PORTRÆT

Borgernes mand 

Foto: Pr/Berlingske Media

Allerede  som ung  fik Simon Richard Nielsen øjnene  op  for de  finansielle markeder. Kort  efter  fulgte journalistikken.  Tilbage  i  september  tiltrådte  han  som  ansvarshavende  chefredaktør for både Euroinvestor og B.T. Med sidstnævnte vil han nu forsøge at generobre  tronen som Danmarks største medie, og det vil han gøre med en borgerlig retning.  

Oliepriserne  stiger. SFL-færgerne opkøbes af en modstander. En pantsættelse af Strandvejen sikrer midlertidig likviditet, og et aktieudbytte står til afhentning ved banken. Det er Matador.  Markedskræfter kogt ned til et familiespil. Vi har spillet det som børn, men måske overvejede de færreste af os dengang, at spillets regler også stod skrevet i virkeligheden. 

Simon Richard Nielsen var her blandt de færreste. 

Interessen for markedsforholdene var nemlig ikke kun begrænset til brikkerne i enten Matador  eller Børsspillet. Den fulgte med ud i livet, og tidligt i opvæksten måtte de fiktive værdipapirer lide et nederlag til hans første, reelle investering. 

»Jeg blev hurtigt tryllebundet af de finansielle markeder, og allerede som 13-årig havde jeg købt  min første aktie,« fortæller han.  

Det ville måske ikke skabe overskrifter i dag. Men tilbage i 70’erne. På Lolland. Og som en 13- årig slagtersøn, var der ifølge Simon selv tale om et mærkeligt syn.  Set udefra kan det også  være svært at få øje på koblingen, og måske findes den slet ikke. Simon mener i hvert fald selv,  at det alene var nysgerrighed, der dengang fik ham på sporet af sin nuværende levevej.  

»Hvordan er samfundet skruet sammen?« siger han spørgende og lader fingrene glide mellem  hinanden for at efterligne tandhjulets roterende principper. 

»Det spørgsmål var jeg virkelig optaget af i mine teenageår.« 

Et spørgsmål, der primært var funderet i politiske og økonomiske forhold, og som skulle udvikle  sig til en livsvarig kærlighed til både journalistikken og de finansielle markeder. Og hér sidder vi så . På 2. etage. I et blankt lokale i Pilestræde 34, hvorfra den fremtidige kurs for både B.T. og  Euroinvestor  skal  udstikkes. Kontorets sarte,  hvide  vægge  afslører  en  nær  fortid.  Fire-fem  rawlplugs  forbundet  med  sorte,  tynde  linjer  i  vater  gør  det  nemt  at  forestille  sig  det  opbevaringssystem, der engang var installeret på bagvæggen. Det kunne til forveksling ligne en  afvikling. Men Simon Richard Nielsen er lige rykket ind som ansvarshavende chefredaktør for  begge foretagender, og han er kommet for at udvikle.  

Et økonomisk udgangspunkt 

Allerede i gymnasietiden stod det klart for Simon Richard Nielsen, at han skulle være journalist.  Han vidste også , at det skulle være med et økonomisk udgangspunkt. For på den måde kunne  han netop forbinde de to områder, han elskede mest; samfundsvilkårene, der ændrer på tal og  statistikker. Og tal og statistikker, der ændrer på samfundsvilkårene.  

Derfor  søgte  han  ind  på  Københavns  Universitet i  slutningen  af  90’erne.  Han  skulle  være  cand.polit. og skabe et økonomisk overblik for at trække det over i en journalistisk arena. Han ville  lære at navigere rundt blandt møtrikkerne i samfundets kerne, som han selv beskriver det. Det  var minutiøst planlagt. Men alligevel endte Simon med at bruge ni seje år på den ellers femårige  uddannelse.  

Inspirationen  til denne retning viste sig blandt andet i  form af den daværende, karismatiske Venstre formand, Uffe Ellemann-Jensen. Han var nemlig uddannet cand.polit., og inden han tog hul på  sin politiske karriere, havde han også trådt medievejen.    

»Ellemann-Jensen  var jo blevet landskendt  som nyhedsvært  for DR,  og  senere blev han  også  chefredaktør for Dagbladet Børsen,« fortæller Simon og holder en kort pause.  

»Ham var jeg nok lidt inspireret af.« 

Simon  havde  set,  at  det  kunne  lade  sig  gøre.  At  blande  en  cand.polit. med  en  journalistisk  karriere. Men uddannelsen  viste sig for Simon at  være langt mere matematisk indrettet end  forventet. Sammenkoblingen til de nære samfundsforhold var trådt i baggrunden, og pludselig  stod tallene bare frem i al deres enkelthed.  

»Jeg  overvejede  faktisk  at  droppe  ud,«  siger  Simon og  hæver øjenbrynene over  det  sorte  brillestel, så små , horisontale hudfolder stables i panden op mod den gråtonede hårgrænse. Som  en lille forsikring om, at overvejelser som disse er en sjældenhed. 

»Det var jo journalistikken, jeg ville,« fortsætter han med små, bestemte nik.  

