»Jeg har fulgt verdenshistorien fra første parket«

Foto: Mogens Engelund

Steffen Jensens fremtidsplaner havde i første omgang intet med journalistik at gøre. Men kærligheden bragte ham til Israel, hvor krige, konflikter og kaos åbnede sig for øjnene af ham.

Af Mikkel Hamann Jensen

Telefonens ventetone brummer sagte. Fire gange gentager den sig, inden opkaldet bliver besvaret i telefonsignalets anden ende med et spørgende »ja?«. Stemmen synes ganske bekendt, og lokationen er Tyrkiets brændpunkt, Istanbul, en sen fredag aften. Steffen Jensen er en travl mand. I snart 40 år har han videregivet nyhedshistorier fra Mellemøstens mange konflikter og verdens talrige problemer. Han rundede 60 leveår i februar, men fortsætter ufortrødent med at rapportere hjem til Danmark. Hans CV består af prominente journalistarbejdspladser såsom Berlingske Tidende, Weekendavisen, DR og Radioavisen.

Men siden 1988 har han arbejdet som udenrigskorrespondent for TV2, hvor han selv var med til at starte tv-stationen op samme år.

»Jobbet som korrespondent i Mellemøsten har givet mig en masse nye perspektiver på livet. På alting. Vi skal være så umådeligt glade i Danmark for, at vi har det så godt, som vi har,« afridser Steffen Jensen med en seriøs tone.

»Jeg kan ikke forstå, at nogle mener, det står slemt til med tingene derhjemme. For det gør det ikke.« Han er en af Danmarks mest anerkendte udenrigskorrespondenter. Men journalistikken befandt sig slet ikke som et betydeligt punkt i Steffen Jensens fremtidsplaner, da han i begyndelsen af 1970’erne befandt sig midt i gymnasietiden.

Fra arkæologi til journalistik
Steffen Jensens drømmejob bestod dengang i at blive arkæolog. Han bosatte sig i 1974 i Israel, da han året forinden havde mødt sin nuværende hustru Luli i kibbutzen Ein Dor. I 1976 startede han på forhistorisk arkæologi på Aarhus Universitet, mens han tog kurser og fulgte undervisning på Hebrew University, der ligger i Jerusalem. Tilværelsen i Israel fik dog hurtigt sat ham på prøve.

»Dengang fik man som studerende i udlandet ikke SU. Det gjorde det svært både at følge undervisningen i Danmark og Israel, så jeg begyndte at skrive historier til forskellige dagblade derhjemme for at tjene penge,« fortæller Steffen Jensen i telefonrøret og tilføjer:

»Man kan sige, at jeg gik af en omvendt vej ind i journalistikkens verden.«

Hans stigende interesse for Mellemøstens konflikter, hans tillærte hebraisk og nu nye job som freelance-journalist bragte ham længere ind i medieverden. Han begyndte på Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i startfirserne. Det skabte problemer mellem Steffen og journalistskolens ledelse, da han forsømte meget af undervisningen, da han ofte var i Jerusalem. Men han fortsatte med at rapportere.

»Jeg arbejdede som journalist, men jeg var ikke journalist på papiret. Da jeg havde færdiggjort uddannelsen på Journalisthøj-skolen, havde jeg allerede dækket tre krige og været bosiddende i Mellemøsten i omkring fem år,« lyder det fra Steffen Jensen. Og på dette tidspunkt var tankerne om at blive arkæolog officielt gemt væk.

Oplevet, hvad andre læser i bøger
»Jeg er glad for de muligheder, som journalistikken har givet mig gennem tiden. Jeg har fået lov til at følge verdenshistorie fra allerførste parket,« siger korrespondenten, og hans begejstring pryder stemmen i telefonhøjtaleren.

Selvom den erfarne journalist tit bliver omtalt som en sand ekspert i mellemøstlig kultur, historie og krig, så ser han ikke sådan på sig selv.

»Jeg er ikke ekspert. Jeg er korrespondent,« slår Steffen Jensen fast.

»Men jeg ved meget om alle konflikterne i Israel og landene omkring. Hvor historikere har læst alt deres viden i bøger, behøver jeg ikke at slå op i nogen bog. Jeg skal bare huske på, hvad jeg har oplevet.«

Han fortæller gerne om sit første journalistiske arbejde, hvor han i 1978 dækkede palæstinensiske terroraktioner, borgerkrigen i Libanon og oprettelsen af den Israelske fredsbevægelse. Han beretter på en livlig og stemningsfyldt måde, men samtidig med et utal af vigtige detaljer. Dette gør ham også til en populær foredragsholder.

Steffen Jensen mener selv, at han har været heldig og privilegeret gennem sin karriere som journalist.

»Jeg har altid haft nogle fantastiske arbejdsgivere, som har villet dække alt mit arbejde. De har givet mig en masse muligheder for at berette om verdens mange historier,« fortæller Steffen Jensen. De har givet mig en masse muligheder for at berette om verdens mange historier,« fortæller Steffen Jensen.

Et råd til fremtidens journalister
TV2-journalisten når lige at nævne, hvad han savner ved dansk journalistik og journalistikken generelt, inden telefoninterviewet begynder at nærme sig enden.

»Lokaljournalistik, synes jeg, er ufatteligt spændende. De små historier i vores samfund. Hvorfor vil alle nye journalister i dag koncentrere sig om de helt store verdensnyheder?« spørger han.

»Jeg ville så gerne lave og læse mere om lokalsamfundets helte. Dem, der holder det hele kørende. Tag ud til landmanden og hør hans historier. For Steffen Jensen ligger der noget helt specielt i kunsten ved at lade små miljøer, som tit ikke får den store omtale, komme frem i mediebilledet. Han prøver selv på at få de små historier fortalt via sin internetblog på steffen-jensen.dk.

»Min gamle far sagde altid: Enhver journalist kan skrive journalistik om store begivenheder. Men det kræver en stor journalist at lave journalistik om de små.«

Og med disse ord kan Lixen sige pænt tak for snakken med en af Danmarks mest erfarne Mellemøstkorrespondenter. Steffen Jensen vender tilbage til virkeligheden i det ophedede Tyrkiet, hvor et par live-indslag til TV2 venter på at blive færdiggjorte.

»Ha’ det godt,« lyder den muntre stemme fra mobilenheden, og tonerne i telefonen begynder på ny at bippe og brumme.

 

mikkelhamann@hotmail.com