Foto: SDU
For første gang nogensinde blev det årlige optagelsesforløb på journalistuddannelserne i år afholdt digitalt grundet coronavirus. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole overvejer at beholde det digitale forløb, men på Syddansk Universitet er flere tilhængere af at gennemføre de fremtidige optagelsesforløb fysisk.
Som altid var spændingen stor og nervøsiteten i top blandt de mange håbefulde ansøgere, som i år gik til optagelsesprøve til journalistuddannelserne på Syddansk Universitet (SDU) og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX). Alt var dog ikke som det plejer – langtfra.
Coronavirus havde sat sit tydelige præg på hele årets optagelsesforløb, som for første gang skulle foregå digitalt. Det var en historisk begivenhed set med uddannelsernes øjne, som bestemt ikke forløb uden bump på vejen.
Knas i teknikken
For at undgå snyd, var der sat ekstra hårdt ind fra uddannelsesstedernes side i form af digital overvågning under prøverne, hvilket medførte tekniske problemer hos mange af ansøgerne. I en undersøgelse blandt 40 nystartede journaliststuderende på SDU, svarer halvdelen, at de havde digitale problemer under optagelsesprøven.
Problemerne kom i mange former alt fra mikrofoner, som ikke virkede, til problemer med at tilgå de forskellige dele af prøven. Den største synder var dog de digitale eksamensvagter, der i flere tilfælde gav forkerte informationer til ansøgerne, og som generelt kunne være svære at kommunikere med.
Peter Bro, der er centerleder ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet, nikker genkendende til tendenserne omkring de digitale problemer:
»Vores setup var ikke robust og stærkt nok i år. Den negative historie fra i år er alle de digitale udfordringer, der var under optagelsesprøven. Den positive historie er, at vi kunne gennemføre prøven i stedet for at skulle vurdere ansøgerne på deres karaktersnit for eksempel.«
God stemning til samtalerne
For dem som slap gennem nåleøjet til optagelsesprøven, ventede der den digitale optagelsessamtale. Her oplevede langt færre ansøgere tekniske problemer – kun 10 % af de adspurgte nye studerende kunne melde om udfordringer undervejs.
På den anden side af skærmen til samtalen sad de forskellige repræsentanter fra SDU, heriblandt journalistisk lektor, Niels Møller Mikkelsen, som har været med til samtalerne de sidste seks år. Hans følelser var blandede efter den digitale samtale-debut.
»Generelt virkede de fleste ansøgere mere afslappede, end de har gjort de seneste år – måske fordi de sad i trygge omgivelser derhjemme. Der var en god stemning,« forklarer han og fortsætter:
»Jeg var dog bekymret for, om man kunne få det virkelige indtryk af personen, når man ikke var i lokale med dem – man mister noget kropssprog – noget fysisk, når der er den digitale distance.«
Fremtidens optagelsesforløb
Fælles for både Peter Bro, Niels Møller Mikkelsen og 70 % af de adspurgte journaliststuderende på 1. semester, er, at de alle ønsker et fysisk optagelsesforløb igen næste år, hvis omstændighederne tillader det.
»Generelt opvejer fordelene ulemperne ved den fysiske prøve. Lige nu bliver der arbejdet med flere scenarier, da vi skal følge udviklingen med covid-19. Økonomisk set sparede Syddansk Universitet ikke det store ved at afholde forløbet digitalt. Og der er en anden dynamik og et andet nærvær, når man er fysisk til stede,« udtaler Peter Bro.
»Jeg vil gerne tilbage til det fysiske forløb – jeg kan godt lide at møde folk rigtigt,« fortsætter Niels Møller Mikkelsen.
Beslutningen om, hvorvidt det kommende hold af ansøgere til journalistuddannelsen på SDU skal igennem et digitalt eller fysisk optagelsesforløb, bliver truffet i løbet af efteråret, med forbehold for ændringer afhængigt af coronavirussens udvikling i samfundet.