AI-genereret billede med Canva af Mads William Pagh Thomasen og Jacob Vium Jørgensen.
I de seneste måneder har der været skriverier om dårlig ledelse i alle tænkelige former hos de altid kulørte Moderaterne. Det drejer sig om: Mobning, seksuel chikane og det, der er værre. Lixen bringer her en guide for, hvad du gør, hvis du har din egen Lars Løkke-chef.
Dét, der ledte til det massive fokus på det dårlige arbejdsmiljø, var, at B.T. gav medarbejderne hos Moderaterne en offentlig tørresnor, hvor de kunne hænge deres beskidte arbejdsmiljø-vasketøj frem for offentligheden. Men hvad gør du, hvis du ikke har en direkte linje ind til B.T.s politiske redaktion? Det har vi sat os for at undersøge.
Ifølge begge eksperter er der en tidslinje, man kan bruge som rettesnor, når man oplever dårlig ledelse på ens arbejdsplads.
Gør dig klar på “superdårlige ledere”
Tom Steen Jensen, som er er- hvervspsykolog, garanterer, at vi ikke har set den sidste super- dårlige leder endnu, og det er derfor vigtigt, at man ved, hvad man kan gøre som medarbejder.
» Der er jo superdårlige ledere derude, og den sidste er ikke født
endnu.«
Og ifølge John Nielsen, der er formand for Serviceforbundet, er en ting specielt vigtigt.
» Mit bedste råd er, at man sørger for at få lavet aftalerne, mens man er venner. For når man førstbegynder at have problemer, kan man ikke lande en aftale.«
Fælles ansvar
Når konflikten opstår, mener Tom Steen Jensen, at det er vigtigt, at man ikke står alene.
» Man skal sætte sig sammen med en kollega, man har tillidtil, og tage en snak med vedkommende og sige: “Har du også oplevet det her, og hvad tænker du?«
Denne fælles front er John Niel- sen enig i, at man skal have. Han
mener, at alle har et ansvar på arbejdspladsen:
» Jeg vil sige, at vi alle har en pligt til at sige fra. Både når det handler om os selv og vores kollegaer.«
Det ultimative skridt
I følge John Nielsen, der selv er leder, kan det være nødvendigt at gå til medierne med sin historie, men det skal ikke være som det første:
» Hvis man starter med at gå til pressen, har man jo ikke givet ledelsen mulighed for at lede. Så springer man alle demokratiske ledelsesmæssige veje over, og går direkte til folkedomstolen. Så er der ingen vej tilbage.«
Tip til ledelsen
John Nielsen har også til slut et enkelt og simpelt råd til ledelser, der skulle stå i samme situation som Moderaterne:
» Med al den erfaring Lars Løkke har, har det langt fra været godt nok.«