BRANCHEN

EU’s sanktioner mod russiske statsmedier forarger frie medier i Danmark

Illustration: Uffe Asger Hansen

2. marts 2022 vedtog EU nye sanktioner mod Rusland, heriblandt indfrysningen af de russiske statsejede medier Russia Todays og Sputniks udsendelser i alle EU-lande. En kapitalbrøler af dimensioner og en omgang hykleriske politiker ifølge to af Danmarks uafhængige medier. 

Efter Rusland invaderede Ukraine, har store dele af verden åbent vist sin foragt for krigen. Vreden er især rettet mod den russiske præsident, Vladimir Putin. Hidtil har EU’s vildeste våben været at indføre hårde økonomiske sanktioner mod landet, men nu har EU altså også blokeret for de russiske statsejede medier Russia Today og Sputnik i EU. En beslutning chefredaktør på Frihedsbrevet, Mads Brügger, har svært ved at se fornuften i. 

»Jeg synes, at det er en fejl. Jeg er unægtelig imod censur i alle sine former, og det er det her. EU har skudt sig selv i foden.«

Chefredaktør på Den Uafhængige, Asger Juhl, tilslutter sig dette. 

»Magthaverne taler altid mod censur og for ytringsfrihed. Men disse begreber er kun vigtige, når vi præsenteres for ytringer, vi ikke kan lide. Det er i de situationer, vi bliver testet på, om vi mener det, vi siger, eller om vi er nogle hyklere. Politikerne har dumpet testen og afsløret, at de er hyklere.«

Formanden for EU-kommissionen, Ursula Von der Leyen, har udtalt, at årsagen bag nedlukningen er at sætte en stopper for Putins spind af løgne. Flere mener dog, at det er hykleri, fordi EU bryster sig af at være frie, liberale samfund, hvor ytringsfrihed og retten til information er væsentlig. Det er selvom, at det der bliver sendt, kan være misinformation eller sågar løgne. 

»Der ligger en undervurdering af at europæere ikke kan tænke selv, og ikke udmærket kan regne ud, hvad de ser på og hvor det kommer fra,« siger Mads Brügger, der mener, at europæiske borgere burde vide, at det, der bliver fortalt, kan være et forsøg på propaganda eller løgne, når det kommer fra Putin. 

I strid med ytringsfriheden

Ytrings- og informationsfriheden er ikke absolut, men den bliver sjældent pillet ved. Ifølge Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, skal det være ‘nødvendigt i et demokratisk samfund’ at begrænse information. En af de få gange, der har været et decideret forbud var i 2013, hvor mediet ROJ TV, en kurdisk tv-kanal, der sendte programmer til kurdere i Mellemøsten og Europa blev forbudt i Danmark, fordi der ifølge Højesteret var tale om terrorpropaganda. Beslutningen om at slukke for Ruslands statsejede talerør, mener professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller, dog ikke ligger i samme kategori,


»Begrænsninger skal leve op til nogle betingelser. Her kan man argumentere for, at det netop er vigtigt, at man i et demokratisk samfund får adgang til andre meget forskellige fremstillinger. Fx for nærmere at forstå, hvad der foregår.«

For chefredaktør på Frihedsbrevet, Mads Brügger, er det heller ikke velset at bryde med ytrings- og informationsfriheden. Han mener, at der kun er et eneste tidspunkt, hvor dette bør tillades.


»Grænsen går, når man opfordrer til vold eller til at gøre skade på andres ejendom. Så er der tale om en ulovlig ytring, der bør forbydes. Ellers ikke.« 

“Jeg forstår det godt”

Russiske Svetlana Sørensen som er bosat i Danmark, forstår godt beslutningen om at lukke ned for de to russiske statsmedier Sputnik og Russia Today. 

»Hvis det er løgn, skal man ikke sende det. Man skal ikke udsende falske oplysninger, for så bliver folk forvirrede og frustrerede.« 

Svetlana Sørensen kom til Danmark fra Rusland i 1998, og selvom hun har boet i Danmark i to årtier, er kærligheden til sit hjemland ikke forsvundet,


»Rusland er mit hjemland, min kultur, min barndom og min familie. Jeg er meget ked af, at mit hjemland er gået i krig.«  

Selv har det ikke konsekvenser for Svetlana Sørensen, at de russiske statsmedier Russia Today og Sputnik er slukket i Danmark. Hun følger nemlig ikke med i de statsejede medier, fordi hun ved, at det der bliver sendt ofte er løgne og propaganda.

»Det er løgn, det de sender. Jeg følger med i de uafhængige tv-stationer i Rusland.« 

Uafhængige medier, der nu er lukket ned for. Svetlana Sørensen plejer at lytte og læse om sit hjemland gennem den uafhængige radiostation Ekho Moskvi. Radiostationen blev dog kort efter Ruslands invasion i Ukraine lukket ned af de russiske myndigheder. Ifølge den russiske anklagemyndighed er årsagen, at mediet “målrettet og systematisk lagde informationer op, som opfordrer til ekstremistiske handlinger og vold og med overlæg spreder falske oplysninger om de russiske styrkers aktioner som led i specialoperationen i Ukraine”. 

De russiske myndigheder har desuden meldt ud, at ingen medier i landet må omtale krigen i Ukraine som en invasion, men at den derimod skal omtales “specialoperation”. Brydes denne lov, kan både medier såvel som journalister risikere et langvarigt russisk fængselsophold. 

Ifølge chefredaktør på Frihedsbrevet, Mads Brügger, er det hyklerisk, at EU har truffet beslutningen.

»Putin mener, at vesten er hyklere og ikke et hak bedre selv, og så er det absurd, at når Putin mere end nogensinde slår ned på vestlige medier i Rusland som f.eks. Ekho radiostation, at man fra EU’s side begynder at indføre sanktioner.« 

Ekho Moskvi har meldt ud, at de vil gå til russiske domstole for at få beslutningen omstødt. Indtil da er det uvist, hvornår Svetlana Sørensen og andre der har interesse i, hvad der foregår i Rusland, atter kan følge med fra et uafhængigt medie. 

Ifølge uafhængige danske medier er misinformation også information, som er væsentlig for at forstå, hvad der foregår i Rusland, og ikke mindst hvad russiske borgere bliver fortalt. Derfor kan det diskuteres, om beslutningen om at indefryse information – også selvom det er løgne – har været en fornuftig beslutning fra EU’s side. 

Det er endnu uvist hvor længe EU planlægger at indefryse de russiske statsejede medier Russia Today og Sputnik i EU.