STUDIET

Samfundsvidenskabelig charmeoffensiv

Foto: Martin Hemmje Østergaard - Studentermediet Rust

Foto: Martin Hemmje Østergaard – Studentermediet Rust

Leder af journalistuddannelserne på SDU, Peter Bro tog alle virkemidler i brug for at undgå en pinlig fremtoning under statsminister Mette Frederiksens besøg.

»Det foregår her: Fredag kl. 11.00-12.30 på SDU Odense i Agora ved indgang Vangede V«

»Statsminister Mette Frederiksen kommer til SDU Odense for at debattere uddannelse med dig som SDU-studerende.« Plinger en besked ind fra ItsLearning med afsender Faculty of Business and Social Sciences. 

AGORA 10:30

Samlingsrummet Agora er halvfyldt, der står 1-2 studerende ved hvert andet systematisk opsat hvide samtalebord, hvor der er plads til et par albuer, en blok og en kop kaffe.

KL. 11 dukker leder af journalistuddannelserne på SDU Peter Bro op på scenen og stiller sig ved det ene af de to opsatte, sorte samtaleborde på scenens sorte gulv. Formål, outcome, overblik, tider bliver udpenslet i bedste fagbeskrivelsesformat af en kvinde, som formodes at være fra Faculty of Business and Social Sciences     . 

KL. 11:20 tager Peter Bro-show over.  

»Ville det ikke gøre det mindeværdigt for Mette Frederiksen, at på SDU vil alle spørge om noget?«

Siger Peter Bro efter at han har instrueret de 150 tilstedeværende studerende i at stikke lappen i luften, når han stiller spørgsmålet:

»Er der nogen, som har noget, de gerne vil spørge om?« 

For at få Mette til at måbe over de mange spørgsmål – når hun engang kommer.

Peter Bro padler rundt på scenen mellem vendinger, som »Det her behøver de tilstedeværende medier ikke at skrive, men det er lidt svært at komme frem til SDU på grund af den igangværende ombygning« og 5-6 gange »Skal vi ikke lige øve den igen?« Hvorefter de studerende stikker de trætte lapper i vejret gang på gang. 

»Det var derfor, vi skulle komme så tidligt,« hvisker en 1. semesters studerende på rækken bag mig.

AGORA 11:30

»Skal vi ikke klappe for at byde ordentligt velkommen?« siger Peter Bro, efter statsministeren Mette Frederiksen dukker op i dørene til Agora. 

Mette Frederiksen bliver eskorteret op til de to sorte samtaleborde af borgmester Peter Rahbek Juhl, rektor Jens Ringsmose, stabschef Martin Justesen, to PET-vagter, to repræsentanter fra SDU og to unavngivne embedsmænd. 

Efter en kort tale af rektor omhandlende et godt regionalt forankret universitet, som også ligger udenfor de fire største byer, fører Mette Frederiksen taktstokken og skøjter indstuderet rundt mellem Rusland, Ukraine, klimakrise, uddannelsesloft, omprioriteringsbidrag og:

»Man kan ikke spare sig ud af, at der skal være gode uddannelser«, og:

»I vil altid være langt mere ambitiøse end min generation!« 

Folk klapper. Peter Bro afbryder og dirigerer Mette Frederiksen over til det bord, hvor han stod under statsministerens monolog. Statsministerens øjenbryn ryger op i panden, øjnene bliver dobbelt størrelse , og mundvigen strammer til. Peter Bro indskyder let grinende:

»Jeg har hørt, at du er mere fotogen fra højre side.«

Mette Frederiksen spæder til med en kort rysten på hovedet og indvilger i at bytte side. 

Fra sin nyvundne flanke på scenen indleder Peter Bro med at give Mette seks små gule bøger, som hun kan give i gave til særligt dygtige studerende, som stiller gode spørgsmål. 

Hvorefter flashmob a lá Peter Bro serveres. 

»Er der nogle, som har noget, de gerne vil spørge om?«

150 hænder ryger gennemøvet i vejret, og det gør statsministerens mundvige også.

»Er der nogen, der har et brændende behov for at stille et spørgsmål?« lyder det herefter fra Peter Bro. 

¾-dele af hænderne ryger ned igen.

AGORA 11:46

Peter Bro skyder studerende med sin pegefinger en efter en, og spørgsmål falder i Statsministerens retning om SU-gæld, fastholdelse af udenlandske studerende, uddannelsesturisme, uddannelsessnobberi, praktisk folkeskole versus boglig folkeskole. 

En enkelt lavstammet fysikstuderende i et funklende jakkesæt og med en lille dannebrogsbroche      våger at spørge ind til konkrete tiltag til: »Hvorfor fokuserer man ikke på at få flere elever over i den naturvidenskabelige sfære i folkeskolen, nu hvor vi kommer til at mangle dem i fremtiden?«      

Spørgsmålet leveres med en ’Hva’ så? Hvad har du tænkt dig at gøre ved det-attitude     .

Lokalet pauser i et kort sekund. Mette Frederiksen trykker herefter start igen med et modsvar.

»At gå fra en mere bogligt orienteret folkeskole til en mere praktisk er et af mine bud, men jeg kunne godt tænke mig at høre, om du havde svaret?« leveret med hendes ’Lev med det’-attitude. 

Rummet bliver fyldt med hvisken, løftede øjenbryn, åh-råb og studerende, der kigger med åben mund på hinanden. 

»Vil du høre dem?« prøver den specialestuderende fysiker.

»Meget gerne!« svarer Mette Frederiksen tilbage.

Fysikeren overtager i 2 minutter Peter Bro- og Mette-show, med tre konkrete tiltag:

1. Opkvalifikation af de naturvidenskabelige lærere og en ændret diskurs om, at fysik er svært.

2. Adskil fysik og kemi i folkeskolen, da det giver et overfladisk billede af fagene.

Og 3. fokuser på at for eksempel fysik er med til at skabe den grønne fremtid. 

Et så kompetent svar, at statsministeren må kvittere med langsomme bestemte nik, et blik nedad og en lille, gul bog rakt i hans retning til lyden af pift og klapsalver fra de studerende. 

Fysikeren kigger på bogen, og forsiden kommer til syne. *Kunsten at give AHA-oplevelser – Sådan virker din formidling stærkere og bliver husket længere*. Af Peter Bro.

Forfatteren til selv samme bog overtager rummet, takker for spørgsmål og ditto for svar. Herefter løfter han sløret for hans tiltro til de 150 universitetsstuderendes evner.

»Hvis I kigger under bordene, så kan I se, at jeg har klistret spørgsmål under bordene, så det ikke gik helt galt.«

En høj, lyshåret studerende bøjer knæene, trækker hovedet lidt til siden og spejder mod undersiden af hans hvide samtalebord. Han får fat i et stykke hvidt af A4-papir med en sætning på midten og river klisterbåndet med op for at læse det. 

Han kigger rundt på sine medstuderende og siger lydløst bogstaverne »WTF« imens han ryster hurtigt på hovedet.

Ironi-korrespondenten glæder sig til at anmelde bogen i næste udgave af LIXEN.