BAGSIDEN

3-lags toiletpapir eller 10 gajolshot

Illustration: Søren Sand Djernæs

Lissa Paustian, nyeste skud på Lixens redaktørstamme, har overtaget styringen af Bagsiden. Hun er ikke bogholder, økonomisk rådgiver eller politstuderende, men hun pryder alligevel avisens sidste side med tips og tricks til at forene et SU-liv med en beskeden indtægt.

I forrige måneds udgave af Lixen kunne vi læse den triste nyhed, at vi måtte sige farvel og tak til D. 2. forside for denne gang. Det er selvfølgelig et tab for avisen, at Sebastians finurlige skriverier ikke længere kan nydes på Lixens sidste side. Men tillad mig at komme med en kliché; For intet er så skidt, at det ikke er godt for noget: Nu har jeg monteret fanespyddet, skruet stangen sammen, og jeg holder den stolt i udstrakt arm. Jeg har nemlig fået æren af at bære bagsidefanen videre.

Og hvem er så den nye, grønne skribent, som har fået tildelt denne betydningsfulde post?
Mit navn er Lissa, jeg går på 2. semester, og jeg er, som alle jer andre, en fattig studerende på SU, der prøver at holde humøret højt og forbruget nede. Men det er svært. Synes du ikke?

Hvis dit svar er ja, så tror jeg, du vil finde bagsidens kommende skriverier yderst belejlige. For nu kommer denne sidste side til at handle om dig og alle de penge, du ik’ har.
Velkommen til den nye Bagside!

Disclaimer: Undertegnede vil selvfølgelig gerne understrege, at hun ikke er en retskaffen kontorfunktionær fra regnskabsafdelingen, men blot en studerende, der har gjort sig egne dumdristige livserfaringer på området. Hvorfor følgende læsning skal anses som veloplagt vejvisning frem for decideret anordning. Så ryst lige saltbøssen og tag det med et gran salt.

For os studerende er det økonomiske rådighedsbeløb relativt lavt. Hver måned flyver pengene ud af bankkontoen og bruges på øl og kaffe, studiebøger og gud-ved-hvad. Den konstante balance mellem at nyde sin tid som studerende samt leve et liv på budget kan være en svær kunst at mestre. Med en udbetalt SU på 5.300 kr. er der ikke meget at danse for, når du sidder med en husleje på 4.700 kr., diverse forsikringer, kontaktlinser, streaminghjemmesider, fitness, licens, mobilabonnement, madbudget – you get the picture … 


Det kan specielt være en udfordring for dig, der netop er fløjet fra reden og er udeboende for første gang. Nu står du på egne vaklende ben og bærer selv det fulde, voksne ansvar for huslige gøremål som blandt andet dagligvareindkøb. Og helt ærligt, tabte du også hele mundpartiet, da du stod nede i Kvicklys personlig plejeafdeling og så chokprisen på seks ruller Lambi 3-lags toiletpapir? Syv-og-tredive-og-en-halv krone?! Så kan det godt være, at det er papir af højeste kvalitet med naturlig blødhed, og det får din numse til at dufte af lavendel. Men hvis du også skal ned på den lokale bodega med studiekammeraterne på fredag og drikke dig fuld i fadbamser og gajolshots i så store mængder, at det kan fylde en fynsk gylletank, så tror jeg da lige, at det er her, man skal overveje sine prioriteringer. Nu stiller jeg lige et regnestykke op, så vi sammen kan se det større billede. 

Advarsel: Følgende regnskab kan føre til pludseligt anfald af perfid selverkendelse over meningsløst pengeforbrug. 


En gennemsnitsdansker bruger i gennemsnit 57 stykker toiletpapir om dagen, 1-2 ruller om ugen, hvilket er omkring 100 ruller toiletpapir om året. Hvis en pakke med 6 ruller luksus-Lambi koster 37,50 kr., vil det være en årlig udgift på cirka 650 kr. Til forskel fra det billigste toiletpapir på markedet, som er hele 9 ruller for en flad 10’er fra Nemlig.com, hvilket udgør en årlig cirkaudgift på 400 bobs. Hallo, du har lige sparet dig selv 250 kroner. Så kan det godt være, at du i løbet af din studietid må tørre numse i sandpapirslignende materialer, men i det mindste har du råd til et par ekstra bajere i byen og lidt tømmermandsmedicin fra grillen, når du vågner dagen efter med ti trykluftsbor på overarbejde bag din forreste pandelap.

