Nyhedssafari – oktober

Plant bagdelen i sædet og hæld termokaffen op, for nu tager vi dig med på en sightseeingtur gennem månedens mest eksotiske nyheder i Branchen.

 

 

Af Karen Klærke

Advarsel!

Vi starter ud med en advarsel til alle kommende journalistpraktikanter. Lige nu forsøger produktionsselskabet Media Movers at lokke journaliststuderende med en praktikplads samt 5000 kroner i månedsløn. Det er blot en tredjedel af den praktikløn, som Danske Mediers Arbejdsgiverforening og Dansk Journalistforbund anser for at være normal for en almindelig journalistpraktikant.

September har været ekstra turbulent for Dansk Journalistforbund, der ellers startede måneden ud med annonceringen af, at de flytter sammen med forbundet Kommunikation og Sprog til nye og større lokaler. Først måtte formand for Dansk Journalistforbund, Lars Werge, forsvare den nye huslejepris, som han selv indrømmer »er til at tage og føle på«.

Summa summarum: Lars Werge var en glad mand, fordi mange års forhandlinger var faldet på plads. Men blot en halv måned senere har KS afbestilt deres flyttevogn. De vil kun bo under samme tag med DJ, hvis DJ vil fusionere med dem – og sådan et ægteskab er DJ altså ikke parat til!

Det er ikke kun Dansk Journalistforbund, der har haft en turbulent måned – det samme gør sig gældende for DR, der efterhånden chikaneres på daglig basis.

I den her måned var det DRs etikchef, Inger Bach, der udtalte, at hun under Copenhagen Pride helst ikke så, at medarbejdere fra DR skiltede med deres deltagelse. Kasteskyts lå klar – for hvordan kan DR bruge 2,1 mio. kr. årligt på en mangfoldighedskonsulent, når de ansatte ikke må give sig tilkende på mangfoldighedens nationaldag.

Her er lige et par overvejelser, der er værd at tage med: DR er licensgødet, hvilket betyder, at virksomheden på samme tid skal nå bredt ud, men også fremstå uafhængig. Hvis DR skilter med, at de er til Copenhagen Pride, så tillægger de sig en dagsorden. Dén dagsorden er Hr. Jensen fra Sydfyn ikke fan af, men da DR er licensbetalt, kan han ikke på samme måde, som hvis det var et andet medie, vælge det fra. Derfor triller DR rundt på et balancebræt, der er noget nær umuligt at holde i vatter.

En DR-ansats årsløn svarer til 87,5 års kollegiehusleje

Vi er ikke færdige med at chikanere DR, som også er en del debatten om lønniveauet for chefredaktører – for hvor meget tjener de egentlig? DJ spurgte, og kun en fjerdedel ville oplyse det. Diskussionen kommer i kølvandet på debatten om Licensbetalte DR, der giver 2,1 mio. kroner til deres mangfoldighedsdirektør i måneden. En årsløn, der vil kunne finansiere de næste 87,5 års husleje på HC Ørsted Kollegiet her i Odense.

En lille overvejelse herfra: Kan Poul Madsen og de andre tiende chefredaktører ikke forhindre sniksnakken, hvis de lægger pengesedlerne på bordet?

Med barnegråd i stemmen: Hvorfor må jeg ikke, når alle de andre må?

Sådan – eller nogenlunde sådan – skrev journalist Morten Skærbæk fra Politiken til Folketingets ombudsmand. Han kunne ikke forstå, hvorfor Jyllands-Posten kunne få en minister til at udtale sig om regeringens holdning til en sag, mens han ikke selv kunne. Konklusionen fra ombudsmanden blev, at ministre gerne må give solohistorier, hvis det ikke sker skriftligt. Derfor er der god grund til at strejfe området for statskundskab og lade sig flette fingre med fremtidens ministre.

Fotojournalister er under angreb

Hvis fotografstablen var en slags dyr, så ville WWF kategorisere dem under truede dyrearter. Hos Jysk Fynske Medier har syv fotografer måttet pakke deres kameratasker sammen. Det blev konsekvensen af en sparerunde på mediets fotoafdeling. Det er ikke mere end et år siden, at samme fotoafdeling var på tvungen slankekur. Her røg ti fotografer. Argumentet er, at journalister og amatørfotografer kan præstere samme kunst med iPhone-kameraet. Men lad os lige slå et slag for de fotografdrømmende journaliststuderende – for frem til den 15. oktober har man lige nu mulighed for at se World Press Photo-udstillingen hos Politikens Hus, hvor 45 af verdens bedste pressefoto er linet op. Pressefotos, som kræver mere end evnen til at bruge et iPhone-kamera.

Vi håber, I nød turen, og at I har mod på at hoppe med, når vi tilbyder endnu en nyhedssafari i næste måned.