Nyhedssafari – oktober

Oktober-måned var som altid travl for alverdens medier. Branchen tager dig igennem de vigtigste nyheder og holder dig opdateret her i vores nyhedssafari.

 

Af Simon Taarnskov Aabech

Slinger i Nyhedssafarien – rettelse!

I denne udgave vil vi gerne starte med at give os selv et rap over nallerne. I sidste udgave af Nyhedssafarien fik Karen Klærke skøjtet rundt i begreberne mediestøtte og licens, da hun skrev, at Zetland er et licensfinansieret medie. Det er forkert. Zetland er fuldblods-privatfinansieret – på nær 4. mio. kroner, som de modtager over to år fra Innovationspuljen.

Hvor langt må man gå?

Politisk satire har altid været en svær størrelse. Hvor langt må man gå for at gøre grin med det politiske system? I oktober blussede debatten op igen. Komikeren Jonathan Spang brugte 40 sekunder af spørgetiden på 15 minutter til pressemødet, der annoncerede Anne Mee Allerslevs aftrædelse som radikal borgmester i København. Her spurgte han, om Allerslev bedst kunne lidt Game of Thrones eller Sex and the City, hvilket var en reference til Allerslevs egen Facebook-promoveringsvideo. Spang blev efterfølgende kritiseret af flere journalister samt kulturministeren Mette Bock. Flere komikere og journalister forsvarede efterfølgende Spang. Sagen understreger, hvor delte meninger der er til politisk satire.

Ny festival

Podcasts er her, der og alle vegne. Og nu kommer Danmarks første podcast-festival også. Det foregår den 19.-20. november i Skuespilhuset i København. Programmer såsom ‘Anders & Anders’, ‘Politikens Poptillæg’, ‘Han Duo’ og mange flere lægger vejen forbi. Der vil desuden være workshops og mulighed for at tale med podcastproducenterne, så man selv kan lære en ting eller to.

Ny pris uddelt

Torsdag den 26. oktober blev Global Constructive Journalism Award afholdt for første gang i Aarhus. Her vandt Sveriges Radios nyhedsredaktion, Egot, årets pris. Det sker på baggrund af deres projekt ‘Ti millioner’. Her har journalisterne fra Egot talt med almindelige svenske borgere om deres politiske fokuspunkter, fremfor at tale med politikererne, før Rigsdagsvalget i 2018. Egot udtaler selv om deres projekt: »De mennesker, du hører her, har vi mødt uden agenda på steder, hvor vores nysgerrighed har taget os hen med udgangspunkt i deres egne spørgsmål. Nogle af de mest engagerende emner tager vi med til eksperter og magthavere for at løfte spørgsmålene og søge svar.«

Web-tv er i vækst

Online-videoer fylder mere og mere hos de danske medier. Dette har partner i WeLoveVideo Rune Michelsen og Center for Journalistiks egen lektor, Ralf Andersson, undersøgt. Med deres undersøgelse kan de konkludere, at web-tv er i vækst. I undersøgelsen har de to herrer registreret 379 indslag fra ti forskellige medier. Resultatet viser blandt andet, at sport og underholdning er emnet for de fleste videoer, og videoer med tekst fylder klart mest.

Radio24syvs fremtid

I forbindelse med radiokanalens seksårs fødselsdag skrev chefredaktør Jørgen Ramskov en kronik. Her delte han flere overvejelser om, hvad der skal ske med kanalen i de kommende år. En af forslagene var, at 24syv muligvis kan overtage P3, da de mener, at de kan appellere bedre til de unge. Kronikken kommer i forbindelse med, at den nuværende sendetilladelse ender i oktober 2019, hvor der herefter vil være udbud af radiokanalerne.

Ny formand for Cavlingkomiteen

Kaare Sørensen er blevet valgt som ny formand for Cavlingkomiteen, der uddeler Danmarks største journalistiske pris. Han overtager posten fra Ida Ebbensgaard, der trak sig. Til dagligt er Sørensen udviklingsredaktør for sociale medier på TV2.