Okay, det er selvfølgelig sat lidt på en spids. 250 kr. er måske ikke dét, der vælter dit budget. Men tænk en gang, hvis du var så velovervejet med alle dine varer som det ovenstående toiletpapirseksempel. Du kan hurtigt lave en besparelse på flere tusinde kroner om året, hvis du blot er opmærksom på billige alternativer og tilbud. Så er der selvfølgelig det bæredygtige aspekt i det, som også er utroligt vigtigt at være bevidst om. Og ja, mange varer er selvfølgelig dyrere, fordi de er mere klimavenlige. Men det vil jeg ikke komme nærmere ind på nu, da jeg synes, det er et emne, der fortjener at være et omdrejningspunkt for sig selv til en anden god gang.

For at binde sløjfe på denne måneds amatørfinansielle studierådgivning vil jeg gerne lige slå hovedet på sømmet. At opdage, at man pludseligt står med det økonomiske ansvar selv, kan afføde en masse tanker og stress. Jeg tror, det er vigtigt, at vi i vores studiemiljø italesætter den uro i kroppen, som de fleste af os har, i stedet for at holde det for os selv og tro, at alle andre har bedre styr på det. Langt størstedelen af os har nok stået sidst på måneden og er blevet ramt med knytnæve i solar plexus efter et smugkig på seneste kontoudskrift på netbank. Og hvis ikke det rådighedsbeløb kan punktere ens mentale overskud, ved jeg da virkelig ikke, hvad der kan.
Så kan man bruge resten af sin grå regnvejrsmandag på at slå sig selv i hovedet og vade rundt som en senildement pensionist, der fuldstændig har glemt, hvad de sidste håndører blev brugt på. 

Men hiv lige dig selv op i hårrødderne. For spare, min kære ven, det kan du. Og hvis ikke du kan, kan du lære det. Prøv, næste gang du står nede i Imerco og kigger på Eva-Trio-serien, at stil dig selv det yderst velovervejede spørgsmål, om du kan købe en velfungerende pastagryde i genbrugsbutikken eller på DBA. Og så ønsk dig det pæne mærkestel til jul, så mor og far har muligheden for at udstyre deres hårdtarbejdende og studerende afkom med lidt luksus på køkkenfronten. For din SU rækker ikke til dansk design, mærkevarer eller overpriced toiletpapir.

Månedens 5 tips

  1. Giv dine gamle, slidte håndklæder nyt liv. Når dit frottéhåndklæde hverken suger eller tørrer længere, så giv dem en tur i vaskemaskinen på 90 grader tilsat 2 dl eddike til vaskemiddel og 1 dl natron til skyllemiddel i maskinens kammer. Efterfølgende kan du klippe dem ud i mindre stykker og således har du lavet en god bunke yderst brugbare karklude.

  1. Foråret er kommet og hermed også mildere temperaturer, så medmindre du ikke har adgang til udendørsareal på din matrikel, så tag og hæng dit våde vasketøj til tørre ude i den friske luft. Udover at dette slider mindre på tøjet og dit sengetøj føles frisk og lækkert, så sparer du en hulens masse penge på at undgå tørretumbleren.

  1. Ja, SDU har et skønt cafeteria, hvor man hurtigt kan blive fristet til at købe kaffe, croissanter, frokostbuffeter og snoller. Men prøv i så vidt muligt omfang at skær ned for denne udgift. Lav en lækker madpakke og fyld din to-go kaffe op hjemmefra. Desuden har jeg set, at der er en el-kedel tilgængelig på Medietorvet, så hvis du er super kaffetrængende i løbet af dagen, så hav lidt instantpulver med i rygsækken.

  1. Åbn din telefon, gå på AppStore og download TooGoodToGo, Studiz og Tilbudsugen. Førstnævnte sælger billigt take-away og indkøbsvarer, der nærmer sig sidste salgsdato. Så udover at du sparer penge, hjælper du også med at undgå madspild. Studiz giver dig gode studietilbud på alt fra sundhed og helse til elektronik. Tilbudsugen er den perfekte app til at lave en indkøbsliste og spotte tilbud. Når du har tilføjet varerne på din liste, giver den dig en anbefaling til, hvilken butik du skal i for at få det billigst muligt samlet set.

  1. Det kan være dyrt at fylde et helt hjem op med kaffemaskiner, billedrammer og bogreoler. Men før du kører en tur mod Ikea eller Jysk, så kig på DBA, Gul & Gratis eller på genbrugsforretninger. Her er det virkelig nemt at gøre et kup og spare en masse penge.