Anna Lin er vært på DR og har gennem de sidste år braget igennem som kendt ansigt på børne-tv. Men når den nyeste sæson af det populære tv-program Kender Du Typen ruller over skærmen, vil hun være at finde som programmets nye vært. LIXEN tegner et portræt af Anna Lin, som startede sin karriere på DR’s talenthold og nu stormer frem på mediescenen.
I 2017 sidder Anna Lin i sin fars lejlighed i Gothersgade og iagttager bilerne på vejen udenfor. Alt fra de små og højrøstede til de store og polerede. En Bentley kommer kørende. Anna Lin bemærker, at den ikke gasser op, for fortovets forbipasserende ved godt, hvilken motor der sidder oppe foran.
»Jeg føler, at jeg er en af de dér fancy biler. Jeg behøver ikke at stå og råbe højt om, hvad jeg kan, hvad jeg vil, og hvad jeg skal. Det kan man mærke på mig.«
Sådan siger den 24-årige tv-vært, da vi taler med hende over Zoom en mandag eftermiddag i marts. Anna Lin sidder på en altan i Indre By i København iført en stor, sort jakke fra Saks Potts og Apple AirPods i ørerne. Hendes negle er farverigt lakerede, som man kender dem fra hendes Instagram.
Set udefra er vi bare tre unge kvinder, der sidder og taler sammen. Men Anna Lins hverdag er langt fra som andre kvinders i starten af tyverne. For mens vi terper kommaer og fortællesætninger på journalistuddannelsen i Odense, har Anna Lin taget en mere utraditionel vej. Som 20-årig blev hun elev på DR Talentholdet, hvor hun efterfølgende er blevet bedst kendt som vært på DR Ultra.
Tilbage i februar fyrede hun sammen med medværten Jakob Riising op for børnenes MGP, og i samme måned kunne en række avisoverskrifter annoncere, at Anna Lin bliver den nye vært på livsstilsprogrammet Kender Du Typen efter Mads Steffensen.
Men hvem er Anna Lin, og hvor startede hendes vilde rejse?
Hun smiler stort, inden hun fortæller, at det hele begyndte i et lille, hvidt hus i Odense.
Fra barista til DR’s talenthold
Anna Lin vokser op med sin mor og storebror i den fynske hovedstad, Odense. Huset er lille, men i haven er der plads til både trampolin, hængekøje og blomstrende æbletræer.
Hendes forældre bliver skilt, da hun er syv år, men hun betegner sig selv som et lykkeligt skilsmissebarn. Familien holder fortsat jul sammen, og hun tilbringer hver anden weekend hos sin far.
I barndomshjemmet spiser familien altid morgenmad sammen, og Anna Lin husker, hvordan hendes mor, nærmest på rutinen, tjekker alle låse og alarmer, før de skal sove. I Odense har hun kun en kort cykeltur til alle sine venner, men det pulserende København har altid trukket i hende. Så da hun bliver student i 2015 og tilbydes et job som barista hos Espresso House i København, takker hun ja.
I sabbatåret rejser Anna Lin også fire måneder alene til Australien. En tur, der gør hende mere selvstændig, siger hun. Da hun vender hjem, har hun mest af alt bare lyst til at spare penge sammen, så hun igen kan tage ud og rejse. Det virker derfor uforpligtende at sende en ansøgning afsted til DR’s talenthold i foråret 2017. Mediebranchen er ikke helt fremmed for Anna Lin, hvis mor er pressefotograf, og hvis far er uddannet journalist.
Hun har hørt om talentholdet fra en veninde, og hun ved, at det praktisk talt er umuligt at komme ind. DR optager som udgangspunkt kun fire talenter hvert andet år, så hun kan lige så godt gå i gang med at søge nu. Anna Lin ved ikke meget om talentholdet på det tidspunkt andet end, at det er et toårigt uddannelsesforløb, hvor man i samarbejde med DR skal opdage, hvor ens potentiale ligger. For at komme i betragtning skal man sende en video samt skriftlig ansøgning. Og det er så her, at hun kommer til at tænke tilbage på bilerne fra hendes fars vindueskarm i Gothersgade:
Lige nu da cruiser jeg bare, men hvis I vil se, hvad der sker med 200 km/t, så bliver I nødt til at møde mig i virkeligheden.
