Sportsjournalistik er ikke for amatører

Illustration: Matthias Wandall Grandjean

At være sportsjournalist kræver viden og engagement for at kunne formidle til sine læsere. Det fandt jeg ud af, da jeg var ude og kommentere på FC Jourventus mod Lokomotiv Odense lørdag d. 19. marts.

Af Signe Skov Henningsen

Jeg indrømmer blankt, at jeg ikke ved noget om hverken sportsjournalistik eller fodbold. Men netop derfor har jeg været ude og kommentere FC Jourventus (FCJ), de journaliststuderende på SDU’s fodboldhold, mod Lokomotiv Odense (LO). Jeg har fundet ud af, hvad det egentlig kræver at være sportsjournalist.

Spoiler: Det er ikke lige så let, som jeg troede. Det var (nogenlunde) let at holde styr på, hvilke hold der scorede, men så stoppede succesen også der. Jeg aner ikke, hvad der sker på banen, og hvad der er spændende og vigtigt for læserne, og jeg interesserer mig overhovedet ikke for det.

Formidlingsevner er ikke nok
Min konklusion er ret klar: For at være en god sportsjournalist skal man vide virkelig meget om sit felt – præcis, som hvis man var politisk journalist, mellemøstkorrespondent eller madanmelder. Og derfor er det også unfair, at vi dømmer sportsjournalistik – det gør jeg i hvert fald. Sport er et område, som en stor del af vores læsere interesserer sig for, og så er det en kæmpe industri. Det skal altså dækkes, og det skal dækkes af nogen, der ved noget om det. Ikke bare af en almindelig journalist.

Kampreferat:

2. minut: Der er indkast til LO. Det var ret udramatisk. Det lignede ikke umiddelbart noget fra Superligaen, men søde ser de ud.

2: Stille og rolig redning af Magnus Nielsen (FCJ) i målet.

2: Der er rimeligt dramatisk klumpspil foran FCJ’s mål. Jeg kan ikke se, hvad de gør for at parere, men åbenbart virker det. Indkast til LO. Helms tager bolden og får afværget angrebet.

3: Mads Gordon Ladekarl (FCJ) laver et imponerende sololøb, bliver fældet og laver et flot rullefald.

4: FCJ forsætter angrebet, og Carl Windahl Bøllingtoft (FCJ) slår sig vist en lille smule. Frispark. Alle stiller op på den anden side af banen. Frederik Helms (FCJ) spiller bolden ind mellem klumpen og målet, og Victor sætter den ind på et hovedstød.

6: Simon Boye Lassen (FCJ) tager et løb og skyder på mål, men det bliver pareret af målmanden. Bolden ryger direkte tilbage i fødderne på ham, og han skyder den stille og roligt forbi målmanden.

9: Nikolaj Krogh Bonde (FCJ) erobrer bolden på midtbanen, spiller stille og roligt op til Simon Boye Lassen, der er fri af forsvarsspillere. Simon er alene mod målmanden og sætter bolden ind til 3-0. ”Koldt vand i blodet, vi starter forfra.” lyder det hos LO. De virker pressede.

13: LO angriber, men FCJ får det vendt og spiller frem og tilbage foran målet.

14: FCJ angriber. Simon Boye Lassen bliver fældet og rullefalder. Det dømmes frispark. Der snakkes om en mur. Det ligner ikke en mur. Bolden bliver spillet direkte i hænderne på målmanden.

16: Angreb på FCJ. Magnus Nielsen redder, og der er hjørnespark. En eller anden Oli fra LO laver et hovedstød, der går forbi målet.

18: LO tror, at de har en chance for at score. Sødt. Den bliver fanget foran målet.

23: Jacob Zinckernagel (FCJ) har fået en sten i skoen.

28: Simon Boye Lassen slås, og nogen får bolden og spiller til Jacob Zinckernagel. Der er offside. Jeg forstår åbenbart ikke offside-reglen alligevel. Der var jo spillere overalt, og ingen skød på mål.

32: Jacob Zinckernagel bliver skiftet ud med Robin Matthew Crisp (FCJ) og får stenen ud af skoen. Robins neon-pink sko lyser op på banen.

35: De råber mere end de plejer på LO. Det er nok fordi, at de fik bolden på den banehalvdel, hvor de skulle score. Det holdt ikke længe.

38: Det virker om om, at dampen er gået lidt af FCJ. LO er klart dominerede ift. boldbesiddelse (kan man sige det?). Jeg ved ærlig talt ikke, hvad sker er sket de sidste 20 min. De spiller mest bare lidt frem og tilbage uden nogle sindssyge chancer.

52: LO skyder lige forbi målet. Det ligner, at den går ind, men de spiller videre som normalt, og Magnus Nielsen så ikke ærgerlig ud.

54: FCJ scorer. Carl Windahl Bøllingtoft, der er udskiftet, siger, at det er fordi, at Simon Boye Lassen så, at målmanden ikke var på plads. Han tror i hvert fald, at det var Simon, der scorede. Jeg så det ikke.

59: Frispark til LO helt oppe ved deres mål. Det virker meget konsensusagtigt, hvad der bliver dømt. De råber i hvert fald alle sammen om frispark.

65: Jacob Zinckernagel scorer til 4-0. De troede lige et øjeblik, at den ikke var gået ind. Igen så jeg ikke, hvad der skete.

66: Frederik Helms har fået krampe. Jacob Zinckernagel strækker ham ud. Han halter mod sidelinjen, og Carl Windahl Bøllingtoft skiftes ind.

68: Der dømmes offside. Det lignede igen ikke en offside-situation.

71: Jacob Zinckernagel spiller ind forbi målet, og de spiller lidt frem og tilbage. Kommer ikke rigtigt igennem. Frispark til LO efter at Jacob og den store rødhårede fra LO løb ind i hinanden sammen.

76: Frispark til LO. De spiller op mod målet, så den går lige i hænderne på Magnus Nielsen.

84: LO skifter ud. Folk klapper lidt. Jeg troede, at de var færdige.

86: Jacob spiller ned ad banen. Spiller til Mads Gordon Ladekarl. Ind over til Simon, der scorer.

89: Jeg forstår ikke, hvordan Mads kan se, hvad der sker på banen, når han sporter så ukontrolleret pagehår i fri dressur. Jeg ville nok have valgt en sportselastik, hvis jeg var ham.

90: Kampen slutter 6-0 til FCJ. Simon Boye Lassen blev godt nok kampens topscorer, men prisen for kampens flotteste sko ville jeg helt sikkert give til Robin Matthew Crisp.

Målscorere

 


sihen15@student.sdu.dk