»Du kommer ind under huden på dem, du arbejder med«

Privatfoto

33-årige Jeppe Sig færdiggjorde sin journalistuddannelse på SDU i januar 2016 og hoppede hovedkluns ud som tilrettelægger på DR2’s programserie ‘Anja og heksebørnene‘. Bacheloren var det perfekte springbræt ud i arbejdslivet.

Af Nanna Nybro Hansen

Da Jeppe Sig søger ind på journalistuddannelsen, er det uden en specifik genre i baghovedet. Det er ikke før, panikræset for alvor sætter ind, og en medstuderende siger:

»Jeppe, har du overvejet produktionsbranchen?« at han tænker: »Det er da det, jeg skal!« Dette bliver kickstarten på en allerede blomstrende karriere.

Livet som tilrettelægger
Jeppe får praktikplads hos Sand TV. I løbet af året når han vidt omkring og arbejder på programmerne Singleliv, Mig og min mor, Hofleverandørerne og Fantastiske fund.

Han sammenligner produktionsbranchen med sit tidligere liv som musiker:

»Det er et meget kreativt miljø, hvor man hele tiden skal komme på nye ideer og finde nye vinkler. Det er lidt det samme, når man er i et band og skal skrive nyt musik,« siger Jeppe Sig.

Noget gør Jeppe også rigtigt, for lige efter bacheloren bliver han tilbudt et tilrettelæggerjob hos Pipeline Entertainment på programmet ‘Anja og heksebørnene’. Programmet omhandler danske Anja Lovéns kamp for at redde heksebørn i Nigeria. Han griber chancen og flyver til det farlige Nigeria med et brækket ben – og et kæmpe ansvar. Her får han hjælp af en fotograf og en klipper, men styrer selv slagets gang. Dette omfatter blandt andet ideudvikling, planlægning, selve optagelserne og redigeringen:

»Jeg tror, at der er mange, som studerer journalistik, der gerne vil lave noget, som de føler rykker ved. Sådan har jeg også haft det. Det føler jeg, at jeg gør med dette projekt,« lyder det fra Jeppe Sig.

Han forklarer, at man ikke kan beskrive en almindelig arbejdsdag som tilrettelægger. Hver dag er forskellig. Ens er dog, at man tit har en længere periode til et projekt og derfor arbejder sig ind under huden på de medvirkende. På grund af båndet man får, kan man tit hive stærkere historier ud af de medvirkende end i nyhedsjournalistikken.

Studiets ballast
Jeppe mener, at journalistuddannelsen er en samlet pakke med læring, der konstant summer i baghovedet på dig. Uden den havde han aldrig kunne hoppe direkte ud i tilrettelæggerollen. Især redigeringsteknikken fra TV-semestret har været behjælpeligt. Når han skriver speaks, som han gør på programmet, har han haft stor gavn af Mediesprog og konceptet kill your darlings. Speakene skal nemlig hænge sammen, være forståelige og skære ind til benet. Det hele var dog ikke lutter lagkage på studiet:

»Jeg følte, at der var et pres mellem eleverne på studiet og fra branchen. Man skal nå noget hele tiden og have rundsave på albuerne. Jeg var sådan: Puha, hvordan bliver det?« siger Jeppe Sig.

Han mener dog, at det blot handler om at komme i gang: »Når jeg sad til forelæsninger eller foredrag, tænkte jeg: Så god bliver jeg aldrig. Men det gør man!«

Jeppe blev i sommers udråbt til et af Copenhagen TV Festivals ti TV-talenter. Han er nu i gang med at finde næste TV-eventyr.

nanna16@student.sdu.dk