Sådan skriver den dengang 20-årige Anna Lin i sin ansøgning til talentholdet. Hun får pladsen.
Spidse, men bløde albuer
Det næste års tid bliver Anna Lin sendt rundt i forskellige afdelinger hos DR. Hun starter som reporter på Aftenshowet og bliver efterfølgende prøvet af som vært på P3. Anna Lin beskriver sin tid hos DR Talentholdet som en tid med spidse, men bløde albuer. Hun var der ikke for at tage nogens plads, men for at skabe sin egen.
»Det, man får at vide, er, at man skal gøre sig selv uundværlig. Man skal ikke bare løse opgaverne, man skal gøre noget ekstra. Man skal komme og være ‘ekstra drys’«
Derfor er det særlig vigtigt for Anna Lin at gøre hendes arbejdsopgaver personlige. I stedet for at køre den klassiske “jeg står her”-tilgang til reportagerne, formår hun altid at gøre sig selv til en del af setuppet.
»Jeg var på et tidspunkt ude til noget VM i svømning, hvor jeg selv hoppede i badedragten og lavede interviewet nede fra vandet.«
Men det er i tiden hos DR Børn & Unge i Århus, at Anna Lin for alvor får lov til at blomstre. Her bliver hun fast vært på Ultra Nyt, hvor hun forklarer børn om komplekse emner som corona og Brexit. I 2019 vinder hun og holdet bag Ultra Nyt UNICEF-prisen for deres unikke måde at formidle nyheder til børn på. Men tiden i Århus er ikke kun sorgløs for Anna Lin, der har været nødsaget til at flytte væk fra sine venner i København på grund af arbejdet.
»Det var vildt hårdt, fordi jeg startede forfra og så mine venner i København være sammen hver dag. Men jeg var god til at ‘put myself out there’, og jeg fik en vennegruppe i Århus.«
Efter to og et halvt år i Århus flytter Anna Lin tilbage til København for at være freelance, hvor hun er med til at bryde tabuer blandt børn og unge i programmer som Under Dynen med Anna Lin og Alle De Andre.
Fra børneprogram til voksenvært
Anna Lin griner, da vi spørger hende, hvordan det endte med at blive hende, der skal udfylde Mads Steffensens rolle som vært på Kender Du Typen.
»Det ved jeg fandme ikke! Og jeg må også indrømme, at jeg tænkte ‘sjovt valg’, da de inviterede mig til casting. Jeg kunne lige så godt give den gas, for jeg passede alligevel ikke ind i formatet.«
Derfor er hun også overrasket, da DR ringer og tilbyder hende jobbet efter samtalen. Men mest af alt er hun lykkelig. Det her er det største, det vildeste, hun overhovedet har turde håbe på. Hun skal være vært på et af hendes yndlingsprogrammer.
Tænk, at de valgte hende. Tænk, at de valgte en 24-årig kvinde i farverigt tøj.
»Det rare ved, at Mads og jeg er så forskellige, er, at der ikke er nogen forventninger om, at jeg går ind og gør det samme som ham,« forklarer Anna Lin.
For et af de spørgsmål, hun er blevet mødt med, efter hun takkede ja til jobbet, er, hvordan hun vil navigere i identiteten som børnevært, der nu skal ‘performe’ for en helt anden målgruppe. Den bekymring deler Anna Lin ikke. Hun har altid været sig selv i sine værtsroller, uanset målgruppen. Og selvom hun primært er kendt fra DR’s børneprogrammer, så har hun aldrig heddet Anna Banana, gået i gult tøj og talt på en bestemt måde.
Anna Lin behøver ikke meget betænkningstid, da vi spørger hende, hvordan hun i en alder af 24 år allerede har været vært på flere fremtrædende programmer.
»Mod. Mod til at møde nye mennesker, mod til at stå på en scene eller foran et kamera. At jeg ikke lader mig selv være bange for særlig mange ting.«
Kritik af at være kvinde
Set udefra virker det faktisk, som om at Anna Lin slet ikke er bange for noget. Men sådan er det ikke. For selvom hun fremstår som den farverige, sprudlende ‘jeg kan, hvad jeg vil’-type, er det ikke altid foreneligt med den virkelighed, der udspiller sig i hende.
