OPINION

En opfordring til årgang 2021: Engagér jer – det betaler sig!

Studietiden på Journalistik er fantastisk og fuld af muligheder, hvis man ser og går efter dem. Men tiden sammen er også kort. Selvom det som ny studerende kan virke helt uvirkeligt, kan de fire semestre med undervisning sammen på Medietorvet virkelig flyve forbi, og pludseligt er I spredt for alle vinde i praktikken. Derfor lyder der her en opfordring til alle: Engagér jer i studiet, dets muligheder og vigtigst af alt i hinanden – både for årgangens, studiets og jeres egen skyld.

Kære årgang 2021 på Journalistik. Tillykke. I klarede det. I kom gennem nåleøjet, og jeres årgang udgør nu det seneste hold journalistiske stjernefrø, som over de kommende år vil spire og gro, inden I snart vil stå samlet med hele mediebranchen om jeres lillefinger som et sæt blomstrende formidlere af sandhed og saglig journalistik. Eller hvad I nu end har lyst til at lave – intet pres. 

For nogle af jer er Medietorvet og livet som universitetsstuderende en ny virkelighed, og andre af jer har prøvet det før. Til begge lejre vil jeg tillade mig at komme med en lille opfordring: Engagér jer! Og nej, her kommer ikke en prædiken om, at I skal huske at læse jeres lektier, komme til tiden eller lignende. I er voksne mennesker, der ligesom jeg selv er blevet foie gras-fodret med den tale gennem den tidligere skolegang, så lad mig forklare:

Man kan vælge at se universitet som en flok grå betonklodser placeret i udkanten af en by, som både jyder og sjællændere nok mest ser som et sted, man kører let forbi.

I kan dog også vælge at se det som én stor kreativ legeplads med alt, hvad I nogensinde vil få brug for på jeres journalistiske og studiemæssige rejse. 

Lad os bryde det ned i bidder: For det første er der alt det tekniske udstyr til tusindvis af kroner som radiostudierne og redigeringsprogrammerne på Medietorvets computere, der bare venter på jer, jeres kreativitet og jeres lyst til at skabe. Om jeres interesse er fodbold eller feminisme, er rammerne sat til, at I kan udgive den næste store podcast, webserie eller banebrydende reportage, uden at skulle smide hele opsparingen efter udstyr. Det er kun fantasien, der sætter grænser, så kast jer ud i det. 

Dernæst er der det hav af organisationer, foreninger, udvalg og fællesskaber, som eksisterer langs de grå gange på Campusvej. Her nævner jeg blot nogle få: LIXEN og Merit, som er medier drevet af de studerende. KaJO, Studienævnet og Festudvalget, som alle har til formål at gøre hverdagen endnu federe for os studerende. Jourventus, Ajax Albani, Studenterbaren – listen fortsætter. Alle giver på hver sin måde muligheder for at få et bredt netværk, gode venner, personlig udvikling og noget på CV’et. Fælles for dem alle er, at de kræver engagement fra os studerende for at køre videre. Og hvis ingen engagerer sig, kan det i sidste ende betyde en kedeligere studietid for alle med færre muligheder for at dyrke interesser og fællesskaber i, ja, fællesskab. Og står man i den situation, at der bare ikke findes et forum eller et fællesskab, som dyrker den interesse, man har, om det så er politik, hækling eller surdejsbagning (meget 2020, I know), er det bare med at række ud til de tusindvis af andre studerende og skabe det – jeg er sikker på, at det kan lade sig gøre. 

Sidst, men ikke mindst har I hinanden. I befinder jer i et miljø med personer, som alle vil journalistikken og studiet. Ellers var I ikke kommet ind. I har alle viden og erfaringer, I kan udveksle og drage nytte af, samt en bred vifte af kvaliteter – både fagligt og socialt. Det kan godt være, at det tager lidt tid at opdage dem, men hvis I dyrker fællesskabet – om det så er bare at spørge ind til hinanden eller at arrangere en hel rustur – vil det betale sig. Hvem ved, hvem jeres sidemand bliver i fremtiden? En god ven, jeres partner, jeres chef eller måske dem alle? Hvis man virkelig brænder for journalistik og medier, er Medietorvet også en fantastisk arena, hvor man fagligt kan sparre og skubbe hinanden opad og nørde P1, Presselogen og Politiken uden at blive stemplet som nørd. Det er herligt. 

Som sagt går tiden stærkt på studiet, men hvis I er villige til at yde den ekstra indsats, får I både personlig udvikling med på vejen samt et stærkt fællesskab og nye venner, som vil gøre tiden under og efter studiet til en leg. 

Så, kære årgang 2021, tillykke igen, og husk nu: Engagér jer! Vær ikke bange for at gå forrest og tage handling. Nyd tiden sammen på Medietorvet. Vi ses i Studenterbaren.