STUDIET

De syv bud fra praktik-professoren

Journalistdrømmen kan under praktikken få usikkerhed og frustration som følgesvend. Hvordan pitcher jeg min idé? Hvad gør jeg, når jeg har taget munden for fuld? Og hvad gør jeg, når en kollega agerer grænseoverskridende? Lene Rimestad, der har forsket i praktiktiden, har syv konkrete råd.  

Efter fire år som underviser på Medietorvet nagede det Lene Rimestad, at hun ikke vidste,  hvordan det gik de studerende, når de kom i praktik. Derfor besluttede hun sammen med Gitte  Gravengaard, og i forbindelse med sin ph.d. om interaktionerne til redaktionsmødet, at følge 12  journaliststuderende fra Syddansk Universitet under deres praktik. Lene Rimestad har derfor seks råd, som kan  hjælpe med at gøre tiden som praktikant lettere. 

Vis engagement 

»Forberedelse er nøglen. Men mindst lige så vigtigt er det at være entusiastisk omkring sine  idéer. Det er svært at sige nej til praktikantens idéer, når man kan høre gløden i stemmen, se  gnisten i kropssproget; at man brænder for det. Engagement giver bedre journalistik.  Praktikanten skal tage ejerskab.« 

Du skal turde at sige dine erfarne kollegaer imod 

Praktikstederne efterspørger unge praktikanter, der kan forklare de erfarne kolleger, når de er  ude af trit med, hvordan vi taler til hinanden: 

»Der kan være en superdygtig journalist, som indimellem synes, at han er sjov, men flertallet  på redaktionen synes det ikke. De finder det dumt og krænkende. Den tid er ovre, men han er  ikke opmærksom på det.« 

»Det kræver en ny opdragelse, som praktikanterne skal tage del i. Journalister har generelt  respekt for, at man tør sige dem imod. Det gælder på alle punkter: Hvordan dækker vi tingene?  Hvad dækker vi? Er det godt nok? Men det dækker også over ens egen arbejdssituation.« 

Sig »Nej« 

Det kan ske, at du på et tidspunkt løber panden mod muren med en opgave, som du er blevet  givet, eller som du selv har pitchet begejstret på et redaktionsmøde. Dét så Lene Rimestad ofte,  men det er vigtigt at kende sine egne begrænsninger:  

»Hvis man ikke får sagt fra selv, eller at man har brug for hjælp, så ender du med at blive  presset, sidde der alt for mange timer og køre død i det.« 

»De fleste steder sidder du på flere forskellige redaktioner gennem praktikken. Der kan være  stor forskel på, hvordan du trives. Måske får du ikke lov til lige dét, som du gerne vil. Kemien  med lederne eller kollegerne kan halte. Men tre måneder senere kan man være et andet sted,  hvor man føler at vingerne folder sig ud. Derfor er supervigtigt, at du ikke banker dig selv hårdt  i hovedet, men siger ”nej”.« 

#Metoo findes stadig. Råb op, hvis du oplever det 

Efter Sofie Linde stod frem til sidste års Zulu Awards, begyndte flere kvinder at åbne op om  problemer med krænkelser og grænseoverskridende adfærd. Det skete blandt andet i  mediebranchen. Men det betyder ikke, at problemerne er forsvundet, fortæller Lene Rimestad.  Dog har opmærksomheden på sexisme fra medierne og universiteterne aldrig været større,  uddyber hun. 

»Det første jeg vil gøre, hvis jeg var praktikant og oplevede noget ubehageligt, ville være at kontakte praktikantvejlederen. Nogle gange er praktikantvejlederen en del af problemet, men  så vil jeg hive fat i en af cheferne. Det vil undre mig meget, hvis dét ikke blev taget alvorligt.  De fleste har fået et wake-up-call.«  

Lyt til din chef 

»I vores praktikantundersøgelse så vi, at der var nogle praktikanter, der ikke var særligt gode  til det job, som de sad i. Nogle chefer foreslog dog, at de blev kastet ud i noget nyt for eksempel live-udsendelser, skrive på længere projekter eller redigere web, som praktikanten ikke selv troede,  at de var gode til. Men det viste sig, at de var rigtigt dygtige til det. De typer, som tog imod  rådet, endte med at blive pissegode.« 

Invitér en kollega på øl

»Hvis du møder en kollega, som du svinger med, så hiv fat i vedkommende. Mange praktikanter  har stor glæde ved at finde en slags mentor, som man kan mødes med socialt ved for eksempel at gå ud og drikke øl eller spise frokost sammen. Der kan du kan få luftet nogle af de ting, der ikke fungerer med de andre på arbejdspladsen, eller få råd til udfordringer med kilder. Det er guld værd.« 

Nyd det  

»Journalistik er et fedt fag. Der er nogle fede fester, der er nogle fede mennesker. Nyd det.«