»Min svaghed er, at jeg tager mig selv for højtideligt. Jeg har rigtig svært ved, hvis folk misforstår mig, og jeg er bange for, at de får et forkert billede af mig. Derfor kan jeg ofte komme til at overforklare mig, så jeg er sikker på, at de ved, hvad jeg mener.«
Anna Lin fortsætter.
»Ligesom nu, hvor jeg bliver ved med at forklare jer den samme sætning for at være sikker på, at I forstår, hvad jeg mener.«
Men mediebranchen er kendt for sin hårdhed, og mange fremtrædende værter har gennem årene fået sig nogle verbale knubs på nettet af seerne.
I februar måned oplever Anna Lin det på egen krop. I Ekstra Bladets kommentarspor læser hun, hvordan nogle danskere mener, at hun må have “ligget på ryggen” for at få værtskabet på Kender Du Typen, og hvordan hun om 20 år garanteret vil lave en MeToo-sag ud af det.
»Jeg vidste ikke, om jeg skulle grine eller græde, da jeg så det. For hvor er det sindssygt, at det ikke bare kan være mig og mit talent, der har sikret mig jobbet.«
Men selvom kommentarerne nok er det groveste, Anna Lin hidtil har oplevet, ved hun også godt, at de ikke har nogen substans. Kommentarerne er ikke møntet på hende, hendes kompetencer som tv-vært eller hendes evne til at udføre arbejdet. De er, som hun selv udtrykker det, et udtryk for nogle “fucking boomers”, der ikke ved, hvordan verden hænger sammen. Anna Lin udtrykker dog, at hun, i sin tid hos DR, aldrig har oplevet nogen former for sexisme. Men hun frygter, at det ikke er sidste gang, hun skal opleve at blive talt grimt til og om på nettet.
»Jeg kan mærke, at jeg er bange for, at der kan komme noget kritik af, at jeg er en kvinde. At jeg er ung, går i farverigt tøj og ikke er en størrelse 34.«
Men bekymringerne ændrer ikke på det faktum, at Anna Lin ved, at hun har fundet sin rette plads. Og som hun selv grinende udtrykker det, så skulle hun være tilrettelægger, hvis hun ikke skulle være tv-vært, og hvis hun ikke skulle være tilrettelægger, så skulle hun være fotograf – ligesom sin mor.
10 år fra nu, inviterer Anna Lin stadig seerne ind i kendte danskeres hjem i selskab med Anne Glad Wagner og Flemming Møldrup. Ellers er hun vært på et andet fremtrædende tv-program. Summa summarum er, at hun står foran et kamera. I hvert fald hvis hun selv skal bestemme.
Kernen Anna
Det pludselige skift fra at være Anna fra Odense til at være Anna på tv betyder, at hendes liv på nogle måder har ændret sig. Hun er stadig den samme, men der er andre forventninger til hende nu. Det er sjovt at tænke tilbage på, hvordan hun som 18-årig stod i en syditaliensk by sammen med sin storebror og fik øje på Jeppe fra Lillenørd. Hun var ekstatisk. Nu oplever hun, hvordan børn har den samme reaktion, når de ser hende.
For udover at være tv-vært og et forbillede for mange børn, er Anna Lin også en ung kvinde på 24 år, der elsker at dresse up, gå i byen og drikke øl. Og selvom der er kommet flere overvejelser omkring, hvad hun kan tillade sig at poste på sin Instagram, så skal der være plads til det hele. Til hele Anna.
»Jeg er ret stolt af at sige, at jeg er den samme. Kernen Anna vil aldrig nogensinde blive ændret.«
Vi har talt i en time, da vi vinker farvel. Anna Lin har i disse dage travlt med de første optagelser til den nye sæson af Kender Du Typen. Vi aftaler, at vi skrives ved, hvis vi kommer i tanke om noget, vi ikke har fået svar på. Anna Lins smilende ansigt forsvinder fra skærmen.
Vi er ikke i tvivl. Anna Lin er Bentleyen fra Gothersgade.