19 Nyhederne på TV 2 er blandt de mest sete nyhedsudsendelser i Danmark. Bag de ca. 20 minutters live-TV ligger flere dages forberedelse og et stort hold journalister, teknikere og redaktører. LIXEN har eksklusivt fået adgang bag scenerne hos TV 2 og har fulgt nyhedsvært Ditte Haue før, under og efter udsendelsen.
Bevæbnet med kuglepen, papirblok og to friske negative coronatests står jeg klar foran Kvægtorvet. Solen bader de orange murstensmure, som indhegner TV 2s matrikel, og forårsluften er klar og kølig. I tiden med corona har TV 2 været meget påpasselige med at lukke udefrakommende ind, og det var ikke nemt at skaffe adgang til mediegigantens hjerte i Odense. Men det lykkedes, og klokken 17:00 træder jeg ind i receptionen for at møde aftenens hovedperson.
»Ditte er lige på trapperne,« lyder det venligt fra den unge dame bag skranken. Her er helt stille. Ved siden af skranken kører TV 2 News dæmpet på en skærm.
Jeg når lige at trykke en klat håndsprit ud og gnubbe hænderne sammen, da Ditte Haue ankommer til receptionen. Iført et par friske lyse sneakers, mørkeblå blazer og løse bukser samt et strålende smil, tager hun imod mig og byder velkommen til hovedkvarteret.
»Jeg kommer lige fra sminken,« smiler hun og byder mig en kop kaffe ved en automat lige midt på Kvægtorvet. Her har hundredvis af mennesker normalt deres daglige gang, men grundet corona og tidspunktet på aftenen, er vi de eneste til stede. Der er fuldstændig roligt – næsten som hos en bank, og man skulle ikke tro, at jeg stod i hjertet af ét af landets største og travleste mediehuse lige nu.
Mekka for medieelskere
Efter en snak om dagens nyheder fører Ditte Haue mig til sin arbejdsstation. Der er under to timer til, at hun skal præsentere dagens vigtigste historier for hele Danmark. Hun smiler, griner og virker rolig og afslappet.
Vi går gennem et sæt snørklede gange med kontorer og studier på begge sider og ender i et stort lyst rum.
Det er hér, det hele sker.
Rundt om oaser af sorte kontorborde med computere spredt rundt i rummet sidder redaktørerne og værterne fra TV 2s nyhedsudsendelser. Der er en stille summen af samtaler og grin. På en søjle i lokalet hænger seks skærme, som sender live fra hver deres internationale nyhedskanal. Ovenover hænger et digitalt ur med sekundtæller, og under dét er et rødt skilt med ordene: ON AIR. Bag søjlen er studiet, som nyhederne sendes fra. Det velkendte blankpoleret, sorte gulv og den hvide pult står klar til brug, når 18 Nyhederne snart skal sendes. For en nyhedsnørd som mig er det lidt overvældende at stå midt i dette rum – en slags mekka for medieelskere.
Ditte følger mig rundt og introducerer mig for dagens redaktører, tilrettelæggere og værter, som alle byder mig velkommen med smil og god energi.
»Du kommer fra LIXEN?« spørger Karin Cruz Forsstrøm begejstret, da turen når til hende. »Dér har jeg selv skrevet for mange år siden.«
Poul Erik Skammelsen hilser også pænt på sin velkendte lavmælte facon, inden Ditte og jeg sætter os ved hendes bord. Ved siden af os sidder aftenens redaktør på 19 Nyhederne, den tidligere minister Lotte Bundsgaard. Sammen med Ditte Haue er hun ved at lægge sidste hånd på aftenens historier, hvor op- og nedlæg, overgange og indslag planlægges ned til sidste sekund.
»Vi er aftenens partners in crime,« griner de.
Ét stort maskineri
Den næste halve time byder på en intens omgang af kommunikation på kryds og tværs mellem Ditte Haue, Lotte Bundsgaard, grafikere, teknikere og rapportere. Nyhedsudsendelsen varer kun lidt over 20 minutter, så hvert et element skal koordineres og sidde lige i skabet.
»Der er nok over 50 mennesker med i produktionen af 19’eren alene. Flere lapper med over til de øvrige udsendelser, men det er et stort hold af journalister, redaktører, teknikere, grafikere, runnere og mange flere,« forklarer Ditte, idet Lotte kommer med aftensmad fra kantinen til dem begge.
»Det er kun, fordi du er her, at hun henter mad til jer,« lyder det kækt bag os. Her sidder redaktøren på 21.30 Nyhederne – en munter mand, som sidder og researcher om rødvin til et indslag i sin udsendelse.
