STUDIET

Digitalisering af panikdagen: Store Matchdag i Tinder-klæder

Den berygtede Store Match Dag bliver fra efteråret 2018 ændret markant i både form og forløb.

Det halvårlige tilbagevendende panikræs skal nemlig have fornyet sit design, denne gang til et digitalt ét af slagsen. Lixen har haft følehornene ude for at undersøge, om vi journaliststuderende har grund til panik over den snart digitaliserede panikdag.

Store Match dag, praktikdag, panikdag. Et frygtet barn har mange navne, men det sidstnævnte vil måske snart blive fortid, når et nyt digitaliseret system til efteråret træder i kraft. Et system, der har til hensigt at gøre den berygtede dag langt mindre stresset for de mange håbefulde journaliststuderende. Med det nye system slipper praktikansøgerne nemlig for valfarten mod DMJX’s bunker i Aarhus. I stedet vil man kunne sidde hjemme foran computerskærmen og afvente et tilbud fra praktikstederne.

Store Matchdag i Tinder-klæder
I en artikel udgivet af Journalisten.dk blev det den 1. marts offentliggjort, at digitaliseringen af panikdagen er på vej. Pia Færing, der er leder af det fælles praktiksekretariat, bekræfter nu overfor Lixen, hvordan systemet i grove træk kommer til at fungere:

Først på dagen får praktikstederne gennem det digitale system adgang til at angive et grønt, et gult eller et rødt lys ud for hver af de ansøgninger, de har modtaget. Det grønne lys er et direkte tilbud om praktikplads. Det gule indikerer, at ansøgeren lever op til praktikstedets krav, men at pladsen i første omgang er tilbudt en anden. Et rødt lys symboliserer det samme, som et venstre-swipe gør på Tinder: Praktikstedet ønsker ikke et match.

»De studerende kan herefter gå ind og se, hvilke pladser den pågældende har fået tilbudt. Takker man ja til en grøn knap, låses aftalen fast. Takker man nej til en plads, frigives den til anden runde, hvor den kan blive tilbudt til én af de ansøgere, der modtog en gul knap fra praktikstedet i første omgang,« fortæller Pia Færing, der kun ser fordele ved det nye system:

»I det system vi har nu, kan den studerende komme til at takke ja til den praktikplads, de tilbydes først, selvom det måske ikke er dén, de prioriterer højest. På den nye digitale måde får den enkelte ansøger et meget bedre overblik over samtlige praktikpladser, der vil tilbyde en plads. Det er gaven til de studerende.«

En blandet modtagelse
Hvorvidt ændringerne reelt vil gøre en ende på koldsvedige håndflader og grådfyldte øjne, er der delte meninger om. Niels Nedergaard, journaliststuderende på Syddansk Universitet, er på ingen måde tryg ved de nye ændringer. Han mener, at panikken i panikdagen blot bliver flyttet hjem i hans egen sofa, når det om et års tid er ham selv, der skal kapre sig en lian i praktikjunglen.
»Jeg tror, at det er mindst lige så stressende at skulle sidde og vente alene bag en skærm. Derhjemme har man kun sig selv. Man kan ikke støtte sig op af sine medstuderende, der også er helt rundt på gulvet.«

Niels Nedergaard vil hellere løbe maratonløb gennem bunkerens kringlede gange end føle sig magtesløs alene bag skærmen, hvis ingen grønne lamper sendes i hans retning. Han mener nemlig, at der er større chance for at kapre sig en praktikplads i sidste øjeblik, hvis man er fysisk tilstede dér, hvor praktikstederne befinder sig.

»Der er så mange ulemper ved, at man ikke fysisk får at vide, om man er købt eller solgt. Når man står ude blandt praktikstederne, kan man være heldig at blive prikket på skulderen og få tilbudt en plads, man måske i første omgang ikke havde ansøgt. Jeg tror chancen er mindre, når det foregår digitalt.«

Fremlægningen af de nye planer har også affødt en del kritik i kommentarfeltet til Journalisten.dk’s artikel. Flere giver udtryk for, at en digital løsning simpelthen er for usikker i tilfælde af, at teknikken svigter på dagen. Journalistpraktikant Sebastian Risbøl Jacobsen er dog én af dem, der hilser ændringerne velkommen. Selv hev han sidste år en praktikplads hos Politiken i land, men bifalder langt fra den mølle af praktikvanvid, som han selv og sine medstuderende røg igennem på match-dagen sidste år:

»Det nuværende system får det værste frem i folk. Det er indrettet til, at alle tager røven på hinanden. Enhver ny idé byder jeg velkommen, så må vi justere løbende,« skriver han.

Praktikvejleder giver grønt lys
Praktikvejleder for de journaliststuderende på Syddansk Universitet, Niels Møller Mikkelsen, bakker også op om den digitale løsning. Han mener ikke, at der er gyldig grund til bekymring:
»Hvis man har oplevet matchdagen, som den er nu, så ved man, at der findes en del stress og panik. Det tror jeg, at man kommer til at se mindre af. Samtidig tror jeg, at man får mere velovervejede aftaler mellem praktiksted og ansøger.«

Niels Møller Mikkelsen mener heller ikke, at de journaliststuderende har grund til mere stress i praktiksøgningsforløbet op til dagen for at skulle sikre sig grønne lamper. Han råder derimod de studerende til at gøre præcis, som de hidtil har gjort:

»Man skal som hidtil sørge for at lave en god hjemmeside, deltage i de forskellige arrangementer og møde op til samtalerne. Den eneste forskel, ændringen gør for jer, er, at I får bedre tid til at overveje de valg, I tager«

18. april 2018 bliver således den sidste panikdag med galoperende hjerter, glædesudbrud og trillende tårer bag bunkerens betonmure i Århus. Om panikken er taget ud af panikdagen, må vi dog vente til efteråret med at finde ud af, når det nye digitale system tages i brug for første gang.