KULTUR

»Hvis jeg har lært noget i år, så er det, hvor vigtigt fællesskabet er«

Fotos: Nicolai Kruse

Henrik Larsen, der er far til en danser, og Sofie Kielgast, der selv danser, er afsted til Kaufmann Cup 2023, som afholdes i Det Kongelige Teater i København. Her skal de bedste af de bedste showdance- og hiphopkonkurrencehold kæmpe om medaljer på en af Danmarks vildeste scener.

Forpladsen er fyldt til randen af mennesker allerede to timer, før arrangementet går i gang. Samtlige af Aalborgs konkurrencehold er mødt tidligt op, og ikke længe efter dem ankommer holdene fra Let’s Dance og Komeraneza fra Aarhus og danserne fra Vejlebo Dansestudio i Roskilde i deres respektive uniformer. 48 hold på kryds og tværs af landet har blod på tanden, spejle i hænderne, så de kan lægge makeup, og bandanaer om hovedet eller elastikker i håret. Kaufmann Cup finalen er klar til at gå i gang.

En helt særlig oplevelse

Oplevelsen er noget for sig i år for de mange deltagere. Den bliver nemlig afholdt i København på Det Kongelige Teater, hvor ganske få dansere har prøvet at danse – og i år er det helt specielt for især én af dem.

Sofie Kielgast fra Aalborg vandt sidste års konkurrence med junior-hiphop-holdet, Serpents, som hun også i år kvalificerede sig til finalen med. Denne gang har placeringerne dog ikke været de helt samme som sidste år.  

Sofie Kielgast, danser

»Jeg må indrømme, at forhåbningerne ikke har været megahøje efter de første runder. Derfor har jeg nok haft mere fokus på, at jeg skulle hygge mig med det,« fortæller Sofie Kielgast i opvarmningssalen bag scenen, hvor hendes elastikfyldte hår med bandanaer og vesten med rygmærke på trækker en del opmærksomhed.

»Vi har fået ret meget ros for vores hår og tøj i år. Men det er også ret cool,« griner Sofie Kielgast.

Den indledende runde

Hyggen og den gode stemning erda heller ikke til at tage fejl af i salen. I salen lyder glade snakke blandt de spændte forældre, der læner sig ind over sidemakkeren for at snakke om, hvor stolte de er af deres børn, mens de venter på at modtage de første børne-showdance-hold, der skal på scenen klokken 13:30.

Iblandt dem sidder Henrik Larsen. Han er familiefar fra Aalborg og har en datter, der skal danse i junior-hiphop-kategorien. Han er taget afsted for at bakke sin datter og hendes drøm op.

»Det betyder ufatteligt meget at skulle se hende stå på scenen, og så endda på en scene af den kaliber,« smiler Henrik Larsen stolt.

Da både børnekategorierne og junior showdance har lagt salen ned, er det endelig tid til junior-hiphop. Den stolte far sidder klar til at se sin datter på scenen, og et par ”let’s go!” og ”kom såå!” forlader da også hans mund i høj volume, da datteren sammen med holdet, Serpents, går på. Samme hold, som Sofie Kielgast også er en del af.

»Jeg har en rigtig god følelse i maven. Som danser husker man hvorfor vi gør, hvad vi gør, når vi kommer ud og optræder på den måde,« fortæller Sofie Kielgast, da hun forlader scenen. 

Henrik Larsen, far til deltager

En velfortjent pause

15.40 slår klokken, da de mange dansere får pause, og tilskuerne kan komme på toilettet. De voksne showdance- og hiphopdansere forlader salen til lyden af kæmpe applaus og bag scenen har dem, der allerede har optrådt, tid til at få sig en snack. Batterierne er derfor ved at blive ladet op til anden runde.

Bag scenen er der også en masse snakken blandt alle hold om, hvilke hold der mon ligger i toppen. Flere af de yngre dansere spår showdance børneholdene, Tamatoa og Star Kiddos, til top 2. Samme snak går på Vipers og The Kidz i børne hiphop, og det er særligt spændende, fordi de er i de første kategorier, der skal optræde efter pausen. 

»På Serpents taler vi kun om at være spændte, vi må ikke være nervøse. Nervøsitet smitter,« griner Sofie Kielgast, der er fra samme danseskole som Vipers og Tamatoa. 

Finalen

»Jeg tror, jeg starter med at bide negle,«  griner Henrik Larsen og fortæller samtidig, at han nu er nervøs.

Han har igen sat sig i stolen for at se børnekategorien. Her viste det sig at fornemmelserne bag scenen var rigtige. Både Tamatoa og Star Kiddos får flest performance-point fra dommerne, og da børnehiphop forlader scenen, er det da også Vipers og The Kidz, der kommer fra scenen med størst ros fra dommerne.

Hos junior-showdance er spændingen også stor iblandt de tre tophold, og neglebideriet må fortsætte hos Henrik Larsen efter junior-hiphop de hold har været på. 

Rascality, Flayers, Shades og Serpents har hele sæsonen konkurreret om topplaceringerne, og de endegyldige point fra dommerne signalerer også, at det er de fire hold, der igen må holde vejret ekstra længe, når placeringerne skal uddeles.

I de voksnes rækker er der heller ikke meget at rafle om. Storfavoritterne i voksen-hiphop-kategorien, The Collab, får som det eneste hold på dagen maksimale performance-point, og Alley Cats fra voksen showdance efterlader salen til kæmpe bifald.

Resultater

En efter en bliver holdene kaldt på scenen i deres respektive kategorier, og der er da også glæde at spore hos langt de fleste hold efter placeringerne er givet, og der bliver danset til Kaufmann Cups velkendte fejringsmelodier.

Både Henrik Bo Larsen og Sofie Kielgast var dog en anelse skuffede, men samtidig var de stolte af, at så mange hold fra deres danseskole havde klaret sig flot til finalen, der bød på en 4. plads til Serpents.

Særligt én ting ville Sofie Kielgast dog huske sæsonen for.»Jeg tror, sæsonen har lært mig at værdsætte fællesskabet mere end det at vinde. At værdsætte sine modstanderhold. At heppe på hinanden i stedet for at gøre det til noget fjendtlig. Det tager jeg helt sikkert med mig videre.«