OPINION

Bør vi frygte TikTok, eller er alt i virkeligheden ved det gamle? Jeg er gået i genovervejelses-mood

Grafik: Pixabay

TikTok kender os godt – rigtigt godt. Den populære app ved, at jeg elsker at se madlavningsvideoer, makeup tutorials og sladder fra Hollywood. På det seneste tyder meget dog på, at det lille sorte og hvide T-formede og node-lignende symbol har mistet sin troværdighed. Og netop derfor mener jeg, at vi skal genoverveje vores færden på sociale medier.

Evnen til at kunne gennemskue brugerne har gjort TikTok så populær, at over en milliard mennesker gjorde brug af appen i januar 2023. Indholdet i appen bestemmes, ligesom på så mange andre apps, ud fra en algoritme, der sørger for, at hver enkelt bruger får personaliseret indhold. På den måde kan man få vist lige de videoer, man kan lide at se. Appen kan ud fra algoritmen se, hvilke videoer jeg ser, og hvilke jeg kører forbi. Hvis jeg følger bestemte content creators, foreslår appen andre videoer, der minder om, og hvis jeg også ser dem, kommer jeg på en måde længere og længere ind i algoritmen.

I gennemsnit bruger TikTok-brugere 1,5 timer om dagen på appen, og det er næsten dobbelt så lang tid som Instagram og Facebook, skriver SensorTower, som er en virksomhed, der analyserer datatendenser på nettet. Og netop måden hvorpå appen gennemskuer sine brugere, er årsagen til dens popularitet. For mit eget vedkommende er det en zone, hvor jeg kan trække stikket fra alt omkring mig.

Slet appen!
Netop denne usædvanligt nøjagtige måde at kende sine brugere på fik Center for Cybersikkerhed til at råde alle statslige myndigheder til at få deres medarbejdere til at slette TikTok på deres arbejdstelefoner. Begrundelsen lød: “Flere af de datakilder, som TikTok har mulighed for at indsamle, kan potentielt anvendes til at udføre spionage mod brugere af appen”.

Med andre ord er appen simpelthen lidt for god til at kende os, og det kan faktisk frygtes, at de informationer, man potentielt kan indsamle, er skadelige for os. Det er ingen hemmelighed, at det skræmmer mig – hvem frygter ikke at blive overvåget, eller at virksomheder har en masse data på én? Men på samme tid kan jeg ikke undgå at tænke, at man måske ikke er forsigtig nok med sine data.

Lige netop TikTok er ekstra meget i vælten for tiden. Det er den, fordi appen kender os usædvanligt godt. Næsten alle apps prøver at regne deres brugere ud – TikTok er bare usædvanligt god til det. Og det er dér, det bliver en smule skræmmende. For hvordan kender TikTok mig så exceptionelt godt? Og det gør den, for det kan til tider være som at ryge direkte ned i et kaninhul, hvor man swiper videre i al uendelighed.

Appen kender os så nøjagtigt, fordi den indsamler mere data om os, end vi er klar over. Faktisk viser det sig, at TikTok er den app, der er mest invasiv blandt SoMe-apps, og her er, hvad appen som minimum har adgang til: Din placering, dine billeder og videoer, dine stemme- og/eller lydoptagelser, dit navn, bruger-id, adresse, email, telefonnummer, betalingsoplysninger, købshistorik og meget, meget mere.

Derudover er TikTok af flere omgange blevet kritiseret for at indsamle data om børn og overvåge journalisters fysiske lokation for at finde frem til deres kilder.

Når jeg downloader en ny app, kender jeg godt, at man bare giver den lov til at få adgang til alt det, den spørger om. Mikrofon, kamera eller lokation. Man undskylder det med, at appen nok skal bruge de oplysninger til noget brugbart. Tankerne om, hvad appen mon skal bruge adgangen og oplysningerne til, skubber man væk.

Center for Cybersikkerheds udmelding har fået flere ministerier, institutioner og medier i Danmark og i udlandet til at fraråde deres ansatte at have appen installeret på deres arbejdstelefon. Da det kom frem, fik det mig til at slette appen. Jeg syntes, at det virkede skræmmende at kunne blive overvåget på telefonen, for hvad bruger man oplysninger til, hvis man overhovedet bruger dem? Jeg er bekymret for, i hvilke hænder mine oplysninger havner. Og jeg får da lidt en knude i maven, når jeg tænker på, om man generelt har en tendens til blindt at give adgang til personlige data på telefonen.

Er problemet i virkeligheden Kina?
TikTok er ejet af det kinesiske firma ByteDance, som har hovedsæde i Beijing og er kinesisk udviklet. Mediet mistænkes for en omfattende dataindsamling, som man kan frygte kommer i hænderne på det kinesiske styre. I Kina censurerer landets kommunistparti internettet. De renser det for kritik af partiet og bruger det til overvågning af landets 989 millioner kinesiske internetbrugere. Fordi virksomheden er underlagt kinesisk sikkerhedslov, har det fået Vesten til at frygte, at ByteDance er sårbar, fordi virksomheden er forpligtet til at dele data med de kinesiske myndigheder, hvis myndighederne anmoder om adgang.

Men er problemet så i virkeligheden Kinas adgang til vores data? Er det ikke mindst ligeså skræmmende, at amerikanerne gennem Instagram og Facebook også indsamler informationer om os?

– Mange har en tendens til at smide de forskellige sociale medier i samme gryde og sige, at de smager ens. Men det gør de ikke. Der er forskel på, hvor firmaerne hører hjemme, og hvor meget de ved om os – og der er TikTok særligt slem, siger André Ken Jakobsson, forsker i hybrid krigsførelse ved Syddansk Universitet, til TV 2.

Okay, så TikTok er værre end andre medier, når det kommer til indsamling af data om brugerne. Alligevel skal jeg ærligt indrømme, at da påsken ramte, og jeg havde mere fritid end normalt, så downloadede jeg appen igen. Selvom det lyder dumt, så savnede jeg de korte, underholdende videoer i min dagligdag. Dét i sig selv er skræmmende og viser, hvor indgående TikTok kender os, og hvor afhængig man kan blive af den. Da jeg gendownloadede appen, tog jeg et kig på mine privatindstillinger og sørgede for, at den hverken fik tilladelse til mit kamera, min mikrofon eller min lokation – på den måde følte jeg mig mere ansvarlig.

Begræns adgangen til din data

Så måske er det her ikke en snak om, hvorvidt man skal frygte TikTok og slette den, fordi den høster data fra os. Jeg tænker, at det i virkeligheden en påmindelse om, at vi generelt skal tænke over, at vi overalt efterlader spor, og at vi skal være påpasselige.

 – Uanset hvad er min anbefaling, og det gælder både TikTok, Instagram, Facebook og alle de andre, at give dem så lidt adgang til data som overhovedet muligt, ved at gennemgå dine privatlivsindstillinger. Lad være med at give adgang til lokation, mikrofon og kamera, med mindre det er strengt nødvendigt, fortæller DR’s techkorrespondent Henrik Moltkes.

Det er der i virkeligheden intet nyt i. Vi har altid skullet være forsigtige med deling af vores data – og i min optik skal vi bare være bedre til at stille os kritiske over for alt det, som vi giver vores apps adgang til. For mit eget vedkommende vil jeg følge tech-eksperternes råd om at give sociale medier så lidt adgang til mine data som overhovedet muligt. Fra nu af siger jeg pænt nej tak til invitationen om Facebooks adgang til mit kamera, Instagrams forslag til brug af mikrofon og TikToks adgang til min lokation.

Jeg tror måske bare, at jeg tager et kig på de privatindstillinger med det samme.