KULTUR

Fynsk forlag serverer frozen margaritas og stærke fortællinger

Foto: Ida Marcher Mandøe

Af Ida Marcher Mandøe & Nadia Levin Schou

Forlaget Falco ønsker at starte en uprætentiøs samtale om litteratur. Selv udgiver de bøger, som ligger i et spændingsfelt mellem det poppede og det højkulturelle. Forlaget holder til i hjertet af Odense, men beskæftiger sig med hele verden.

På øverste etage i en stor villa på Filosofgangen i det centrale Odense arbejdes der på højtryk for at gøre litteratur til allemandseje. Her ligger Forlaget Falco, hvor fem fastansatte medarbejdere og tre praktikanter deler både arbejdsopgaver og en stor kærlighed til litteratur.   

Forlaget udsprang i september 2021 af nordens største lydbogsproducent, Swan Studio, som har hovedsæde i Vestergade i Odense. Cathrine Hedegaard er ansat som pressechef og har været med helt fra starten. Hun fortæller, at forlaget har en mission.  De vil nedbryde den distance, der findes mellem forfatter, forlag og læser.

»Min vision er, at der skal ske noget i byen med litteratur flere gange om ugen,« siger Cathrine Hedegaard. 

Hun og resten af holdet arbejder blandt planter, bogreoler og tykke gulvtæpper. Indimellem forvandles kontorlandskabet dog til fredagsbar, hvor både læsere, samarbejdspartnere og spirende forfattere deltager. Kontoret ligner sig selv, men til gengæld spiller en playliste med latina-disco, og der serveres popcorn, vin, øl og frozen margaritas.

»Det er vigtigt for os, at folk kan se, at de besøger Falco. Samtidig er det vigtigt, at vi ikke slår et stort brød op i forhold til koncept og pynt for at invitere til fredagsbar, men at det er under afslappede forhold,« fortæller Cathrine Hedegaard.

Lokale ambitioner og verdensomspændende visioner 

Cathrine Hedegaard har studeret på Syddansk Universitet, og allerede dengang savnede hun et aktivt litterært miljø i Odense. 

»Vi har selv prøvet at være studerende med interesse for litteratur i den her by, og så sker der ikke noget,« siger hun selv om det, hun ser som en mangel på litterære arrangementer. »Og hvis der sker noget, så finder man først ud af det en uge efter.«

I stedet for at brokke sig er Cathrine Hedegaard glad for, at hun og kollegerne kan bidrage til, at den litterære samtale i Odense vokser. 

»Vi har jo det her credo om, at vi gerne vil løfte læseoplevelsen til nye højder, men også skabe et litterært fællesskab,« forklarer Cathrine Hedegaard. ”Og det er noget, der har været vigtigt for os fra dag et, som vi konstant prøver at balancere i forhold til alle de andre arbejdsopgaver.«

Udover Swan Studio har Falco også det internationale forlag HarperCollins i ryggen. Så selvom kontakten med læserne ofte foregår lokalt, rækker deres ambitioner også langt ud over de fynske grænser.  

»Vi ser os selv som et fynsk forlag, fordi vi gerne vil løfte litteraturen her i området på Fyn, men vores ambitioner er, at vi skal være konkurrerende med andre danske forlag,« siger Cathrine Hedegaard. 

Falcos udgivelser tæller både danske forfattere og oversættelser af værker fra hele verden. Næste år udgiver de deres første debutant, Anne Katrine Bagai. 

»Hun er også i det litterære miljø i Odense« fortæller Cathrine Hedegaard, ”det er jo det specielle ved at lave noget i den her by, når man er interesseret i noget med litteratur, så møder man jo konstant de samme.« 

Litteratur for alle 

Falco udgiver litteratur i forskellige genrer, men med et fokus på stærke fortællinger. De udgiver alt fra kogebøger til udenlandske romaner, for eksempel fra Iran.

»Det vi udgiver, ligger i spændingsfeltet mellem det poppede og det litterære. Det, de har til fælles, er en bestseller-appeal noget vi tror på, at der er mange læsere i.«

Falco arbejder med de fortællinger, »der definerer os som mennesker,« beskriver Cathrine Hedegaard. 

»Det kan være et spejl til ens egen måde at leve på, det kan være et vindue ud mod verden – men det gør, at man kan opfatte den fuldstændig absurde verden, vi nu engang lever i, igennem et eller andet filter af nogle levede erfaringer fra andre.« 

Cathrine Hedegaard har et ønske om, at alle kan tale mere frit om litteratur.  

»Det er jo det, vi konstant gør med film og serier. Vi deler hele tiden oplevelser, sådan ‘nu har jeg lige set The Crown i weekenden og er helt oppe at køre over den.’ Det synes jeg, bare kunne være så fedt også at gøre med bøger.«

Foto: Ida Marcher Mandøe

Ned med litterære distancer 

Falco ønsker at modarbejde den præstationsangst, der kan være til stede omkring litteratur, hvor man »er bange for at række hånden op og spørge en forfatter ind til et værk.«

Derfor interagerer forlaget med læsere. For eksempel er de aktive på sociale medier. På deres Tiktok-profil kan man finde små videoer, som fortæller om nye udgivelser og tager en med bag tæppet i forlagsbranchen.

I en video fra juni står marketingassistent Lotte Andkjær med en mulepose over skulderen. Der kører en engelsk voiceover i baggrunden. “I always keep one for emergencies”, siger en mandestemme, mens Lotte Andkjær kigger direkte ind i kameraet. En kvindestemme tager over, og marketingsassistenten mimer ordene, som om de er hendes egne. “So do I”. Samtidig fisker hun en bog op fra muleposen. Det er Grænseløs beundring af Aimee Molloy. “I keep mine in here” mimer hun videre, og holder bogen op foran sit ansigt, så man kan se dens titel. 

Videoen har fået mere end 1400 views og er et eksempel på, hvordan forlaget når ud til sine læsere på alternativ vis.

Også offline går forlaget op i at møde læsere under uformelle omstændigheder. Det gør de blandt andet med deres fredagsbar. De møder dog også læserne uden for deres egen base. De har lige været på Bogforum og prioriterer generelt litterære arrangementer højt.  

»Det betyder enormt meget for os også at være på Krimimessen i Horsens. Hvilket er det mest uprætentiøse læsefællesskab, jeg nogensinde har oplevet.«

Falco vægter de stærke fortællinger højt og går selv forrest for at udbrede litteratur af høj kvalitet. Det gør de for at ære historierne, og for at nedbryde grænserne mellem forlag og læser.

Er man nysgerrig, kan man jo tage forbi forlagets fredagsbar, drikke en frozen margarita – og hvis man er modig nok række hånden op og stille et spørgsmål til et værk.