Med kun fire dage til Store Matchdag kunne man være tilbøjelig til at skrive, at den endelige slutspurt i jagten på en praktikplads er i gang. Sandheden er ikke desto mindre, at den for en stor del af de journaliststuderende allerede har fundet sted.
At skulle forklare de journaliststuderendes praktikforløb for venner og familie kan være en svær opgave. Alt er vendt på hovedet. Først efter man har været til samtale, skal man sende en ansøgning afsted, og for nogle består denne af et blankt dokument, som fungerer som en symbolsk forsegling af en aftale, som er blevet lavet en uge før.
Vi kan lige så godt spille med åbne kort. Sådan lød det fra mange af praktikstederne efter endt samtale, og det samme vil vi gøre i denne måneds leder og informere vores medstuderende på 2. semester om, at forhåndsaftaler er en ting, og de fylder en hel del i praktiksøgningen.
Og netop forhåndsaftaler er nok også en væsentlig grund til, at mange af de store dagblade valgte at holde Åbent Hus mandag den 26. april. Allerede mandag aften kunne Politiken annoncere, at de havde fundet deres ni praktikanter. Kristeligt Dagblad valgte som en af de få at afholde Åbent Hus om tirsdagen. Hvor mange aflysninger de har fået fra studerende, der er blevet tilbudt en plads dagen før, kan man kun spå om.
DR Nyheder er er af de få medier, som ikke indgår forhåndsaftaler. I stedet tilbyder de feedback fra samtalen, som for eksempel kan lyde: »Du ligger i vores top-20, så vi synes virkelig, at du skal søge.« Forvirret? Og med god grund.
Som studerende på Center for Journalistik er vi blevet frabedt at spille på flere heste. Men når størstedelen af de store dagblade laver forhåndsaftaler, mens at et medie som DR ikke gør, er der ikke andet for end at sige ja tak til en forhåndsaftale, hvis man er heldig og bliver tilbudt sådan en og så vente til den 6. maj og se, hvad der sker, hvis man gerne vil DR, men ikke vil risikere at stå uden aftale.
Faktum er, at det er mediernes håndtering af praktiksøgning, der er skyld i, at jungleloven gælder i uge 17, hvor der holdes Åbent Hus. Som studerende er man tvunget til at gå med på deres præmis. De studerende, som vælger at spille på flere heste, skal derfor ikke klandres for deres beslutning. Praktiksøgningen er et waiting game uden lige – og hellere spille forløbet sikkert end at gå rundt med ondt i maven i to uger. Men sørgeligt er det, hvis de studerende føler sig nødsaget til at lyve eller begå falske aftaler med et mediehus. Det er ikke en rar situation at stå i, og det er ikke fair for de studerende, som er på vej til at tage deres første spæde skridt ind i medieverden.