OPINION

At stemme blankt er ikke at melde sig ind i demokratiet

Illustration: Abscent/Shutterstock.com

Som barn af migranter bliver jeg ofte mindet om af mine forældre, hvor heldig jeg er for at bo i et land, hvor jeg har stemmeret, og hvor der ikke foregår valgsvindel. Jeg får at vide, at jeg aldrig må tage det for givet, og at folk drømmer om at få den mulighed, jeg altid har haft. Derfor har jeg aldrig forstået, når borgere i Danmark stemmer blankt.

Kommunal- og regionsrådsvalget er netop overstået, og henholdsvis 39.226 og 118.722 stemmer var blanke. Den mest hyppige årsag til at stemme blankt er, at man ikke kan se sig selv i nogen af partierne. Dog vil man stadig “melde sig ind i demokratiet”, og i stedet stemmer man blankt.

For det første er der så mange veletablerede partier i begge fløje i Danmark, at du har så meget at vælge imellem. Jeg køber simpelthen ikke, at der ikke er ét parti, du ikke kan se dig selv i. Når jeg taler med folk, som stemmer blankt, er det ofte småting i et bestemt parti, der gør, at de ikke vil stemme på dem alligevel. Du behøver ikke at være enig i alt, partiet mener, da partiet ikke kommer til at indføre alt, det vil have – medmindre det for eksempel får 90 mandater i Folketinget. Jeg er heller ikke enig med alt, som det parti, jeg stemmer på, mener. Men jeg kan i hvert fald se mig selv i kerneværdierne og i ideologien, og hvis du påstår at ville demokratiet og bare har sat dig lidt ind i tingene, burde du kunne gøre det samme.

Vi er meget privilegerede i forhold til befolkninger såsom amerikanerne, hvor ens stemme bliver anset som stemmespild, hvis man ikke stemmer på enten Republican Party eller Democratic Party. Mange amerikanere blev stærkt opfordret til at stemme på Biden til præsidentvalget i 2020 bare for at slippe af med Trump, selvom de måske hellere ville have stemt på Libertarian Party eller Green Party. Interne uoverensstemmelser finder også konstant sted i de to partier, fordi politikerne i de enkelte partier kan være forskellige på trods af, at de repræsenterer samme parti – men det er klart, når der ikke er andre steder at gå hen, fordi det er i de to partier, man virkelig kan opnå indflydelse. Vi skal være taknemmelige for, at vi ikke står i sådan en situation og udnytte, at vi er så privilegerede. 

For det andet mener jeg, at der ikke er forskel på at stemme blankt og ikke at stemme. Det kan godt være, at du rejste dig op fra sofaen, men det er så også det eneste, du har udført. Du har ikke anerkendt demokratiet, hvis du ikke har udnyttet din mulighed for at sætte et præg på det. Dine forfædre har kæmpet for, at du kan få lov til at have en indflydelse. Andre dør eller ryger i fængsel i kampen om at opnå det samme lige nu, mens du læser mit debatindlæg. 

Jeg håber, at du vil huske dit privilegium næste gang, der er valg. Jeg vil i hvert fald altid huske mit. Tag stilling, og vær med til at sætte dit præg, fordi du er ikke andet end heldig, når du er i stand til det.