OPINION

Burde man tage på studietur i Danmark?

Foto: Peter Salomon

Ifølge Gymnasieskolen.dk er der flere gode grunde til at tage på studietur. Det ryster gymnasieklassen sammen, giver et skift i læringsmiljøet, skaber nye faglige muligheder og er også vigtigt for det alment dannende element. Alt dette giver da også meget god mening. At det er sundt at se dem, man deler dagligdag med, uden for de vante rammer på gymnasiet. Både for mig selv og mine kammerater har studieturen i gymnasiet været årsag til, at nye venskaber har taget form.

Der er dog noget i ”det almendannende element i gymnasiet,” som man godt kunne tage op til debat. Selv var jeg på studietur i Italiens hovedstad, Rom. Min ven Mikkel, der gik på nabogymnasiet i Odense, var med sin klasse i Indien. På andre gymnasier har man været i Grækenland, Spanien, Frankrig eller Portugal. Alle sammen spændende og eksotiske destinationer. 

Men hvor almendannende er disse ture, hvis man ikke engang kender det land, man selv kommer fra? Flere af mine fynske venner har kun besøgt København, landets hovedstad, en håndfuld gange. Jeg har flere gamle efterskolevenner fra København, som aldrig har sat deres fødder i Jylland – som i aldrig nogen sinde. ”Jylland er ikke lige noget for mig,” udtrykte en af dem. Selv har jeg både familie på Fyn, Sjælland og i Jylland, men på trods af dette har jeg for eksempel stadig ikke besøgt Aalborg.

Er man et almendannet menneske, hvis man har besøgt London, Paris og Berlin, men ikke kan placere Ærø, Esbjerg eller Aalborg på et danmarkskort? Ikke i min bog.   

Derfor mener jeg, at en studietur til et spændende sted i Danmark burde være en del af gymnasieuddannelsen. Som det ser ud lige nu, tager de fleste gymnasier på studietur i 2.g. Om man vælger at tage på en ekstra tur i 1. eller 3.g, eller om dannelsesrejsen til Malaga skrottes helt til fordel for fem dage på nogle af de danske øer, er i min optik ikke så vigtigt. Det vigtige er, at det almendannende gymnasium ikke kun præsenterer sine elever for de spændende lande, der ligger omkring dem, men også for deres eget land, som ligger lige for næsen af dem.