STUDIET

Er studierelevante jobs overvurderede?

I sidste måneds udgave af Lixen bragte Debatten et indlæg, hvor der bliver sat spørgsmålstegn ved, hvorfor studiet i sig selv ikke er nok, når man læser journalistik. For betyder det studierelevante arbejde lige så meget, som nogle tror? Vi har undersøgt sagen nærmere.

»Vi får at vide, at vi går på et fuldtidsstudie – alligevel smider vi hænderne for ørerne og synger højlydt, mens vi kigger på SDU’s jobdatabase og ansøger om studierelevant arbejde. Vi accepterer en 10 timers stilling, og hvis det ikke er nok, vælger vi også at engagere sig i universitetsavisen og studenterradioen.«

Ordene er Simone Brouwer Nielsens og fra et debatindlæg til sidste udgave af Lixen.

Hun argumenterer for, at studiejobs fylder for meget i vores bevidsthed. Og at det optager rigeligt plads, er der noget, der tyder på – det er  i hvert fald ikke usædvanligt at overhøre en samtale på medietorvet, hvor det bliver diskuteret, hvor mange der mon søger det studiejob, der lige er blevet slået op. Det er heller ikke unormalt at læse et jobopslag, der starter med at spørge, om ikke man savner lidt ekstra til CV’et.

Niels Møller Mikkelsen, der er praktikvejleder på SDU, vurderer også, at de studerende tillægger studiejobs stor værdi:

»Min opfattelse er, at det er noget, der stresser de studerende rigtig meget. Det er noget, der fylder meget både i deres personlige liv og i deres studieliv,« fortæller han »Mange studerende anser måske ikke praktikpladsen så meget som et uddannelsessted, men mere som det første skridt i deres karriere«

Men er det nødvendigt, at de studerende skal stresse sig selv så meget, for at få en praktikplads?

Svaret er lodret ‘nej’
Meget tyder på, at de journaliststuderende godt kan skrue ned for stressniveauet op til praktiksøgningen. Lixens studiet-redaktion har været i kontakt med Fyens Stiftstidende, P4 Fyn, TV2/Fyn og TV2. For vurderer mediehusene egentlig deres kommende praktikanter ud fra deres studiejobs?

»Der er svaret lodret nej. Så vidt jeg kan huske, har et studiejob aldrig været den afgørende årsag til, at vi ansatte en praktikant. Men at sige, at det er fuldkommen uden betydning, vil jeg ikke,« fortæller Simon Staun, der har været praktikantvejleder hos Fyens Stiftstidende i seks år.

Den holdning er han og Fyens Stiftstidende langt fra alene om.

»Når jeg tænker tilbage på nogle af de praktikanter, vi har haft gennem tiden, så lægger jeg faktisk mere mærke til, hvad de har haft for et arbejdsliv, og hvilken arbejdsmoral de har vist, før de begyndte på universitetet,« forklarer chef for DR Fyn, Morten Rønnelund.

Også TV 2/Fyn tilslutter sig koret: »Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at studierelevant arbejde ikke betød noget. Det er klart, det ser jo godt ud på et CV, men det er ikke afgørende, når vi skal vælge praktikanter,« siger Lasse Hørbye Nielsen. Han uddyber:

»Vi har ansat flere hos os, der har brugt sin tid på studiet og sagt, at det er det, de ville. Det er et udtryk for, at man har taget et klart valg, og det udstråler jo også noget modenhed.«

Det handler om meget andet
Men arbejdsmoral og modenhed er stadig ikke det vigtigste, og bare fordi et job ser godt ud på CV’et, er det ikke nødvendigvis noget, mediehusene sætter pris på, forklarer Lasse Rønlev, der er praktikantansvarlig hos TV2 Nyhederne.

»Jeg tror bare, at man som studerende skal vide, at vi som regel godt kan gennemskue, når en studerende mest af alt har haft et job for at kunne skrive det på CV’et. Jeg synes primært, man skal have et job, fordi det også i realiteten giver noget brugbart for den enkelte.«

Og det er netop ‘den enkelte’, der er fokuspunktet hos mange af praktikantvejlederne:

»Det lyder måske lidt banalt, men det er mennesket, vi ansætter, og så træner vi mennesket til at blive en dygtig journalist,« fortæller Lasse Hørbye Nielsen fra TV2/Fyn – det er altså ikke nødvendigvis ens studierelevante arbejde, man bliver valgt på baggrund af. Chefen for DR Fyn, Morten Rønnelund, er enig med Lasse Hørbye og tilføjer:

»Vi går ud fra, at uddannelsen bringer de studerende op på det niveau, de skal være på, uden at de skulle have haft et studierelevant arbejde. Ellers var de jo ikke bestået og kommet dertil, hvor de er, når de skal i praktik.«

De studerende skal også passe på med at overvurdere betydningen af at have et studierelevant arbejde, forklarer Morten Rønnelund: »Måske kommer de studerende til at overdrive. Bare fordi man har arbejdet med noget medierelateret i nogle måneder, er det ikke ensbetydende med, at man rent fagligt er stukket af fra de andre.«  Han fortæller også, at det er ikke nødvendigvis dem, der har arbejdet med noget medierelateret, som man husker, når man skal vælge en praktikant:

»Jeg husker en, der havde arbejdet i Givskud Zoo otte sæsoner i træk. Det har gjort indtryk nok til, at jeg stadigt husker det den dag i dag. Mere end endnu en chefredaktør på Lixen, for dem har der godt nok været mange af.«

Lasse Rønlev fra TV2 Nyhederne mener, at det er langt vigtigere, at de studerende finder nogle jobs, der kan udvikle dem som mennesker og journalister, fremfor jobs der ser godt ud på CV’et:

»Det er med journaliststuderende som med biler: Det bliver virkelig kedeligt og uinteressant, hvis I alle sammen forsøger at være en VW Passat. Nogle skal være høje og terrængående. Andre skal være små og hurtige.«

Hvor meget kan man rykke?
For at svare på det vender vi lige tilbage til debatindlægget. Simone spørger, om vigtigheden af studiejobs i virkeligheden er noget, vi bilder os selv og hinanden ind. Svarene fra de fire medier peger alle i den samme retning: Det er i virkeligheden os selv, der maler fanden på væggen, når vi opildner os selv og hinanden til et kapløb om de studierelevante jobs.

Konklusionen må være, som Lasse Rønlev fra TV2 fortæller:

»Man er på ingen måde diskvalificeret, hvis man ikke har studierelevant erfaring. Det vigtigste er ikke, hvor dygtig man er, men hvor stort potentiale, man har.«

Simon Staun er enig. »Jeg ville koncentrere mig om studiet og de relevante journalistiske opgaver forbundet med det, end jeg ville knokle for at få en ekstra linje med på cv’et.«

Så de studerende overdriver altså vigtigheden af studierelevant erfaring, når de skal ud og søge praktikplads?

Lasse Rønlev svarer: »Ja, det tror jeg. Det er vigtigere for en studerende at finde sin egen troværdige profil og forsøge at skærpe den, så godt det nu er muligt. Det er langt vigtigere end at have haft et mere eller mindre tilfældigt ‘studierelevant’ job.«