OPINION

Debat: Vi redder ikke verden ved at købe metalsugerør

Når du har læst overskriften, tænker du måske, at det da er en meget indlysende tanke. Men det at følge smarte trends som ’zero waste’ er for mange danskere nærmest blevet en identitet og lig med et forsøg på at frelse verden. Og med det medfølger altså meget branding, hvor diverse webshops sælger plastikalternativer. Men jeg føler en stor undren, når det bliver normen at skulle købe sugerør af metal, selv hvis man stort set aldrig bruger sugerør i sin hverdag.

Mange af de her webshops advokerer for stort set det samme. At tage de små skridt mod en bæredygtig hverdag og at inspirere andre til at gøre det samme, ergo skal de også købe de samme smarte produkter.

Det er ikke kun lokale, danske webshops, der har givet sig i kast med trenden, men også supermarkeder og butikker som ellers sælger alt andet. Butikker som Flying Tiger Copenhagen og Søstrene Grene har også efterhånden set fidusen i at kapitalisere på metalsugerør m.m., mens de ellers i stor stil sælger plastikprodukter og medvirker til plastikforbruget. Det er hyklerisk, at de for en kort stund kan vaske hænder ved at bilde godtroende danskere ind, at deres CO2-udslip kan formindskes med storindkøb af bambusprodukter, mens de i stor stil medvirker til salget af plastikprodukter.  

Jeg indrømmer dog uden tøven, at jeg selv har forsøgt at være en del af denne trend. I troen om at det kunne hjælpe lidt på at modvirke klimakrisen. Fordi det kunne da være meget smart at have bionedbrydelige hundeposer, selvom jeg ikke har en hund, men bare fordi, det er et smart koncept. For hver hæsblæsende overskrift om at indlandsisen smelter, har jeg febrilsk smidt bambustandbørster i indkøbskurven. Efterfølgende undrer jeg mig over, hvordan fanden mine indkøb skulle kunne have nogen som helst form for indvirkning på miljøet. Mange af disse produkter er formentlig ikke made to order, men masseproduceret, så der bliver brugt flere ressourcer på produkterne. Det kan måske lyde lidt frelst, men hvis man virkelig har en intention om at formindske sit CO2-udslip, så synes jeg, man skal gøre det ordentligt.

Klimakampen skal ikke blive en personlig kamp for os, så vi kan forlade vores synder, for det er en alt for alvorlig situation, vi står i. Vi skal lægge pres på magthaverne, og selvom det er dét, vi konstant hører, så er det ren alvor. Vi skal lægge pres på at få indført en cirkulær økonomi, så hovedformålet ved at genbruge ikke bliver at købe genbrug, men at genbruge og upcycle de ting man allerede har. I stedet for at købe plastikalternativer, vi egentlig ikke behøver, bør vi ændre vores mentalitet. En mentalitet, som går ud på, at vi ikke behøver at købe nyt hele tiden, men at vi værdsætter de ting, vi har, ved at forsøge at reparere dem, når vi kan. Vi skal ændre på køb og smid væk-kulturen og lægge vores energi, hvor der er behov for den i stedet for timevis af eco-shopping.