Ifølge Simon stod det værst til omkring årtusindeskiftet. Han var netop blevet færdig med sin  bachelor og  var  nu  startet  på  kandidaten.  Men  årsagen  var  ikke kun at  finde  i  selve  uddannelsens minusser, men nærmere i de plusser, der fulgte med hans nye studiejob. Han var blevet ansat som studentermedhjælper på Børsen med Leif Beck Fallesen ved roret, og her stod det nemlig soleklart for ham, hvad der både var hans passion, og hvad der manglede på studiet;  nemlig journalistikken.  

»Jeg  husker  tydeligt,  da  jeg  så  min  egen  byline  i  avisen,«  fortæller  Simon  med  et  smil,  som  nærmest genkalder den nøjagtige begejstring, der ligger gemt bag ordene.  

Simon Richard Nielsen på sit kontor. Foto: Søren Sand Djernæs Christiansen

»Herfra blev jeg nok lidt besat af mit arbejde på Børsen. Det var så sjovt, og jeg var fuldstændig  overbevist om, at jeg havde fundet min hylde.« 

Som  studentermedhjælper for Børsen  blev Simon  begravet i  regneark. Hans arbejdsopgaver  bestod primært af at registrere og indtaste priser på blandt andet guld og svin. Rugbrødsarbejde, der  havde spalteplads bagest i avisen. Men der blev også plads til mere journalistisk arbejde.  

»Det var jo ikke drømmen at taste løs i et regneark i flere timer ad gangen. Men jeg fik lov til at  slutte dagen af med at skrive en lille børskommentar om, hvordan det var gået på enten aktie-,  valuta- eller obligationsmarkedet. Og det var det hele værd.«

Rutinerne kom under huden på Simon, og det samme gjorde stofområdet. Han spyttede artikler  ud. Men samtidig blev timerne væk fra kandidatstudiet flere og flere.  

»Jeg  havde  det  alt  for  godt  på  redaktionen,  og  jeg  så  slet  ingen  grund  til  at  fortsætte  på  kandidatuddannelsen. Jeg udskød eksaminer og udeblev fra flere forelæsninger,« forklarer han.  

Men efter flere febrilske forsøg på at overtale den daværende chefredaktør, Leif Beck Fallesen, om en fastansættelse, kom der pludselig en klar melding, som var med til at definere Simons  karriere fremover.  

»Du bliver ikke fastansat, før du har færdiggjort din uddannelse,« genkalder Simon ordene fra  Beck Fallesen. 

Og nu var der pludselig ingen vej udenom.  

»Jeg måtte æde den. Og efter 6 år som studentermedhjælper og vikar, blev jeg endelig fastansat  på Børsen og sendt til London som korrespondent,« fortæller Simon.   

»Fastansættelsen skete nærmest i samme uge, som da jeg blev cand.polit.« Beck Fallesen var en mand af sit ord, og Simon så sin drøm gå i opfyldelse.  

»Vi har talt om det mange gange siden, og jeg er ham virkelig taknemmelig. Måske var det bare  en alfaderlig bekymring for mig, så jeg ikke endte som en halvstuderet røver. Men det var fedt. Også at færdiggøre studiet. Og så var løftet trods alt ikke bullshit i alle de år.« 

De simple tal 

London  kaldte i  to  år.  Herefter  vendte Simon Richard  Nielsen hjem  for  at  overtage  redaktørstokken for Børsens finansredaktion. Siden  har  CV’et  haft  vokseværk. Fra  partner i  Capital Relations og vært på TV2 NEWS, til indsigtsredaktør på FinansWatch, chefredaktør for 

Euroinvestor og direktør for Maj Invest. Finansmarkedet gennemsyrer billedet. Ifølge Simon  er stillingerne blot et udtryk for at have fulgt sin nysgerrighed. At stole på mavefornemmelsen.  Og det sker heldigvis nogle gange, at de to ting følges ad.  

»Jeg har jo altid været opslugt af de finansielle markeder,« siger Simon og fortsætter: 

»Folk, der går op i sportsresultater, kender det. Der er så mange tal og så meget data at følge  med i. Hvem fører? Hvem er topscorer? Hvordan har de seneste resultater været? Jeg ser det  nok lidt på samme måde.« 

Der er dog ikke tale om sport. Resultaterne er ikke kun påvirket af individuelle præstationer. De  er defineret af handler mellem flere millioner af mennesker verden over. Markedskræfterne.  Yen, pund og dollars. Det er Simons måde at anskue verdenssamfundet på . Han kalder det en  realtidens  meningsmåling.  Et  stemningsbarometer  for  verdens  tilstand.  Krig,  katastrofer  og  kriser omdannet til talsystemer. Det hele kan aflæses sekund for sekund. En simplificering af  virkelighedens komplekse natur.   

»Det handler i sidste ende om at finde en logisk forklaring. Tallene kan ikke gradbøjes. Man får lov til at forholde sig rationelt til alt det, der foregår derude i verden,« siger Simon og skæver  hen mod kontorets todelte vinduesparti.  

