OPINION

Dit White-Savior kompleks kan også opleves et andet sted end i Den Tredje Verden

Foto: Amalie Windahl

Måske går du og leger lidt med tanken om at rejse til eksotiske himmelstrøg denne sommer. Det kan være, du ligefrem overvejer at arbejde som frivillig – det ser både godt ud på CV’et og kan bruges til at pudse glorien. Hvis du går med en frivilligdrøm i maven, vil jeg anbefale dig at bruge din kritiske, journalistiske sans på bedste vis – det er nemlig ikke alle frivilligorganisationer, der har de bedste intentioner. Du skal især være opmærksom, hvis du gerne vil arbejde med børn. 

I starten af 2022 drager jeg til Ghanas hovedstad Accra for at se mit White Savior-kompleks i øjnene ved at arbejde som praktikant på en journalistisk lokalredaktion. Jeg får lov til at skrive om alt – fra handicappede, der ikke kan få job, til en skole for svært autistiske unge. Den får ikke for lidt, og jeg oplever ting, der påvirker, hvordan jeg ser verden i dag. 

Der er bare et sted, hvor filmen knækker for mig. Hvorfor betaler jeg 20.000+ for at arbejde som praktikant, når mine uddannede journalistkollegaer tjener 800 kr. om måneden? Hvilken forskel gør det egentlig, at jeg oplyser avisens læsere om ringe arbejds- og levevilkår, når der alligevel ikke er udsigt til økonomisk hjælp fra landets side? 

For størstedelen af pengene går til organisationen. Dem, som sidder på et kontor i London eller New York og koordinerer de her rejser. De tjener penge på dine gode intentioner. Og det er en større forretning, end man lige går og tror. 

Voluntorism

Voluntourism er en sammensætning af ”volunteering” og ”tourism”. Så kan du besøge turistattraktioner og samtidig udføre frivilligt arbejde i de lande, du besøger. 

Om voluntourism udelukkende er en god ting, kan diskuteres. Både på grund af den mangelfulde økonomiske gennemsigtighed fra organisationernes side, og fordi børnehjem i nogle af verdens fattigste lande tjener penge på at gøre børn forældreløse, så de kan lokke turister til, som både arbejder gratis og donerer penge. Jeg vil nu forklare dig, hvordan det hænger sammen. 

I ulande anbringer man børn på børnehjem, hvis deres forældre er døde, eller de ikke kan bo derhjemme. I Vesten anbringer vi dem i højere grad hos plejefamilier eller hjælper familierne videre på anden vis. Den generelle opfattelse i Vesten er, at børnehjem er kummerlige, og derfor tager vi til Den tredje verden for at arbejde frivilligt med intentionen om at hjælpe børnene. Dog er vi ubevidst med til at gøre børnehjem til levedygtige virksomheder i udlandet. Det er nemlig sådan, at langt størstedelen af de børn, der er på børnehjem, har familier.

En række organisationer, der kæmper for børns vilkår, har lavet undersøgelser af børnehjem for at tjekke op på påstande om, at størstedelen af børnene på plejehjem ikke er forældreløse. Eksempelvis har en undersøgelse foretaget af Red Barnet i 2005 vist, at 92% af børnene på et børnehjem i Sri Lanka havde en levende forælder. Unicef kiggede ligeledes på et børnehjem i Liberia i 2006, hvor det viste sig, at 98% af børnene, der boede på børnehjem, ikke var forældreløse.  

Voluntourism er også en forretning, der skal køre rundt. Og det skal man være opmærksom på, hvis man vælger at tage til udlandet for at arbejde frivilligt. Værtslandet er nemlig afhængig af frivillige og økonomisk støtte.

Hvis man har set den Oscar-vindende film ”Slumdog Millionaire”, husker man måske scenen, hvor de to brødre Jamal og Salim bliver taget med til et børnehjem. Her lærer de to ejere børnene at synge smukt for derefter at hælde syre i deres øjne, som resulterer i blindhed. Naturligvis, så de kan få flere penge fra barmhjertige hvide mennesker. Og den scene kunne sagtens udspille sig i virkeligheden. 

Det er et dilemma, fordi man på den anden side kan argumentere for, at det i sidste ende hjælper verdens fattigste økonomisk. Ligesom man kan argumentere for, at det at købe ting fra Kina trods alt afhjælper fattigdom, selvom arbejderne er dårligt lønnede. 

Det her er absolut ikke en opfordring til ikke at arbejde som frivillig – men man bør være opmærksom på flere faktorer. Vælg en organisation, der er transparent med deres økonomi. Stil spørgsmål, vær kritisk. Hvis du vil have et arbejde, hvor du arbejder med mennesker, så overvej hvem du gør det for. Din egen eller børnenes skyld.