Hvad siger praktikstederne: Ekstra Bladet

Foto: Sten Dueland

35 søgte sidste forår praktik på Ekstra Bladet. 9 praktikanter fik plads på bladet, hvor 6 af dem kommer fra den fynske træningslejr.

Af Karen Klærke

Hvordan opnår du de mest optimale muligheder for at gå dør om dør med Poul Madsen? Det giver Ekstra Bladets nyheds- og praktikant-chef, Carsten Norton, dig svaret på her.

Lad dig ikke holde tilbage af en karakterbog, der flirter lidt med bunden. Carsten Norton fortæller, at der ikke fra- eller tilvælges på baggrund af et karaktergennemsnit. Hvis du derfor brænder for Ekstra Bladet som medie, bør du sende en ansøgning afsted!

Du kan dog langt fra læne dig tilbage endnu. Det er nu dit afgørende træk kommer: Åbent hus og praktikmesser. Det er her praktikvejlederne ser dig face-to-face samt giver håndtryk, hvilket Carsten Norton finder altafgørende.

Nævn ikke en BT-artikel

Inden åbent hus bør du derfor først tage et par forhåndsregler:

”Vær godt forberedt. Sørg for at sætte jer ind i, hvad det er for et medie, I henvender jer til. Jeg har før været ude for, at man spørger, hvilken artikel den praktiksøgende sidst har læst i Ekstra Bladet, og der så nævnes en artikel fra BT,” fortæller Carsten Norton. Læs derfor op på artikler fra Ekstra Bladet, inden du møder folk fra redaktionen. Virk interesseret og bevidst om mediet, du henvender dig til, og pitch idéer, så de kan tage en føler på din kreative sjæl.

”Det er vigtigt for os, at vi kan mærke, det er nogle, der gerne vil Ekstra Bladet som medie,” siger Carsten Norton. Han tilføjer, at Ekstra Bladet ikke er et medie for alle, og omvendt.

Carsten Norton har ét godt råd, som han tillægger et Kennedy-citat-niveau.
”Lad nu være med at spørge, hvad praktikstedet kan gøre for dig, spørg dig selv, hvad du kan gøre for praktikstedet,” og han tilføjer: ”Der er mange, som forventer, at vi skal give dem noget. Sådan er det ikke og heller ikke i den virkelige verden.”

Fair nok. Det er dog rart at vide, hvor vidt man bliver sat til at hente kaffe og udskrive båndudskrifter eller ej. Det gør man dog ikke. Man får i stedet mulighed for at søge de redaktioner, man gerne vil på, hvorefter man roterer hver tredje måned.

Graveri og flyveri

Lige nu tager en praktikant på Ekstra Bladet del i gravergruppen, hvor han skriver historier om responstiden på ambulancer rundt i Danmark.

”Hver gang han laver en historie, så griber andre medier den og laver en opfølgning. Det er en mulighed man får herinde som praktikant,” fortæller Carsten Norton.

Når du har afsluttet et år på Ekstra Bladet, bør du ifølge Carsten Norton være flyvefærdig. Men hvad hvis man ikke er klar til at erklære et års ægteskab for opløst? Frygt ej! Mange af mediets journalister er tidligere praktikanter, så muligheden for en ansættelse er der.

Som glasuren på kagen falder her svaret på det obligatoriske spørgsmål: Foretrækker Carsten Norton en træningslejr frem for en anden?

”Jeg har med tiden fået et klart billede af, hvad forskellen er. Men det er ikke sådan, at vi hellere vil have nogle fra DMJX i stedet for folk fra SDU og RUC. Både SDU og RUC er jo også akademiske uddannelser. Nogle gange kommer folk med nogle fagkundskaber derfra som kan være rigtigt, rigtigt gode at have med. DMJX er mere den klassiske uddannelse. Men jeg kan godt se kvaliteterne i begge dele.”

Læs hvad resten resten af praktiksteder mener. Bare klik på billedet.

Illustration: Caroline Bjelke