Klokken runder 18.00, og Karin Cruz Forsstrøm har taget plads i studiet, hvor hun med snilde leverer 18 Nyhederne. Imens ringer Ditte fra sin egen mobil til Divya Das, der står klar i London som live-reporter. De skal aftale rammerne for deres interview i 19 Nyhederne, men snakken falder hurtigt over på den kommende royale begravelse i England.
»Hvor bliver det spændende! Det er jo århundredets begravelse. Jeg sidder klar med popcorn derhjemme,« afslutter Ditte og siger farvel til Divya.
»Jeg er kæmpe fan af det engelske kongehus!« konkluderer Ditte.
Selvom der er mange bolde i luften, og uret hele tiden tikker, er stemningen og jargonen blandt alle i rummet afslappet og munter. Ikke fordi de tager let på opgaverne, men fordi alle kan sit kram, og fordi holdarbejdet kører som en velsmurt maskine. Det er fascinerende at være vidne til.
Dirigenten
Da Karin Cruz Forsstrøm er færdig med 18-udsendelsen, vender hun tilbage til sit kontorbord, smider sine stiletter og tjekker sin telefon. Med overskud og smil på læben vender hun aftenens udsendelse med nogle journalistpraktikanter, takker redaktørerne for i dag og forlader rummet. Nu er det Ditte Haues tur til at indtage scenen.
En halv time før live-udsendelsen starter, går Ditte ind i studiet til generalprøve. Jeg får lov til at følge med Lotte Bundsgaard ind i, hvad der bedst kan betegnes som et rum taget direkte fra en Star Wars film. Vi befinder os bag studiet i produktionen – et rum med over 30 skærme og monitors, samt et hav af tastaturer med grønne og røde lys. I den dæmpede belysning sidder et hold af teknikere, som skal afvikle udsendelsen bag scenerne. Det er dem, som sørger for, at grafikken, overgangene, indslagene, live-delene – ja, faktisk hele udsendelsen – går som planlagt.
De er ledet af en mand, som fra sin kontorstol midt i lokalet dirigerer Ditte og teknikerne med venlig autoritet gennem generalprøven. Alle har headset på, og tonen er en helt anden herinde – modsat ude ved redaktørerne. Her er ingen småsnak, og der gives korte og klare meldinger på kryds og tværs, imens de minutiøst kæmmer teknikken og indslagene for fejl.
»Tre minutter til udsendelse,« meddeler dirigenten fra sin kontorstol. Ved sine fødder har han en knap, som han træder på, når han skal i radiokontakt med de andre. På den måde kan han have begge hænder på tastaturet og musen på sit skrivebordet, samt øjnene på de otte skærme, der er foran ham.
»Ét minut til udsendelse. God fornøjelse.«
Alle i rummet sidder klistrede til skærmene. Ditte står klar i studiet og får sig et glas vand.
»Tyve.«
»Ti.«
»On air!«
Den velkendte nyhedsjingle fra TV 2 afspilles med den tilhørende grafik, og så er udsendelsen i gang.
Undervejs sidder teknikerne i rummet og trykker på alverdens knapper, imens lederen kommunikerer kort og kontant med alle, der er indblandede. Hans fødder står sjældent stille, da der konstant skal times og tjekkes med de forskellige live-reportere. Ditte Haue leverer indslagene til præcision, og tidsplanen bliver overholdt.
»Kæft, han har en god stemme,« konkluderer én af teknikerne undervejs, da et indslag med en ung journalist bliver afviklet.
Ved et andet indslag får Ditte også et mindre grineflip under et sjovt klip med nogle børn. Hun når nemlig ikke alle indslagene at se til fulde inden udsendelsen, og derfor kan de være fyldt med overraskelser som her.
En livsstil
Efter 22 minutter runder Ditte Haue udsendelsen af, og teknikerne takker hinanden for godt arbejde. Ingen bump på vejen og ét styks 19 Nyhederne serveret for seerne til perfektion.
Kort efter fanger jeg Ditte foran studiet, og vi trækker os lidt væk for at reflektere over aftenen.
»Jeg synes, det gik godt! Vore live-elementer var gode og levende – det var en overskudsagtig udsendelse.«
Hun har været nyhedsvært på TV 2 i to år, og for hende er arbejdspladsen noget helt særligt:
»Nyhedsjournalistik er en livsstil, så man er hele tiden på arbejde. Heldigvis respekterer og stoler vi alle på hinanden som kolleger – det er vigtigt for samarbejdet. Og så er det en fantastisk følelse som hold at sætte udsendelsen til søs og så sikre, at den kommer sikkert i havn.«
Jeg takker Ditte Haue for, at hun ville medvirke, og hun følger mig ud. Aftenen er nu indtruffet helt.Solen er væk, men bag Kvægtorvets mure ligger 21.30-udsendelsen og brygger videre, inden den går live om lidt. Kvægtorvet er virkelig en by, der aldrig sover.