Han Duo: »Der er utroligt mange, som har savnet den her type formidling«

Fan-fiction (fra venstre) Elias Eliot og Jacob Ege Hinchely. Foto: Jesper Kirkebjerg Hansen

Elias Eliot og Jacob Ege Hinchely havde for år tilbage en idé til TV. Det skulle hedde Han Duo, men blev fra begyndelsen afvist til TV. Der var ikke nok publikum, der gad at høre om spil, film og tv-serier, fik de at vide. Derfor valgte duoen, at Han Duo skulle laves som podcast. Her fik de kraftigt modbevist påstanden om, at der ikke er publikum til dét stofområde, som de er så evigt passioneret omkring.

 

 

Af Alexander Berg Jensen

Elias Eliot taler for sin egne, men også sin medvært Jacob Ege Hinchelys vegne, når han fortæller, at der altid har været en glødende lidenskab for spil, tv-serier og film igennem hele livet. Nu laver de sammen en podcast, hvor de primært anmelder spil, genrefilm og tv-serier, men også bringer nyheder og interviews. En podcast kaldet Han Duo.

For Elias Eliots vedkommende var barndommen spækket med tegneserier om superhelte. Superman var absolut favorit. Elias’ mor syede engang til fastelavn et Superman-kostume til ham. Da han fandt ud af, at han ikke kunne flyve med dragten på, begyndte han at græde. For hvorfor kunne han ikke flyve, nu hvor han lignede Superman? Det udtalte Elias Eliot for nyligt i en udsendelse af Filmselskabet på DRK.

Ud over de store stakke med Superman-tegneserier var der Star Wars i biograferne. Der blev dyrket rollespil, og en Commodore 64 blev til en PlayStation. Og så var der Troldspejlet med Jakob Stegelmann, der også dyrkede dét univers, som Elias Eliot og Jacob Ege Hinchely elskede og fortsat elsker i dag.

»Troldspejlet talte til os. De tog de her emner seriøst, ligesom vi gjorde,« fortæller Elias Eliot. Ligesom dengang har de to Han Duo-værter en seriøs kærlighed til film, spil og tv-serier. »Det har hængt ved. Vi er langt fra vokset fra vores kærlighed til de genre. Hvilket også er årsagen til, at Han Duo blev til,« fortæller Elias Eliot.

»Det er derfor vi sprang ud i at lave podcast. Men også fordi vi følte, at der manglede en podcast, som formidler og nørder med det her. Formålet er at skabe en pendant, en platform, hvor det her emne bliver taget seriøst uden ironisk distance, men med en oprigtig kærlighed. Vi laver vores helt eget.«

Elias Eliot ser ikke sig selv som ekspert på området, faktisk bryder han sig ikke om at bruge ordet ekspert.

Han vil hellere kaldes dybt passioneret nørd. Dét at få lov til at nørde og formidle det her stofområde er en sand fornøjelse. Et drømmejob. Og det på trods af at de ikke tjener noget på det.

»Vi laver det, fordi vi ikke kan lade være. Det er det mest tilfredsstillende job, jeg nogensinde har haft, fordi jeg i forvejen dyrker det i min fritid,« fortæller Elias Eliot.

Nok vil Elias Eliot gå så langt og slet ikke kalde det for arbejde. Arbejde eller ej, så fornemmer han, at det arbejde, han laver med Han Duo, er noget, folk længtes efter. Med en runding på en million streaminger og et jubilæumsafsnit som udsolgt liveshow på Bremen Teater har han i den grad en pointe.

»Der er utroligt mange, som har savnet den her type af formidling, for mange elsker den her kultur. Folk er helt vildt dedikeret, og vi får overvældende respons på vores arbejde. Vi får simpelthen sendt fankunst til os,« fortæller han.

Afvist til tv-skærmen

»Det sjove er, at vi i starten prøvede at lave Han Duo til et tv-program rettet mod DR3. Der fik vi dog at vide, at anmelderformatet er dødt. ’Ingen er særligt interesseret i at høre om det her,‘ fik vi at vide. Det har vi så med vores podcast fået modbevist. Kraftigt,« fortæller Elias Eliot.

Selvom DR3 ikke gad at røre deres koncept med en ildtang, føler Elias Eliot dog, at podcastformatet har været endnu bedre for dem. Især i forhold til hvordan man kan gå i dybden med sit emne og undgå kompromiser med redaktører, der kan ødelægge kvaliteten.

»Det fedeste ved podcast er at kunne boltre sig omkring noget, vi er så passioneret omkring. Vi elsker det så meget, at vi ikke føler, vi arbejder. Det er ren glæde og nysgerrighed. Det er vores helt eget. Dét er det vigtigste,« fortæller Elias Eliot. »Der er ikke en tilrettelægger eller redaktør, som ikke har forståelse for vores lidenskab eller siger: ’I skal ikke lave fire timer om de tre første Star Wars-film, det skal ned på en time’. Det er os, der bestemmer. Vi sætter rammerne. Vi er fuldstændigt på vores egne præmisser.«

En enkelt lille hurdle

Selvom Han Duo-værterne ikke kan lade være med at lave podcast, fordi film, spil og tv-serier ligger så indgroet i deres DNA, er der dog en lille knast. De får ingen løn for det, og det tager meget tid at lave podcast. Det er ikke noget, der vil forhindre dem i at lave det, men de håber stadig på at kunne få lov til at leve af det en dag. Især nu hvor Elias Eliot til august får sin førstefødte, fortæller han. Dog er podcastmageren ikke i tvivl om, at der ikke går lang tid, før de og andre kan begynde at leve af at lave podcast.

»Vi har vist, at der er stor interesse for det. I USA er man meget længere fremme i forhold til at finde sponsorater til podcast, og det begynder så småt at boble herhjemme i Danmark,« fortæller Elias Eliot. »Jeg tror firmaerne nok skal få øjnene op for podcastformatet.«

Men uanset om de snart får løn for det eller ej, har de ikke tænkt sig at stoppe med at lave Han Duo-podcast grundet den ildhu, både Elias Eliot og Jacob Ege Hinchely har til genren.

»Jacob og jeg kan se os selv lave det her mange, mange, mange år ud i fremtiden.«