Hvad siger praktikstederne: DR

Danmarks Radio er landets største medie. De står bag utallige programmer, der udmunder i din radio, dit TV og din computer. Hver eneste dag. Flere journaliststuderende drømmer om at slå deres folder i Ørestadens gigantiske nybyggeri, DR-Byen. Branchen har taget en snak med DR’s praktikantchef, Christian Lindhardt, der fortæller om et stort mediehus, som ikke blot søger en prototype på en praktikant.

Af Simon Taarnskov Aabech

”Der er ikke én formel. Det, vi søger, er engagement, lysten til at fortælle historier og selvfølgelig grundlæggende journalistiske færdigheder, som skal være i orden”. Sådan fortæller Christian Lindhardt, der har været hos DR siden 2013. Han mener, at det er lysten, der driver værket for praktikanternes fremtid.

Mange muligheder

DR har 16 forskellige redaktioner, hvor man som praktikant kan komme ud og arbejde. Hvis du vil lave undersøgende journalistik til TV-avisen, være talknuser hos Detektor eller interviewe indierockkunstnere som Conor Oberst til P6 Beat, ja, så har du mulighed for det. Man kommer mindst til at være tre forskellige steder i løbet af praktikperioden, men nogle paraktikanter kommer også til at være hele fem-seks forskellige steder.

”Måske opdager man i løbet af praktiktiden, at man har nogle andre kompetencer, end dem, man lige troede, var de skarpeste til at starte med. Det kan være, man synes, talentet kan dyrkes til at blive en dygtig tv-fortæller, men man finder ud af, at man er hamrende dygtig til at lave radio i stedet,” beskriver praktikantchefen.

Stemme, speak og samtale

Det er en fordel at have en god speak, hvis man søger hos DR. Man skal have en stemme, der kan arbejdes med. På de studerendes hjemmesider bliver der set og lyttet til utallige produktioner. DR vurderer nøje, om ansøgeren har en fremtid inde hos mediekoncernen. Hjemmesiderne undersøges grundigt, men hvis den ikke skulle være i top, samt ansøgningen og karaktererne heller ikke er i spiztenklazze, så er du ikke tabt helt alligevel:

”Man kan have lavet en halvdårlig ansøgning og alligevel have en rigtig god samtale hos os. Man kan også have skrevet en super god ansøgning, men gennemgå en halvskidt samtale, og det kan gå begge veje. Det ender med en samlet vurdering. Vi har indført samtalerne for at give praktikanterne en mulighed for at vise en anden side af sig selv.”

Erfaring og baggrund

Det er ikke nødvendigt at have foden indenfor hos DR inden Store Matchdag, og Christian Lindhardt ønsker ikke, at de kommende praktikanter kimer ham ned.

”Det bedste, man kan gøre, er at passe sit studie optimalt og lave nogle ting ved siden af, som gør, at man tilegner sig kompetencer, faglighed, viden og personlig bagage som man kan bruge i sin journalistik.”

Et godt CV med studierelevant arbejde er et stort plus. Så længe praktikanten har udvist initiativ med det arbejde, personen har udført, er der en stor fordel ved dette. Det er ikke afgørende, om man har læst på DMJX, RUC eller SDU, men at man har noget erfaring og bagage, der fungerer i det daglige virke som journalistpraktikant.

Læs hvad resten resten af praktiksteder mener. Bare klik på billedet.
Illustration: Caroline Bjelke