Krimien klinger i ørerne

Illustration: Matthias Grandjean

Interessen for true crime-genren er i kraftig vækst. Med successen fra serier som Making a Murderer og Serial forventes der kun flere af disse fortællinger i fremtiden. Men hvorfor er vi så fascineret af sande krimihistorier?

Af Lukas Bjerg

»Det nye er jagten hen over en masse afsnit, og at vi som lyttere bliver inddraget i opklaringen. Det gamle er det, som til enhver tid har fascineret os: forbrydelsen, opklaringen af forbrydelsen og dét at følge en detektiv.«

Det er en af årsagerne, som Susanna Sommer forklarer den stigende interesse for true crime-genren i radioen med. Susanna Sommer har i mange år arbejdet med radio-journalistik, og i dag er hun blandt andet vært på P1 Podcaster, hvor hun går i dybden med aktuelle podcasts og lækre lydoplevelser.

Vi er en del af opklaringen
»Det, som virkelig har virket godt i Serial, er fornemmelsen af, at vi følger detektiven gennem hele efterforskningen. I virkeligheden ligger hele spændingen i, hvorvidt detektiven opklarer mordet,« mener Susanna Sommer.

»En af grundende til, at det er interessant, er, at vi som lytter får lov til at formode og tænke: ”Gud, måske er det ham!” Vi digter med i langt højere grad, og vi bliver sat på arbejde – vi føler, at vi er en del af opklaringen.«

Men især ét element har virkelig ændret sig ved true crime-genren. I dag er der næsten ligeså meget fokus på systemets fejl og mangler, som der er på at opklare forbrydelsen. Det ses især ved Making a Murderer, hvor præmissen for serien er, at hovedpersonen er fejlagtig dømt for mord – og at politiet faktisk har konstrueret hele mordsagen.

Den slags finder man også i radioens verden. Den svenske podcastserie Spår er et godt eksempel på dette, hvor de tager kontroversielle og omdiskuterede kriminalsager op.

»Tit har kriminalhistorien været om den ensomme detektiv, som afslører det, som systemet ikke kan finde ud af. Nu hanlder disse historier om, at man går ud og søger retfærdigheden, hvor systemet har fejlet,« forklarer Susanna Sommer.

Radioen og podcastens gyldne tider
»Radioen er vendt tilbage til at kunne lave fortsatte serier, som refererer til hinanden. Lige pludselig sidder folk og venter spændt på, at det næste afsnit kommer,« siger Susanna Sommer.

Radioen oplever i dag en stor popularitet, viser DR’s årlige medierapport. For første gang i flere årtier er der en synlig fremgang i flowradioen, og overalt i verden dukker der nye og innovative podcasts op.

»Radioen er gået fra at være et baggrundsmedie til et forgrundsmedie. Der har været podcasts i mange år, men nu er vi endelig begyndt at udnytte formatet på en god måde,« siger Susanna Sommer.

»Hvis man lytter rigtig godt efter, så er verdenen fuld af gode historier.«

 

lukasbjerg@hotmail.dk