OPINION

Den nye samtykkelov – en sejr for den sovende kvinde, den berusede kvinde og den stivnede kvinde

Forskellen på tvang og ingen samtykke er måske ikke slående. Men, når det i retten gælder om at skulle bevise, at man ikke sagde ”ja”, fremfor at man sagde ”nej”, så er det et skridt i den rigtige retning.

Af: Isabella Canto Nielsen 

Voldtægtsloven i Danmark er forældet. Det kan vi alle være enige om. Tallene taler sit tydelige sprog. Bestyrelsesformand i Everyday Sexism Project Danmark, ESPD, Zen Donen, skriver i Information, at cirka 1.000 personer årligt anmelder voldtægt, men kun ni procent ender med en dom. Ifølge justitsministeriets offerundersøgelser er tallet på cirka 5.400 kvinder, der årligt er blevet udsat for tvunget samleje eller forsøg på det ved brug af vold og trusler. Her er det 1,6 procent, der bliver dømt.

Det bliver kun værre, når man ser på en undersøgelse lavet af Syddansk Universitet fra 2018. Hvis man ikke tilføjer brug af ”vold og trusler”, viser undersøgelsen, at der var cirka 24.000 kvinder i 2017, der blev udsat for tvunget samleje eller forsøg derpå. I Danmark er det dermed knap 0,4 procent af personer, der har udsat andre for tvunget samleje eller forsøg på det, der bliver dømt.

Vi har altså brug for, at der sker noget. Den nye lov om samtykke er måske ikke den perfekte lov, men det er et skridt på vejen, til at der bliver lyttet til voldtægtsofre. Før har et ”ja” været mange ting – hun sagde ikke nej, hun kæmpede ikke imod, hun tog frivilligt med hjem, hun tog selv tøjet af, der var ikke vold involveret og så videre. Et ”nej” kunne kun være at sige højt og tydeligt fra eller kæmpe imod. Med den nye lov er det ikke længere vigtigt, at man sagde ’nej’. Nu handler sagen pludselig om, hvorvidt man sagde ’ja’. Det betyder, at kvinder der frøs og ikke kunne sige fra og kvinder, der var så berusede, at de ikke kunne sige ”nej”, nu kan vinde i retten. Offeret skal verbalt eller kropsligt have indikeret lyst, før der er tale om samtykke. Ellers tæller det ikke. Det er selve den seksuelle akt, der er i fokus. Ikke tøj, indtag af alkohol eller om man kendte personen i forvejen. 

Den nye lov handler ikke om, at man skal skrive under med nemID, før man har sex. Det handler om. at gøre det du forhåbentligt altid har gjort. Kigge den anden i øjnene og være sikker på at I vil hinanden lige meget. Hvis ikke du ved, hvad samtykke er, også uden ord, så skal du nok begynde at se indad. Det er ikke så svært at vide, om en person vil have sex med dig eller ej. Som Mette Frederiksen siger: ”…er der tvivl, er der noget galt”. 

Den nye samtykkelov er en sejr, der forhåbentlig afspejler sig i statistikkerne, ved at flere tør at anmelde en voldtægt, fordi de ved, at de vil blive taget alvorligt. Det er en sejr for den sovende kvinde, den berusede kvinde og den stivnede kvinde. Det er en sejr for alle, der ikke gav samtykke.