FOKUS

En stor fransk familie

Camille Kouchner har skrevet bogen "La familia grande", som sætter fokus på seksuelle overgreb og incest i den franske kulturelite.

Forfatter Camille Kouchner står bag bogen “La Familia Grande”, som sætter fokus på seksuelt misbrug og incest i den franske kulturelite.


#MeToo-bølgen blev kun til små skvulp i Frankrig i 2017, men med nye beskyldninger om incest i Frankrigs fine kulturelite, har et andet hashtag fået fat i franskmændene. Under hashtagget #MeTooInceste står tusinder af franske incestofre nu frem.

Det hele startede med bogen »La familia grande« som udkom i starten af januar 2021. Her beskylder forfatteren Camille Kouchner sin stedfar for kontinuerlige overgreb mod hendes tvillingebror, begået mens broren var 14 år gammel. Bogen har givet genlyd, da stedfaren under anklage, ikke er hr-hvem-som-helst.

Dermed har Kouchner med sin bog lindet på dørene ind til dele af Frankrigs kulturelite. Og nu starter opgøret måske. Et opgør med 68’erne og arven efter Satre og Foucaults som proklamerede fri og grænseløs seksualitet.

Lad os starte fra begyndelsen. Ved Camilles mor Évelyne Pisier. 

En stor familie 
Évelyne Pisier bliver født i Hanoi i 1941. Faren er udstationeret i den vietnamesiske by, som i 1941 stadig er en del af Fransk Indokina. I midten af 60’erne tager den unge Évelyne på sit livs voyage til Cuba. Her indleder hun et fire-årigt langt forhold til cubanernes premiereminister Fidel Castro. Altså den mand der sammen med ”Che” Guevara havde overtaget Cuba under revolutionen fem år forinden. 

Inden hun fylder tredive gifter hun sig med franskmanden Bernard Kouchner. De bliver en del af det bedre franske borgerskab. Hun er professoren i statskundskab, som spytter bøger ud, og han er lægen, der stifter Læger uden Grænser og som senere bliver udenrigs- og europaminister i François Fillons regering i 00’erne. Sammen får de tre børn. To af dem er tvillinger. 

Ægteskabet holder ikke og parret går hver til sit. 

I 1987 gifter Évelyne Pisier sig med Olivier Duhamel. Parret bliver sammen indtil Évelyne Pisiers død i 2017. Navnet »Duhamel« er ligesom Pisier og Kouchner velkendt i Frankrig. Oliviers far var minister, og i flere år har franskmændene drukket af sønnen Oliviers sprudlende politiske intellekt, når han tonede frem på tv, radio og i universitetsverdenen.

Med ægteskabet til Évelyne bliver Olivier stedfar til Évelynes børn. Heriblandt Camille Kouchner. Det er hende der nu, tre år efter sin mors død, tager bladet fra munden. I »La familia grande« fortæller hun detaljeret, hvordan Olivier Duhamel misbrugte tvillingebroren seksuelt. 

Misbruget stod på i slutningen af 80’erne, dengang Camille og hendes bror var omkring 14 år gamle. Misbruget foregik åbenlyst og ifølge Camille Kouchner var familien velvidende om, hvad der skete. »Victor«, som er det navn tvillingebroren har fået i bogen af hensyn til hans privatliv, har overfor franske medier bekræftet bogens indhold. Han blev misbrugt igen og igen, når tvillingerne blev lagt i seng. 

Beskyldningerne har betydet, at Olivier Duhamel, der er helt i toppen af det bedre parisiske borgerskab, nu har trukket sig fra alle sine poster, råd og nævn. Derfor er Duhamel ikke længere i spidsen for Sciences Politiques universitetet, som har uddannet en lang række franske præsidenter. Selv, erklærer han sig uskyldig. 

