KULTUR

Byens bedste bidder og bønner

Odense kan fremstå som en kedelig by, når du går gennem Kongensgade og er sulten. Manglen på fornøjelige, små madsteder er overvældende, og det eneste du hungrer efter, er bare en god bid, der ikke er en halvsløj omgang fra Emil’s Hot House. Her er hjælpen til at finde byens bedste sandwich-, shawarma- og kaffested.

Måske er du lige flyttet til Odense, eller måske har du boet her længe og er blevet for vant til at ramme McDonald’s i mangel på bedre. De lokkende nachos-caféer er mange, og det bugnende udbud af burgerbarer er endnu større. Men blandt dem ligger appetitvækkende gemte perler, der næsten kan få dig til at glemme din vante madpusher. Når sulten melder sig, flokkes folk ofte til Storms Pakhus – et overvældende sammensurium af drikkevarer og et alt for uoverskueligt madorgie. Men frygt ej, løsningen er der, når du kender det bedste i Odense. Jeg lyttede til løse rygter blandt beboerne i Odense og har fundet den bedste kaffebar, sandwich og shawarma til dig.

Foto: Tore Peter Marconi Weile

Kebabben der får dig til at glemme Nørrebrogade

Først tager vi turen til Bolbro. Ja, du læste rigtigt. En kort cykeltur fra Flakhaven på 10 minutter, og du finder Karamichoo, der betyder krydret på japansk. Gemt inde i det mellemøstlige supermarked Mango Bazaar Fyn finder du alt, hvad du kan forestille dig – også den bedste shawarma. Når du har kigget på de mange eksotiske frugter, kilotunge dåser med vinblade og dusiner af lammekroner i bazaaren, vil du med inspiration fra de mange varer have en uundgåelig sult midt i den forvoksede grønthandel. Det kræver en rygrad som en jægersoldat at gå tommavet forbi det appetitlige og langsomt roterende rotisseri af kyllinge-, lamme- og oksekød. De få siddepladser for enden af den lille disk, der fungerer som kasseapparat, køl til grønt og spisebar, er ofte fyldt, og man forstår godt hvorfor. Ét pitabrød fra denne biks og du har glemt alt om din cykeltur over broen. Kebabben, der snurrer dryppende af velsmag, bliver forenet i et færdiglavet pitabrød. Men kombinationen af den syrlige hvidløgsdressing, de syltede agurker skåret med bølgekniv, frisk salat og rødløg løfter det hele sammen med kebabkødet, der har fået den helt perfekte blanding af spidskommen og andre krydderier. Den saltede mellemøstlige yoghurtdrik Ayran på siden gjorde den stærke chili udholdelig. Det her sted er afhængighedsskabende, når du skal have stillet sulten i hverdagen. Hvis den her shawarmakiosk havde ligget på Nørrebrogade i København, ville denne højst sandsynligt være blandt de mest populære. Bolbro har den bedste shawarma, du finder inden for kommunegrænsen.

Jeg fik: Pitabrød med kebab, 45kr. og en Ayran, 10kr.

Hvorhenne: Karamichoo, Middelfartvej 123, Bolbro.

Foto: Tore Peter Marconi Weile

Den sandwich der bringer dig til Asien

Hvor har du bare gået mange gange op og ned ad Vestergade og Kongensgade uden at finde et sted, hvor du kan få stillet din påtrængende sandwichsult. Men kigger du godt nok efter, er der gemt en perle af en sandwichshop. Et ældre ægtepar fra Vietnam står klar med en varm velkomst, Bánh Mí og frisklavet lemonade. Bánh Mí, der betyder brød på vietnamesisk, er den rigtige gave til din frokostsultne mave. En sandwich, der samler det bedste fra Asien i en fransk baguette. I den lille passage, der går fra Kongensgade til Vintapperstræde i indre Odense, ligger der en lille, rød beværtning med navnet Lê’s Baguette. Her får du en sandwich, så englene synger, og hvis du er en af de heldige, der har været et smut forbi Asien, vil maden, duftende og indretningen, få dig til at dagdrømme dig tilbage for en kort stund. I baguetten er der lynsyltet julienne af gulerødder og agurk, stegt tofu og avocado, som de fleste af os elsker. Med en dressing, der smager af forsødet hvidløg, masser af koriander og frisk chili sætter det gang i hele smagsregistret. Sødt, sprødt, surt, salt og umami. Lemonaden, der bliver frisklavet på bestilling, er så god, at du vil tænke tilbage på den forgangne sommers glædelige stunder. I det lille køkken, render det ældre par rundt, mens de laver Banh Mí med kærlighed. Lige uden for disken kan du nyde din sandwich på en klapstol, mens du kigger på et billede af Obama, der spiser en sandwich. Efter et besøg her vil passagen forbi den lille, røde perle, være mere end blot en smutvej til Old Irish Pub.

Jeg fik: Bánh Mí, 65kr. og en lemonade 40kr.

Hvorhenne: Lê’s Baguette, Kongensgade 7B, Odense.

Foto: Tore Peter Marconi Weile

Tak for kaffe og billedskøn kage

Selvom den gode cappuccino ikke er så SU-venlig på Café Fleuri, får du til gengæld stillet din sult på Instagram efter en stille weekend, hvor FOMO’en har meldt sig, fra alle de opslag på sociale medier du har set i løbet af natten til søndag. I den nyanlagte Nørregade ligger der en café, hvor du træder ind i et SoMe-venligt misk-mask af forskellige patinerede møbler, billeder, hylder, planter og lamper i alle tænkelige pastelfarver, der er med til at give en opløftende stemning af kolonihave midt i byen. Den lille smalle gårdhave er varm, grøn og indbydende. Kaffen er præcis som en god cappuccino skal være med fløjlsblød skummet sødmælk og brownien – wauw. Det skønne bagværk på Café Fleuri har løbende saltkaramel, letristede hasselnødder og mørk chokolade, og er den perfekte balance mellem bitter og salt. Og så er den pyntet af med billedskøn garniture. Det er brownie, som du ikke finder andre steder i byen. Café Fleuri er den perfekte oase til at få roen til at høre om dine venners weekendsladder. Smæk benene op på bænken af stilladsbrædder, slap af og nyd en god kop kaffe og kage. Her kan du kan være sikker på at få noget til dit foretrukne sociale medie, så du ikke går digitalt glemt igennem weekenden.

Jeg fik: Cappuccino, 49kr. og et stykke brownie 59kr.

Hvorhenne: Café Fleuri, Nørregade 28, Odense.