KARRIERE

Fordomme om lokaljournalistik

Har du altid tænkt, at lokaljournalistik er kedeligt og indholdsløst? Eller har du måske omvendt tænkt, at det er det nære, der virkelig gør en forskel? Lixen har snakket med redaktionsleder på Dagbladet Roskilde, Lars Ahn Pedersen, og praktikansvarlige på Sjællandske Medier, Morten Overgaard, for at undersøge, om de journaliststuderendes fordomme holder vand i virkeligheden.

 

Fordom 1: Man får mere ansvar som praktikant på lokale medier end på nationale medier.

Morten: Jeg tror, at det har mere med størrelsen at gøre. Jeg tror, at man får mere ansvar på Helsingør-redaktionen, end man gør på Politiken, men det handler om størrelsen. Vi har relativt små redaktioner, men tag et fagblad, hvor de kun sidder to eller tre mennesker eller et sted som Heartbeats, hvor de vist heller ikke sidder så mange, så tror jeg da også, at praktikanterne får enormt meget ansvar. Jeg tror, at praktikanter på lokale medier har meget ansvar.

Lars: Jeg har ikke været på et nationalt medie, men jeg vil tro, at man får lov til at lave mere. Vi har det sådan, at hvis de (red. praktikanten) har spurgt om noget bestemt, som de gerne vil lave, så har de som regel fået lov til det. Desto mere initiativ man tager desto bedre, fordi jeg kan sagtens komme og give alle mulige opgaver, men det er jo altid sjovere at lave noget, som man selv er kommet på.

STATUS: BEKRÆFTET

 

Fordom 2: Lokaljournalistik er ligegyldigt i det store billede, da man alligevel ikke rigtigt ændrer noget alligevel.

Illustration: Emilie Sunekær

Morten: Det er en direkte løgn. Det kan sagtens være, at der sidder nogen, som først hører om det, når det står på forsiden af Politiken, men de fleste historier starter et andet sted. Du kan tage Emilie Meng-sagen. Den startede på en af vores redaktioner. Sådan nogle store sager, hvis de ikke foregår i København, så starter de hos lokalmedierne.

Lars Ahn Pedersen mener også, at lokalmedierne har en indflydelse og funktion i det lokale. 

Lars: For folk, der bor i et lokalområde, er der nogle ting, som kan være meget vigtige for dem. Det kan være basale ting som børnepasning, skolerne, ældrepleje og sådan noget, hvor det kan være helt lokale forhold og problemer. Det får man måske ikke ligefrem et nationalt medie til at tage op, men som lokalt medie er det noget, som vi kan gå ind og interessere os for at stille spørgsmål til.

STATUS: AFKRÆFTET

 

Fordom 3: Det er mindre stressende at være journalist på et lokalt end et nationalt medie.

Illustration: Emilie Sunekær

Morten: Det er det ikke. Vi har lige så travlt, hvis ikke mere travlt. Vi har nogle sider, der skal fyldes, og det skal de hver dag. De skal ikke kun fyldes med pressemeddelelser. De skal også fyldes med journalistik, som rent faktisk gør en forskel. Så hvis man er fire mennesker til at fylde fem siders avis, så skal der altså nogle gange løbes lidt stærkt. Jeg tror ikke, at det er mindre stressende, men det kræver en større disciplin.

Lars: Måske i gamle dage, men i dag er man nærmest på i døgndrift, fordi vi også skal lave til net. Før i tiden, når man havde afleveret dagens avis, så var der jo et helt døgn til den næste avis. Så var der ikke så meget pres om eftermiddagen og om aftenen, men vi skal jo også være på, hvis der dukker noget op, og så skriver vi jo til nettet i stedet for.

STATUS: AFKRÆFTET

 

Fordom 4: Lokaljournalister skriver kun om forsinkelser i posten, katte i træer og spærrede veje.

Illustration: Emilie Sunekær

Morten: Jeg har ikke skrevet om en spærret vej i to år eller sådan noget. Men det der rugbrødsarbejde, det er der alle steder. Det handler om at få det overstået og se at komme videre, og vi har ikke mere af det end alle andre har. Der er en del af alting, der ikke er lige så sjovt som alt det andet, og så handler det om at få det ud af hovedet og se at komme videre, så man kan lave noget, som man synes er sjovt, for det er der masser af.

Lars: Det er længe siden, at vi har skrevet noget om forsinket post, men det er rigtigt nok, at nogle gange kan det blive meget småt. Det er måske også fordelen ved at bo i en by som Roskilde. Vi kan godt se på vores mindre lokalredaktioner, at der er lidt forskel på, hvor man ligger i forhold til, hvor baren er for, hvad man tager med. Hvis der rent faktisk var en dag, hvor brandvæsenet skulle ud og hente en kat i et træ, så tror jeg faktisk, at man ville gøre noget ud af det, fordi det sker så sjældent. Som regel kan de godt finde ned.

STATUS: BÅDE OG