Fra hans lomme lyder små signaler. Måske liveopdateringer  fra aktiemarkedet. Foroven lyser  små ,  indbyggede  spotlys  fra  udvalgte  kvadrater  i  det  hvide,  modulopbyggede  gipsloft. Over arbejdsstationen  med to  store  LCD-skærme  hænger  der  i  hjørnet  en  monitor.  Med  korte mellemrum overtager den ene side efter den anden displayet.  Alle fyldte med tal. Artikler der  trackes. Et internt talsystem. Som en forlængelse af Simons eget indre billede.  

»Det er jo nyhedsjournalistik i sit fineste væsen,« siger Simon og fortsætter: 

»At  bringe  orden  i  kaosset.  Destillere  det  væsentlige  fra  det  uvæsentlige.  At gennemskue mekanismerne og sætte det i et perspektiv, så det hurtigt giver mening. Uanset om det er sport,  underholdning eller aktiemarkedet. Det er vores opgave at skabe den slags formidling.« 

Den borgerlige retning 

Foran kontorets glasparti sidder redaktionen tilknyttet Euroinvestor. En bred matteret stribe er  klæbet på i øjenhøjde og forhindrer det frie udsyn gennem facaden. Denne afdeling på etagen  er ikke ny for Simon Richard Nielsen. Han har nemlig tidligere været ansvarshavende chefredaktør for  Euroinvestor, og nu er han tilbage. Opgaven er dog lidt anderledes denne gang. Jobbeskrivelsen er nemlig  blevet todelt, og nu dækker hans ansvarsområde også over det landsdækkende medie B.T. Et  medie,  der i  den  seneste  tid  har  blødt  sidevisninger,  brugere  og  besøg,  og  som han  nu skal forsøge at få tilbage på sporet.  

»B.T. skal tilbage til det, B.T. altid har været,« siger Simon og fortsætter: 

»Et borgerligt medie.« 

»Vi  skriver  til  snusfornuftige  danskere,  som  går  på  arbejde  og  betaler  deres  skat.  Vi  har  jo  verdens højeste skattetryk, og her er vi som medie selvfølgelig forpligtet til at holde øje med,  om borgerne får det, de betaler for. Vi skal være et medie, der altid er på borgerens side.« 

Ifølge Simon er der ikke tale om et partipolitisk værdigrundlag, når han taler om et borgerligt udgangspunkt. Det handler om vinklingen. Om lov og orden. At sikre borgernes retssikkerhed  og retsfølelse. At stille spørgsmålstegn, hvis der for eksempel ansættes flere kolde end varme hænder i  det offentlige. At tage borgerne seriøst.  

»Helt konkret skruer vi for eksempel op for forbrugsstoffet. Flere pristjek i supermarkedet. Flere guides,  tests og tips. Vi vil være der, hvor danskerne er,« siger Simon.  

Foto: Pr/Berlingske Media

De sidste to måneder har han brugt på at få B.T.’s stof ind under huden og på at lære de ansatte  at  kende.  Det  er  nemlig  en  del  af  den  type  leder,  Simon  ønsker at  være.  Involveret  og  involverende. 

»Jeg er meget opmærksom på , at jeg ikke er chefen, der bare sidder i hjørnekontoret og udsteder  ordrer. Det er vigtigt for mig, at alle er med, og at alle føler sig hørt,« fortæller Simon.  

Ansvaret  er  stort,  og  det  samme  er  opgaven. CV’et  taler  sit  eget  sprog.  Direktør,  partner  og  chefredaktør.  Men  for  Simon  har  det  været  en  langsom  udvikling  at  finde  sig  helt  til  rette i  lederrollen. I starten af hans karriere var det end ikke på tegnebrættet. Ifølge Simon selv skrev  han nemlig dengang kun for at sætte sit eget aftryk.  

»For 20 år siden betød det virkelig meget for mig, at jeg kunne se mit eget navn i avisen. Men nu  er det vigtigere for mig at tænke og arbejde som en enhed. At stå i spidsen for et hold og få alle  til at spille godt. At være i stand til at træde skridtet tilbage og se helheden. Jeg vil hellere se, at  det lykkes for andre nu,« siger Simon og kigger ud mod det åbne kontorlandskab.  

Vi bevæger os på den anden side af glaspartiet og zigzagger os gennem de snoede afdelinger. Hen mod trapperne. Forbi bygningens bærende søjler, der borer sig ned gennem lokalerne. LED-oplyste skilte er fastnaglet på hver anden af disse, så »B.T.« står med summende rødt hen over  hovederne på de mange ansatte. Som en påmindelse om, hvem de skriver for og måske endnu  vigtigere, hvem de skriver til.  

Simon fastslår, at forandringerne kommer til at tage tid. Måske skal der også asfalteres, mens  der køres. Det bliver en lang rejse, der kræver lige dele mod og tålmod. Egentligt arbejder han  stadig på samme måde efter mavefornemmelsen. Og den er der. Han er landet det rette sted. Nu  skal tallene flippes. Der skal ske en kursstigning. 

»B.T. skal være Danmarks største medie,« fortæller han.  

»Jeg stopper ikke før.«