Julesafari

Illustration: Caroline Bjelke

Vi håber I er spændt for, når Branchen tager Jer med på kanetur over et stjernetæppe af månedens bedste nyheder.

 

Af Karen Klærke

Et medie blev født på SDU

Vi tillader os først at køre lidt rosiner i egen gløgg. For det skete natten til Kommunalvalgdagen, at et nyt medie blev født. Medietorvet.dk – den førstefødte af sin slags. 250 journaliststuderende fra Syddansk Universitet svøbte det gennem de næste 24 timer til med artikler samt tv- og radioindslag fra syv af Fyns Kommuner. I den samme region var der medier, som også var sat til at holde øje med de fynske kommuner. Nogle blev grebet af frygt – for hvad nu, hvis de studerende ville stå i vejen for dem. Men englen sagde til dem: ”frygt ikke”, medietorvet.dk kommer med fred og vil i 24 timer være til hele folket.  Og med ét var der en himmelsk hærskare fra TV2Fyn, som lovpriste – eller i hvert fald inviterede Medietorvet.dk i studiet til en snak om valgdækningen.

Vi lader rensdyrene trække kanen videre, men holder fast i tallet 250. For så mange journaliststuderende fra DMJX, SDU og RUC drog i november til Århus for at lade sig indskrive – hver til deres praktiksted. Her åbnede de for deres gemmer og frembar visitkort, hjemmesider og et cv, der havde til formål at give omgivelserne åndenød. Men ikke alle fik en åbenbaring fra et praktiksted, og 104 journaliststuderende vendte hjem uden en plads. Det er fjerde gang i træk, hvor 80 studerende har måttet tage tilbage uden en praktikplads. Det bør dog nævnes at 10 praktikpladser stod tomme, da dagen var omme.

Man sammenkalder ofte folkets mediekloge for at spørge dem, hvordan man løser problemet. Vil en lavere praktikløn kunne åbne op for flere praktikpladser, eller vil praktikstederne blot spare pengene? Åbenbaringen har ikke vist sig endnu, men man kan konstatere, at der for hver runde hober sig flere og flere ansøgere op, som følge af de forgange panikdage, hvor antallet af journaliststuderende uden plads har været enormt.

#Metoo-stormen fyger ind over DJ

Hos vores fagforening Dansk Journalistforbund har der været alt andet end saglig fred i denne måned. Som et led i #Metoo-stormen, der i den seneste tid er føget over land, så har to tidligere studentermedhjælpere fra Dansk Journalistforbund valgt at stå frem. De to kvinder fortæller, hvordan de er blevet udsat for seksuelle krænkelser af tidligere kolleger. De to anklagede er nu suspenderes. Men den helt store hurdle er, hvorvidt fagforeningen kendte til anklagerne, men undlod at reagere? Dengang i henholdsvis 2010 og 2016 betroede de to studentermedhjælpere sig til tidligere medarbejdere, som bevidst valgte at se igennem fingrene med det. Direktør for Dansk Journalistforbund, Linda Garlov, afviser at ledelsen skulle have kendt til anklagerne. Alligevel er hun sat af posten, mens sagen undersøges nærmere.

Ny stjerne på toppen af Børsen

Børsen sætter til januar en ny stjerne på toppen af deres hierarki-træ. Den nye chefredaktør bliver Bjarne Corydon – en mand, hvis cv kunne fylde et ringbind. Han har en fortid som socialdemokratisk finansminister, hvor han formåede at være flittig med kuglepennen. Her satte han blandt andet underskrift på den attest, der giftede en del af DONG-aktierne bort til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Ikke nok med det, så stemte han også for den offentlighedslov, der i dag gør det langt sværere for medier at få aktindsigt i landets ministerier.  Men den mand må ligge inde med en jættestor Christiansborg-insider-viden, og hvis han vælger at bruge den, så kan det blive yderst spændende.

At der tilfalder Corydon en tidlig julegave i år, skyldes, at tidligere chefredaktør Anders Krab-Johansen skal være direktør for Berlingske Medier.

Frelseren toner ned i Deadline-studiet

Hos Deadline er man i fuld gang med at frelse kvindelige kilder fra at lade sig undertrykke af medierne. Her har man netop opnået målet om at løfte andelen af kvindelige kilder i programmet fra 25% til 38%. Men skal man som kvinde være hidsig eller henrykt, når Deadline forsøger at stoppe salig fred ned i studiet på den måde? Kritikere mener, at det er forkert, når kilder får adgang til en Deadline-stol på baggrund af køn. Og måske kan det virke forvirrende, hvis man som kvinde ikke aner, om man deltager i programmet, fordi man kan tilføre debatten noget, eller fordi Deadline vil agere kvindernes frelser.

Det var årets sidste kanefart, og sammen med bjælderne vil Simon og jeg gerne have lov til at klinge af for nu. Tak fordi I hver måned har købt billet til vores guidede tur gennem de vigtigste nyheder i branchelandskabet.