How to: Journalistik & Praktik i udlandet

Illustration: Ditte-Marie Bindesbøll Schov

Af Josefine Alberg

Du har næsten pakket kufferten. Du er hungrende efter et udlandsophold af journalistisk karakter. Billetten er købt, og du har endda været så heldig at få en aftale i hus med et spændende udenlandsk medie!

Hvis du på dette tidspunkt i processen tænker: ”Det her er næsten for godt til at være sandt”, ja, så har du ikke ramt helt ved siden af. For som det er med de fleste ting her i livet, er det også med udlandsophold – de praktiske og ofte lettere kedelige ting, skal også være på plads, før du kan få adgang til udlandsjournalistikkens hemmelige hule.

På Lixen-redaktionen var spørgsmålene mange. Kan man tage et semester i udlandet? Hvordan finder man den rigtige forsikring? Hvordan arrangerer man udlandspraktik? Og hvor finder vi overhovedet svaret på disse spørgsmål?

Derfor har vi i lyset af denne måneds fokus, forsøgt at sammensætte en lille guide, der forhåbentlig kan hjælpe andre rejselystne sjæle på Medietorvets gange.

Udvekslingsophold
Er du bachelorstuderende og har en stor drøm om at tage på udveksling, så er der håb forude.

Første skridt på vejen er en nærlæsning af fagbeskrivelserne for det pågældende semesters fag – det udenlandske universitet skal nemlig kunne tilbyde fag, der matcher.

Herefter skal studienævnet have tid til at vurdere om fagene er tilstrækkeligt tilsvarende SDU’s udbud.

Virker det som et lidt for omfattende arbejde, og kan du vente til 7. Semester, er denne sidste tid indrettet så praktisk, at det korte valgfag kan afvikles på blot et par uger i semesterets begyndelse. Herefter kan du ifølge centerleder for journalistik, Peter Bro, skrive din bacheloropgave fra et hvilket som helst land, så længe der er lavet klare aftaler for forløbet med dine bachelorvejledere.

Skatteministeriet har udformet en tjekliste med ting, du skal have styr på, hvis du ønsker at studere i udlandet, som du kan finde på deres hjemmeside, www.skm.dk

Praktik i udlandet
Hvis det virker som et lidt for stort arbejde at skulle planlægge et semester i udlandet, kan du i stedet for vælge at søge ud i praktikperioden.

Først skal praktikpladsen selvfølgelig findes. Her skal du selv ud og søge efter et sted, der kunne være interessant for dig, og selvfølgelig et sted, der også er interesserede i en praktikant.

Når praktikpladsen er fundet, skal der udformes en uddannelsesplan i samarbejde med praktikpladsen, der opfylder følgende krav: 1) planen skal vise progression i uddannelsesforløbet, 2) praktikken skal udvikles i et redaktionelt miljø, 3) den studerende skal have en praktikansvarlig på arbejdspladsen og 4) praktikforløbet skal indeholde journalistisk arbejde.

Uddannelsesplanens krav kan din praktikvejleder hjælpe dig med at finde rundt i.

Forsikring
Lige meget hvilken form for udlandseventyr, du skal planlægge i journalistikkens tegn, er forsikring en vigtig del af det. En forsikring, som er i orden, er alfa og omega!

Skal man arbejde på en udlandsrejse, er det nødvendigt både at være dækket privat og på arbejdspladsen. Den private forsikring er nem nok at få fat i.

Det kan stort set klares ved en hurtig google-søgning. Leder du efter det bedst mulige tilbud, kan du med fordel ringe rundt og sammenligne priser mellem de forskellige forsikringsselskaber.

Men forhør dig om arbejdspladsens forsikringsforhold i god tid, inden du rejser.

Er du dækket af deres forsikring, når du arbejder, eller skal du selv have skaffet dig en såkaldt arbejdsskadeforsikring?

Skal du det, bevæger du dig ind i en gråzone. Danske forsikringsselskaber udbyder nemlig som udgangspunkt ikke arbejdsskadeforsikringer til privatpersoner, og SDU International er bekendt med problemet.

Da universitetet ikke må vejlede i forsikringsspørgsmål, må rejselystne studerende i stedet søge svar fra tidligere studerende, der har været i samme båd.

Her har Lixen erfaret, at flere studerende søger mod udlandet for hjælp. Bl.a. er det tyske selskab Dr. Walter ofte benyttet i denne forbindelse.

Visum
Flybilletten og ansættelsesaftalen er måske i hus, men den endelige adgangsbillet til det store udland er i mange tilfælde et visum. På udenrigsministeriets hjemmeside kan du læse nærmere om visumregler, men husk at du ofte skal kunne dokumentere, at der er styr på bolig, økonomisk sikkerhed samt kontrakt med arbejdspladsen/praktikstedet.

Her er der hjælp at hente fra Syddansk Universitet, som i denne forbindelse også bidrager med en standardskrivelse, der i visum ansøgningen kan fungerer som bevis for, at dit ophold i landet er legitimt.

Praktikløn?
Vælger du at tage en del af praktikperioden i udlandet, vælger du samtidig at søge praktik uden for de normale praktikrammer. Derfor skal du være opmærksom på, at du ikke er omfattet af den praktikløn, som er forhandlet hjem med de danske praktiksteder. I stedet har du til gengæld mulighed for seks måneders praktik med SU. SU-kontoret skal blot se den praktikaftale, der er forhåndsgodkendt af studienævnet.

Der er altså mange ting at holde styr på, hvis du drømmer om at tage notesblokken i baglommen og begive dig ud i den store spændende verden.