Nye tider
Camille Kouchner der i dag er 45 år, har med sin bog sat gang i en bevægelse i Frankrig. Faktisk har det sendt en kaskade af historier ud i offentligheden. Under hashtagget #MeTooInceste står tusinder af franske incestofre nemlig frem. Særligt for mange af ofrene er, at de kommer fra pæne, belæste progressive hjem, og at incesten er foregået i det åbne. 

På Twitter fortæller præsident Macron, at han vil stramme lovgivningen mod incest.

Faktisk viser en fransk undersøgelse, at 13% af mænd og 18% af kvinder har oplevet, at blive seksuelt eller fysisk misbrugt inden de fyldte 18 år. 

En anden undersøgelse fra slutningen af 2020 slog fast, at 6,7 millioner franskmænd har været ofre for incest af et nært familiemedlem. Altså 10% af Frankrigs 67 millioner store befolkning.

Opgøret med Foucaults ”frie sjæl”
I 1977 var Michel Foucault, Jean-Paul Sartre, Louis Aragon, Simone de Beauvoir, Jacques Derrida og en lang række andre i Paris’ intellektuelle miljø medunderskrivere på en begæring om at fjerne den seksuelle lavalder i Frankrig. Foucault, Sartre og de andre, argumenterede i medierne for, at børn jo selv kan give samtykke, og så længe der er samtykke fra barnet, er der intet galt i at have sex med det. Michel Foucault sagde f.eks. dengang at »det er utåleligt og uacceptabelt at børn og voksne ikke kan dyrke sex efter samkvem. Det er simpelthen et overgreb på vores frie sjæl«. 

Ifølge Camille Kouchner vendte hendes mor Évelyne Pisier det blinde øje til, når familiens overhoved Plivier Dunhamel misbrugte hendes bror. Évelynes afmagt taler ind i en større fortælling om de franske kvinder. For på trods af moderne ligestillingsstrømninger i den vestlige verden, står patriarken stadig stærkt i Frankrig. Her er mændene fortsat familiens overhoved i mange hjem. Mændene dominerer de vigtige poster i samfundet og står for størstedelen af magtudøvelsen. 

Hver tredje dag bliver en kvinde slået ihjel af sin mand i Frankrig og hvert år udsættes 220.000 kvinder for hustruvold. Et fænomen Macron har kaldt for ”Frankrigs skam.”

Men nu kommer opgøret måske. Det er i hvert fald startet i Den Katolske Kirke, der står stærkt i Frankrig. Her har man længe været i gang med at muge ud efter pædofile præster. I 2014 kom Pave Frans for skade at sige til det italienske Repubblica »Mange af mine kollegaer vurderer, at to procent af præsterne, biskopperne og kardinalerne er pædofile«. Det svarer til 8.000 på verdensplan. 

I Danmark bruger vi udtrykket »kystbanesocialister« om de tidligere 68’ere der nu bor i det mondæne Nordsjælland. Olivier Duhamel er »gauche caviar«. Altså kaviarsocialist. Og som det er med historier fra Paris’ kaviarsocialister og Bollinger bolsjevikker, så følger der gerne et stykke krimi med. Det gør der også i denne historie. 

Uheld eller selvmord?
For mens vidnesbyrdene pibler frem fra de franske familier, er en familietragedie kommet op til overfladen igen. I 2011 gik det verden rundt da skuespilleren Marie-France Pisier blev fundet død i sin pool med hovedet og skulder klemt fast af en tung havestol. Dengang konkluderede man ikke, hvad dødsårsagen havde været. 

Nu afslører Camille Kouchner, at hun allerede for over ti år siden var klar til at fortælle om stedfaren Olivier Duhamels overgreb. Dengang fortalte hun det til sin mor Évelyne Pisier og morens søster Marie-France Pisier. Det skabte splid mellem de to søstre, at Évelyne forsvarede sin mand, mens Marie-France »fortalte det til alle«. Marie-France kunne slet ikke forstå, hvorfor hendes søster Évelyne intet gjorde. Kort tid efter blev Marie-France fundet i poolen. Ifølge Camille Kouchner var familien overbevist om, at mosteren begik selvmord.