Fingre klikker løs på tastaturerne, og tanker skribles ned på det nærmeste stykke papir. På Sjællandske Mediers Roskilde-redaktion er dagens avis netop blevet sendt i trykken, men forberedelserne til morgendagen skal allerede til at begynde. Idéer og aftaler står nedskrevet som noter og i kalendere, og en telefonsamtale føres fra det ene skrivebord. Men omkring redaktionsleder Lars Ahn Pedersen er der stille. På skrivebordet over for ham sidder redaktionens praktikant normalt, men det sidste år har skrivebordet stået tomt.
Ved store matchdag måtte Roskilde-redaktionen for anden gang i træk vende skuffede og tomhændede hjem, og det kan mærkes i den daglige produktion.
»Man har ikke helt det samme overskud. Der er selvfølgelig nogle ting, som vi bliver nødt til at vælge fra, simpelthen fordi vi ikke er folk nok,« forklarer Lars Ahn Pedersen og ser rundt i det halvtomme redaktionslokale. De er i dag kun tre ud af fem journalister på arbejde.
I redaktionslokalets ene hjørne sidder Britt Nielsen ved et skrivebord proppet med gule papirlapper med noter til idéer, kilder og aftaler. Hun har været journalist på Sjællandske Medier i tre år og kan mærke, at der er mere arbejde, når der mangler en praktikant.
»I perioder er der da flere historier på blokken, men vi arbejder bare derudaf og laver historierne,« forklarer hun og skæver til en post-it-note med dagens næste aftale.
Hjælp hentes udefra
I Roskilde har det tomme skrivebord medført, at de har måtte ansætte en vikar for at kunne få produktionen til at løbe ordentligt rundt, men det er en økonomisk udfordring for redaktionen, da en vikar er dyrere end en praktikant.
»Vi har haft en vikar i stedet for, men vi har så kun haft vedkommende i tre måneder,« forklarer Lars Ahn Pedersen. Han er dog ikke sikker på, at det er en løsning, som de kan fortsætte med, hvis interessen for Sjællandske Medier som praktiksted ikke stiger.
»Hvis det er noget, der bliver permanent, så skal vi nok til at overveje, hvad man så gør. Vi kan godt mærke, at vi er mere pressede i de perioder, hvor vi ikke har en vikar,« forklarer han og tilføjer.
»Der kan vi lige klare os igennem.«
Lokalredaktionerne rammes hårdt
Store matchdag bød medierne hårdere kår end normalt. I år var det ikke overvejende studerende, der forlod Journalisthøjskolen med knuste drømme om det perfekte match. Det var medierne. I stor kontrast til tidligere år var der nemlig flere åbne pladser end ansøgere, og også regionale og nationale medier oplevede skuffelsen ved en ensidig interesse.
Selvom problemet ikke var enestående for Sjællandske Medier, mener Morten Overgaard, der er mediets praktikansvarlige, at det rammer lokalredaktionerne særligt hårdt, når de ikke kommer hjem med et match.
»Hvis de (red. store nationale redaktioner) procentvis skulle mangle lige så meget arbejdskraft som vi gør, når vi mangler én, så skulle de måske mangle otte eller ti praktikanter,« forklarer han.
Praktikanterne på lokale medier er i høj grad bærende i produktionen, og når de mangler, mangler redaktionen ikke bare en praktikant. De mangler en journalist, uddyber Overgaard.
»Når vi har haft en praktikant i tre måneder, så er der ikke den store forskel på, hvad de kan, og hvad en færdiguddannet journalist kan på den redaktion rent arbejdsmæssigt. Derfor svarer det jo til at mangle en journalist.«
Sjællandske Medier fik i denne omgang kun to ud af fem søgte praktikanter, og konsekvenserne af den manglende arbejdskraft kan mærkes på flere af mediets lokale redaktioner.
»De skal løbe rigtig stærkt. Hvis du har en redaktion på fem mennesker, hvor to af dem er praktikanter, og du så pludselig mangler to praktikanter, så skal du løbe vanvittigt stærkt«, forklarer Morten Overgaard.
Kilometer i fingrene
Det ærgrer Morten Overgaard, at praktikanterne ikke søger mere mod de lokale redaktioner. Ikke fordi de er afhængige af arbejdskraften, men fordi praktikanterne kan lære meget af lokalmedierne.
»Det der er ved lokale medier er, at du får lov til at lave alt. Så når du er færdig med en arbejdsdag, har du en side i en avis, som du selv har fået idéen til, du har selv snakket med alle menneskene, du har selv taget alle billeder, og du har selv sat den op,« forklarer Overgaard.
Det samme oplever Britt Nielsen, der fortæller at have dækket alt fra opdrætning af kælepindsvin til hjemløse i Roskilde. For hende er det stærke ved lokaljournalistik, at man kommer ud og møder mennesker, der brænder for noget og skriver om stort og småt.
»Også ting som man ikke regner med, kan gøre en forskel. Jeg skrev for eksempel en historie om kloakker, men det gjorde en forskel for dem, der boede der, fordi kommunen ændrede noget,« fortæller Nielsen afsluttende, inden hun skal ud på dagens næste opgave.
Sjællandske Medier prøver igen lykken til næste store matchdag, hvor de denne gang håber at vende tilbage med en praktikant.