Jeg har skrevet om alt fra Pokémon GO til boligmarkedet i København

Foto: Peter-Emil Witt

Alexander Falck Winther er journaliststuderende på universitetets 2014-årgang. I øjeblikket er han i praktik på Dagbladet Børsen. Her kommer nogle af hans refleksioner over praktikopholdet.

Af Alexander Falck Winther

De første dage af praktikken var præget af en masse nye indtryk og informationer. At skulle starte i et mediehus med over 200 ansatte er lidt af en ændring i forhold til at komme fra universitet, hvor man føler, at man kender de fleste fra ens årgang ret godt. Og alt var nyt de første dage – kollegaer, omgivelser og arbejdsgangen. De første dage brugte jeg på at suge en masse informationer og indtryk til mig for at få en bedre forståelse af, hvilket medie Børsen var. Jeg startede på Børsen Penge, der har privatinvestoren og aktiemarkedet som hovedfokus. Her var jeg heldig at have god sparring med to af de eksisterende praktikanter i huset, som begge har været super gode til at forklare og sætte mig ind i tingene.

Frihed og utallige læsere
Overvejelser om ens måde at skrive på var noget af det, der fyldte lidt hos mig de første dage. Jeg havde nok en forestilling om, at det at skrive i Børsen stillede bestemte krav til, at man helst skulle skrive i et erhvervsorienteret sprog. Men her oplevede jeg en absolut frihed fra redaktørens side til at eksperimentere med sproget og bryde rammerne. Det var fantastisk at opleve den frihed og fuldkomne tiltro til ens sproglige færdigheder – særligt når det er under så stort et ansvar, som når man er på et landsdækkende medie. På studiet har vi skrevet en masse artikler og den vej igennem fået god træning. Men dog har vores produkter tit været til en meget begrænset målgruppe, da det oftest kun har været undervisere, der har vurderet vores produkt. Det, at man på en avis som Børsen nu kan nå ud til over 50.000 avislæsere hver eneste dag, er en vild følelse, som man lige skal vende sig til.

Fra spæd idé til 30 artikler
En anden ting var idéudvikling – tanken om ikke at sidde med en dugfrisk idé eller gylden historie var også noget af det, man var nervøs for de første dage. Men her oplevede jeg stor støtte ved, at redaktionen allerede havde en masse igangværende emner, som man nemt kunne hoppe med på. Så det var bare at komme i gang med at skrive. Her efter to måneder, hvor jeg allerede har lavet næsten 30 artikler til avisen, er idéudvikling af nye historier ikke længere noget, jeg ser som en udfordring. Den ene historie fører til den næste, og det, at man har fået forøget indsigt i en lang række emner inden for erhvervslivet, har også udviklet evnen til at spotte gode idéer til nye artikler.

Et væld af kapaciteter
Der blev taget godt imod os, og sparringen mellem folk på min og de øvrige redaktioner har været glimrende fra første dag. Desuden finder man ret hurtigt ud af, hvilke journalister i huset, der har hvilke emner som deres specialeområder – og derved finder man også ud af, hvem man kan gå til, hvis man har brug for at vende et spørgsmål eller en problemstilling. Her er det en kæmpe fordel at være i et stort hus med så mange forskellige kapaciteter.

Ingen grænser
Jeg har endnu ikke oplevet, at der har været noget, jeg som praktikant ikke har fået lov til. Efter godt to måneder i huset har jeg skrevet om alt fra Pokémon GO som investeringsmulighed til boligmarkedet i København og ledelsesstof i Børsens Executive tillæg.

Livet uden for Børsen
På Børsen er der også plads til andet end journalistik. Selvom vi er under oplæring, og hver dag suger ny erfaring til os, skal der også være plads til de gode, sociale stunder. Derfor følges alle husets praktikanter til frokost så ofte, det kan lade sig gøre. Det giver lige et lille afbræk, hvor man kan tale om løst og fast. Når det bliver fredag og fyraften er det Trykbar, der kalder. Den lille københavnerbeværtning ligger på Møntergade i København – lige over for Børsen. Og hvis man ikke vidste bedre, skulle man tro, at stedet havde et nært samarbejde med vores avis. De fleste af os holder da i hvert fald af en kold, skummende øl efter at have arbejdet målrettet op til deadline.

Gløden og lysten
Man tænker nok, at man skal have godt styr på økonomi og regnskabsanalyse for at komme godt fra start på et erhvervsmedie som Børsen. Men det er virkelig ikke et krav. Hos Børsen bliver der fremfor alt lagt vægt på praktikantens glød og lyst til at beskæftige sig med erhvervslivets mange facetter. Og jeg ved, at jeg har valgt rigtigt med Børsen, da ingen dage er ens, og hver dag byder på nye erhvervshistorier, der blot venter på at blive fortalt.