FOKUS

Europa-Parlamentsvalget skal sikres mod falske nyheder fra russiske “troldefabrikker”

Måske har du hørt om “troldefabrikker”, der dagligt spreder falske nyheder om alt, hvad Rusland ser som en potentiel national trussel. EU modarbejder dagligt de mange falske nyheder og har faktisk gjort det siden 2015 – men der er mere i vente, hvis det står til Europa-Kommissionen. Og det er nok ikke helt dumt, set i lyset af et kommende parlamentsvalg.

Måske har du aldrig hørt om det, men i Rusland lever såkaldte “troldefabrikker” i bedste velgående. Og deres primære formål? Ja, det er at lave falske nyheder, som blandt andet skal skabe splid i EU’s medlemslande og amputere EU’s ry – både i Rusland, men bestemt også i resten af omverden.  I 2015 blev det fra EU’s side besluttet, at den russiske desinformation skulle stoppes, og man så vidt muligt skulle prøve at neutralisere og verificere historier fra Rusland omhandlende EU.

Et godt eksempel på spredningen af falske nyheder kan være videoklippet fra TV2 om en mast på Bornholm, der ifølge russisk stats-tv var et forsøg på at udspionere Rusland fra Danmark af. Et andet godt eksempel på historier, som EU’s Task Force kæmper i mod, var, da Rusland i sommer berettede om, at EU netop havde foretaget nyoprettede koncentrationslejre i Albanien. Adskillige russiske medier forklarede ifølge EU vs. Disinfo, hvordan man i EU havde kommet den nylige flygtningekrise til livs ved at oprette koncentrationslejre til immigranterne. Mediet kunne fremvise billedmateriale, der dokumenterede et hegn og en mur i Albanien, som ifølge russiske medier havde til formål at være koncentrationslejr, men som i virkeligheden skulle bruges som flygtningecenter.

Disse eksempler er nogle af dem, som East Stratcom Task-force, også kendt som EU vs. Disinfo, dagligt prøver at gøre op med. Task- Forcen, der blev oprettet i 2015, har som mål at skabe et bedre mediemiljø i de østlige områder og i EU internt. Derudover har Task-Forcen også det formål at forbedre EU’s kapacitet til at forudse, adressere og besvare desinformation fra Rusland. Task-Forcen er en lille gruppe, der dagligt gennemgår russiske medier og nyheder for at verificere dem. Task-Forcen består af 16 medarbejdere fra hele Europa, der alle er flydende på russisk og derfor nemt kan forstå og spotte de forfalskede historier.

I praksis vedlægger de links til de forfalskede historier, og beskriver efterfølgende, hvordan den virkelige historie er, hvad der ligger bag, og hvordan historien kan være blevet tolket eller forfalsket. De analyserer og skaber opmærksom omkring desinformation fra Rusland både i og udenfor EU. Formålet med at oprette Task-forcen fra EU’s side var at komme de mange misinformerende artikler til livs og samtidig fremme de reelle EU-interesser og politikker – og male et bedre billede af EU udadtil. Men der skal mere til, hvis Europa skal sikres til parlamentsvalget i maj.

Indsatsen skal oprustes
Med et kommende europæisk parlamentsvalg oppe over ørerne vil EU nu komme problematikken endnu mere til livs, og Danmark er ifølge Anders Samuelsen frisk på at være med på vognen. For den 26. maj 2019 skal godt 400 millioner Unionsborgere til valg – og det skal ikke influeres af Rusland, hvis det står til EU. East Stratcom Task-force er en lille afdeling, taget i betragtning af hvor stor mængden af desinformation fra Rusland er. Det har politikerne i EU nu fået øjnene op for, og de har gennem to år undersøgt en række emner, som man bør fokusere yderligere på i fremtiden. Der er derfor vedtaget en ny handlingsplan, der skal beskytte de demokratiske systemer. Det nye udspil, der blev lanceret i slutningen af 2018, byder på fire overordnede fokuspunkter.

Heriblandt at der skal afsættes flere midler til Task-force-arbejde mod desinformation. Budgettet skal gå fra 1,9 millioner euro til 5 millioner euro årligt, som det ser ud nu. Pengene skal blandt andet gå til yderligere oprettelse af Task-forces, der kan hjælpe med at skabe et andet billede udadtil, end det Rusland prøver at tegne, primært til de østlige lande uden for EU. Derudover kræves det også, at der fokuseres på at få slettet falske profiler på sociale medier og samtidig gøre faktatjeksider som for eksempel EU vs. Desinfo mere synlige på sociale medier. Den eksterne kommunikation fra EU vs. Disinfo halter på nuværende tidspunkt efter, hvilket gør, at de desinformerende nyheder fra russiske “troldefabrikker” spreder sig hurtigt, fordi “troldefabrikkerne” i høj grad formår at bruge de sociale medier aktivt i deres udbredelse af desinformation.

Det store spørgsmål er nu, om Kreml blot opruster deres troldefabrikker som modsvar, eller om vi kan regne med, at den nye handlingsplan vil få bugt med de falske nyheder, der florerer på internettet. Men forhåbentligt kan EU´s plan sikre et stabilt og demokratisk parlamentsvalg uden påvirkning fra øst.