KARRIERE

Digitale nomader: Mille Sjøgren rejser jorden rundt med computeren og lydstudiet i rygsækken

Et stigende antal af journalister, kommunikationsuddannede, grafikere og alle andre, hvis arbejde kan gøres fra en computer, vælger at gå freelance og rejse ud i verden som digitale nomader. Under hashtagget digital nomad er der hele 2,4 millioner tags på Instagram. Journalist og speaker Mille Sjøgren er en digital nomade. Hun besluttede for syv år siden at gå freelance og rejse jorden rundt.

København den 26. maj 2012 sad Mille Sjøgren og hendes mand, Kristian Sjøgren, på en trappesten på Østerbro. Det var ikke en helt almindelig triviel hverdagssamtale på trappestenen om, at der manglede mælk i køleskabet. Det var på trappestenen, at de tog beslutningen om at rejse ud i verdenen med deres to små børn og leve af at være freelance. En beslutning, som har sendt dem jorden rundt. I skrivende stund er tegnestiften på verdenskortet placeret i et køkken nær Sletten Havn i Humlebæk.

Fra folkeskolelærer til freelancejournalist
Historiefortælling skinner ud af hele Mille Sjøgrens krop i energiske armbevægelser og en nærværende stemme. Hendes egen fortælling stikker i alle retninger. Hun beskriver sin vej mod journalistfaget som en kringlet omvej. I ti år forsøgte Mille forgæves at søge ind på skuespillerskolen. I stedet blev hun uddannet folkeskolelærer i 2003, hvor hun underviste i ét år. Da de tilbød hende fastansættelse gik det op for hende, at det ikke var hendes drøm at sidde på lærerværelset med en kop tjæresort kaffe. Med en velartikuleret stemme, fortællelyst og nysgerrighed blev hun ansat på The Voice og Radio 100 FM, hvor hun var radiovært i seks år, men under finanskrisen blev hun fyret.

»Alt var imod mig, og så opdagede jeg, at jeg var gravid,« griner Mille.

Med en fyreseddel i hånden og en kommende baby på armen gik Mille til journalistforbundet, hvor de foreslog hende at blive freelance indtil hun kunne få et “rigtigt” job igen.

»Det var sådan, man så på freelance dengang,« fortæller Mille.

Hun tog en diplomuddannelse i journalistik og startede derefter sin virksomhed op som freelancejournalist og speaker til dokumentarer, reklamefilm, dubbing, e-learning og andre formater. Hun begyndte med en god portion stædighed at kontakte aviser, magasiner og blade med indledningen jeg har en god ide, vil I købe den?

»Det er ideen, man sælger. Det er altid ideen, de køber. Der er aldrig nogen, som spørger mig, hvor jeg er uddannet fra, eller hvor meget jeg har lavet,« understreger hun.

I dag har Mille mange bolde i luften som freelancejournalist, speaker, forfatter og podcaster, men alle med det udgangspunkt, at hun er en digital nomade, hvor arbejdet kan laves alle steder i verden.

Foto: Privat. Mille Sjøgren i sit hjemmebyggede lydstudie.

Verden rundt som digital nomade
Beslutning på trappestenen den 26. maj 2012 førte familien Sjøgren til Javea tæt på Valencia i Spanien. Inden de tog afsted, drog Mille rundt til alle sine kunder og gjorde dem klar over, at hun tog til Spanien, og at det ikke ville være et problem. Foruden computer og tre mikrofoner havde hun bygget et mobilt lydstudie af jernstænger med lydisolerende tæpper, som gav en god lyd. Man skal være fleksibel og omstillingsparat, hvis man vil lykkedes som digital nomade, fortæller Mille.

»Man skal være fleksibel over for sine kunder. Det går ikke, at man udskyder, fordi man sidder med en drink i hånden på en strand på Bali.«

Som freelancer og digital nomade skal man være lige dét ekstra på overfor sine kunder, understreger Mille.

I Spanien mødte de mange digitale nomader, som tog deres liv og arbejde med rundt i verden via deres computer.

»Dengang vidste jeg ikke, at jeg skulle være en digital nomade. Da vi tog afsted til Spanien var intentionen, at vi skulle være væk i ti måneder. Vi skulle bare have noget mere sol, noget mere liv og noget mere paella. At der så skulle gå 68 måneder, før jeg landede i Danmark igen, det havde jeg ikke set komme,« griner Mille højt.

