Boganmeldelse af Cosmos af Lucia Odoom
Jeg tillod mig selv at drømme om en slutning, men jeg måtte indse en
anden.
Helt ærligt, så er jeg elendig til at sætte mig ned i sofaen derhjemme med en bog i hænderne – det sker stort set aldrig. For som studerende synes jeg, at jeg har travlt nok med at få læst samt jeg samtlige pensumtekster fra dag til dag.
Nok må dog være nok, og i søgen efter den helt rette bog stod jeg midt inde i Bog & Idé. Lettere sagt end gjort – bogen, jeg søgte efter, var ikke nem at få øje på.
Men så – dér var den!
Med blikket rettet skarpt på den knaldgule forside med titlen COSMOS, og forfatterens navn LUCIA ODOOM klistret med blanke orange blokbogstaver hen over forsiden, skulle man ikke tro, at bogen var til at misse. Men bogens beskedne størrelse lod den næsten forsvinde ind i bogreolen ved siden af alle de andre romaner.
Til trods for det lå bogen nu helt perfekt i mine hænder, og jeg kunne bladre op på bogens første side.
Udover at være forfatter og have udgivet sin debutroman Cosmos i efteråret sidste år, er Lucia Odoom også journalist. Måske du har hørt hendes navn før? Lucia Odoom er kulturjournalist ved Politiken, og så er hun vært på podcaste ´Poptilægget´.

Fuldstændig opslugt af hovedpersonen Cosmos’ lange rejse og fortælling tog det mig ikke mange aftener at komme igennem de kun 156 sider, der giver et unikt indblik i hans liv og tanker.
Romanen handler om Cosmos, en 33-årig mand fra Ghana, som er rejst mod Europa for at kunne arbejde og sende penge hjem til sin familie, og særligt til sin søster, Effie.
På jagten efter et arbejde og et bedre liv, møder Cosmos Kragerne. De bliver hans gruppe – hans støtte i alt dét, som er fremmed.
Sammen finder Cosmos og Kragerne vej til Danmark, hvor de døgnet rundt i Københavns gader søger efter danskernes skrald – men deres guld, nemlig pantflasker.
Lucia Odoom lukker læseren helt inderst ind i Cosmos’ daglige tanker, erindringer om hans rejse Ghana og drømme om fremtiden. Det foregår i form af WhatsApp beskeder, som Cosmos skriver hjem til sin familie tilbage i Woe; Effie, Tante Dora og Pastor Emmanuel.
Igennem beskederne er romanen opbygget som en dagbog med simpelt sprog. Man bliver konstant præsenteret for nye scener, nye indtryk og nye erindringer, som alle bidrager med skarphed, følelser og humor til Cosmos‛ personlige fortælling og betragtninger af danskerne.
Da jeg nænsomt bladrede igennem de sidste sider, var det som om, romanen blev hevet tilbage til den virkelige verden og dens realiteter – det samme gjorde jeg.
LIXEN giver 4,5 / 5 stjerner til Cosmos af Lucia Odoom
Cosmos skal have 4,5 stjerner, da man som læser bliver hevet med ind i en barsk, kærlig og særlig intim fortælling om grupper i samfundet, som bliver overset, hvis man blot gik forbi på gaden.
Hvis du ligesom mig også har brug for at læse noget andet end pensumtekster, så kan Cosmos være et bud på dette.
