LEDEREN: Hjerteligt velkommen!

Hjerteligt velkommen, kære nye journaliststuderende!

Tillykke med den beståede optagelsesprøve, og tillykke med at I skal til at begynde på en spændende og berigende uddannelse. Men også en udfordrende og krævende uddannelse.

Centerleder Peter Bro har sagt, at: ”Dette er en af de hårdeste uddannelser at komme ind på – men til gengæld er det også en af de sværeste at komme ud af igen.”

Med det mener han, at uddannelsen er kendt for sin meget hårde optagelsesprøve, ja, men den er også kendt for, at meget få vælger at hoppe fra igen. Det skyldes, at dette er et meget socialt studie, og det kan ses på en række forskellige punkter.

Og bare lige for at trutte lidt i egen trompet, så tager vi Lixen som det første punkt.

Det er ikke for at pudse vores egen glorie eller sætte os selv op på en piedestal – i denne sammenhæng bruger vi mere Lixen som en form for symbol.

Lixen er de journaliststuderendes avis på Syddansk Universitet. I Lixen skriver vi både om det, der rører på sig på studiet, og om hvordan mediebranchen hænger sammen og udvikler sig. Vi fokuserer på at skrive undersøgende artikler og meningsfyldte debatindlæg, der på en eller anden måde har værdi for læseren – den journaliststuderende.

Lixen har eksisteret i mange år, og den kommer sikkert til at leve i mange flere år frem i tiden. Det skyldes ikke et kæmpe budget eller en landsdækkende læserskare – tværtimod. Lixen lever, fordi dette studie består af nogle engagerede, nysgerrige og sociale mennesker, der har overskuddet og lysten til at byde ind med frivillige hænder.

Det kan ses ved Lixen, men det kan også ses ved de mange andre frivillige foreninger, der er at finde på Syddansk Universitet. Og det sjove ved dette er, at vi på journaliststudiet har en finger med i næsten alt!

Vores stemmer kan blive hørt i Odenses Studenterradio (OSR), vores ord kan læses i RUST og vores underholdende smil kan ses på Beton TV.

Derfor har vi i denne specialudgave af Lixen blandt andet valgt at sætte fokus på de mange forskellige frivillige initiativer og hjælpende personer, der kan gøre jeres studietid en del mere fornøjelig.

Og denne tilstedeværelse er dog også lidt paradoksal, da vi på samme tid typisk ikke er at finde på universitetets gange – vi har nemlig vores helt eget Medietorv.

Vi er et meget socialt studie i den forstand, at vi går op og ned ad hinanden det meste af dagen. Næsten alt finder sted på Medietorvet. Her er der undervisning, foredrag, møder, fredagsbarer og fester. Og så er det bare et godt sted at hænge ud med sine venner og kammerater.

Og dette kammeratskab og solidaritet spiller også en stor rolle på Medietorvet.

I en branche, der er kendetegnet ved hård konkurrence og kamp om de gode historier, er det en mærkelig følelse at være på Medietorvet, hvor alle hjælper hinanden. Vi lytter til hinanden. Deler erfaringer og gode råd. Snakker sammen på tværs af holdene og årgangene. Vi deler endda vores noter og tidligere opgaver med hinanden, fordi vi ønsker, at alle får den bedst mulige oplevelse og uddannelse.

Vi er kammerater i en branche, hvor vi burde være konkurrenter.

Hvis du skal tage noget med fra denne udgave af Lixen, så lad det være disse overvejelser:

  • Vær åben lige fra starten – ikke kun over for de højskolekammerater, du i forvejen kender.
  • Spørg ind til de forskellige frivillige initiativer – det er fedt at tage del i noget, du interesserer dig for.
  • Hold ikke alle dine noter og gode historier for dig selv – del og få selv en masse igen.
  • Hav mod til at sige din underviser imod, hvis du ikke er enig – men giv dem også et klap på skulderen og byd på en øl i fredagsbaren.
  • Lad være med at stresse lige fra første dag – det er et hårdt studie, så giv dig selv den tid og de pauser, du har brug for.

Det var vist det, vi lige umiddelbart kunne komme på.

Men hvis du nu selv har nogle tanker, du gerne vil give videre, så gør det- du kunne jo for eksempel starte med en lille artikel her i Lixen!

Nyd studiestarten, rusturen og dit fremtidige studie!

På vegne af redaktionen,
Lukas Bjerg