Både for Mille og hendes mand, Kristian, var livet som freelance en succes. De kunne mærke en større livskvalitet. Efter fem år i Spanien kastede de sig ud i en ét år lang jordomrejse som digitale nomader, for som Mille udtrykker det:

»Hvad fanden laver vi på Østerbro, hvis vi i virkeligheden kan arbejde fra hele verden af?«

Med en rygsæk på ryggen, to børn i hænderne og et transportabelt studie rejste de jorden rundt. De arbejdede fire til fem timer om dagen, og når arbejdet var sendt afsted mod koldere vinde, så tog de på eventyr, hvor de badede i Mexico eller udforskede Tokyos hektiske gader.

I takt med at passet blev fyldt til bristepunktet med stempler, blev arbejdet en del af Milles identitet.

»Når man er digital nomade, føles det ikke rigtig som arbejde. Det bliver bare en forlængelse af, hvem jeg er.«

Mille forklarer ligeledes, at friheden bliver en central del af at være digital nomade.

»Hvis jeg har lyst til at paddlesurfe på Panamakanalen mandag morgen, så er det dét, jeg gør. Har vi lyst til at gå gennem junglen tirsdag morgen, jamen så er det dét, vi gør.«

»Friheden bunder i, at man som digital nomade har en fornemmelse af, at alt kan lade sig gøre. Man lærer, at det var egentlig ikke farligt, eller det kan jeg godt,« fortæller Mille.

Det er ikke nemt
Men gemt bag postkortene af azurblåt hav, skriggrøn jungle og kridhvide sandstrande ligger der udfordringer i arbejdet som en digital nomade. Det er ikke nemt, understreger Mille med en bestemthed i stemmen. Der er altid udfordringer.

»Det er pisse sjovt og lærerigt. Du kan arbejde fra en strand i Mexico, men det er kampudfordrende at være digital nomade.«

Som digital nomade er man afhængig af sin computer, og derfor er internettet essentielt for at kunne arbejde. Det kan være en stor udfordring, hvis man ikke kan stable en ordentlig internetforbindelse på benene.

»Hvis internettet ikke virker, så ser du mig altså køre 30 kilometer i en taxa gennem Costa Rica, hvor jeg ved, at der er godt internet,« forklarer Mille passioneret.

Med verden som sin arbejdsplads og baghave oplever Mille og hendes familie også bagsiden af at rejse rundt i verden. De har oplevet, når klimaet siger fra, da de eksempelvis stod midt i et jordskælv i Costa Rica, og når de er blevet bestjålet, fordi verden er et ulige sted. Verden viser også tænder som digital nomade, og det er en del af at rejse, påpeger Mille.

Men hvad kræver det egentlig at blive en digital nomade? Først og fremmest en computer og et arbejde, som du kan lave online. Derudover kræver det tre ting at være en digital nomade. Du skal finde din niche, du skal være omstillingsparat, og du skal være nysgerrig på verden.

»Journalister, dem er der mange af, så hvordan vil du skille dig ud? Du skal finde din niche og din egen stemme. De, der formår at gøre noget, som er anderledes end alle andre, de klarer sig rigtig godt.«

Det er ikke sikkert, at din niche står lysende klart for dig det første år. Nichen skal findes inde i os selv, forklarer Mille.

»Vores generation skal være bedre til at mærke inde i os selv, hvad det egentlig er, der giver mening for os. Det er ikke, hvor kan jeg få et arbejde, men hvad giver mening for mig, og hvad brænder jeg for. Ved at mærke efter inde i os selv, så finder man oftest ud af, hvad ens niche er, og hvad man brænder for.

Som ny freelancer vil der være et år, hvor man skal opbygge sit navn, og hvor man ikke tjener særlig mange penge. Det kan for nogle være virkelig svært,« fortæller Mille.

»Det kan godt være, at man går nogle måneder med ondt i maven, hvor det hele er svært, men lad være med at dyrke, at det er svært. Dyrk, hvor det egentlig er, at du vil hen som freelancer,« opfordrer Mille. Derfor er det vigtigt, at du får et par kunder inden, at du kaster dig i frit fald ud i verden med computeren i rygsækken.

Det giver Mille kuldegysninger, når man spørger, om hun mon efter omvejene har fundet sin rette hylde som freelancer og digital nomade.

»Nej, hele livet udvikler vi os jo. Lige nu er jeg her. Det er skide sjovt, men måske om fem år, så laver jeg noget andet. Hvem ved?«